Aangepaste arbeid ziekenfonds onderwijspersoneel
Tijdelijke of deeltijds tijdelijk aangestelde personeelsleden die geen ziekteverlof meer hebben, vallen ten laste van het ziekenfonds. De adviserende arts van het ziekenfonds kan ze dan toestemming geven om het werk deeltijds te hervatten.
Voor wie?
Deze pagina is voor basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, CLB’s, leersteuncentra, onderwijsinternaten, centra voor basiseducatie, centra voor volwassenenonderwijs en hogescholen.
Wat is aangepaste arbeid ziekenfonds?
De adviserende arts van je ziekenfonds kan op jouw vraag beslissen dat je na een periode van onbetaald ziekteverlof je werk deeltijds mag hervatten. Voor je ziekenfonds oefen je dan een ‘toegelaten activiteit’ uit tijdens je ziekteperiode. Die deeltijdse hervatting wordt ook wel ‘progressieve tewerkstelling’ genoemd.
Voor de uren die je voorlopig niet uitoefent, neem je dan een ‘afwezigheid aangepaste arbeid ziekenfonds’. Je kan die afwezigheid alleen voor je tijdelijke uren opnemen. De prestaties die je met toestemming van de arts mag uitvoeren, kunnen tijdelijke en/of benoemde uren zijn.
De arts van je ziekenfonds bepaalt ook hoe lang die toegelaten activiteit mag duren en welk percentage van je opdracht je ten hoogste opnieuw mag opnemen.
De aangepaste arbeid ziekenfonds is een gunst. Je school, centrum of hogeschool moet daarmee akkoord gaan.
Voorwaarden
- Je bent een tijdelijk personeelslid of een personeelslid dat deeltijds vastbenoemd en deeltijds tijdelijk aangesteld is.
- Je hebt geen recht op betaald ziekteverlof als tijdelijk personeelslid en je bent ten laste van je ziekenfonds.
- De adviserende arts van je ziekenfonds beslist dat je je opdracht deeltijds mag hervatten. Die beslissing is maximaal 2 jaar geldig.
Gevolgen
Hoe aanvragen?
Een toelating voor aangepaste arbeid ziekenfonds vraag je aan bij je ziekenfonds.
Krijg je van de adviserende arts toestemming om je werk deeltijds te hervatten? Bezorg dan de toestemming aan je school, centrum of hogeschool. Op basis van die beslissing gaat je school, centrum of hogeschool al dan niet akkoord.
Meld ook elke wijziging, verlenging of stopzetting van de aangepaste arbeid. Bezorg de beslissing van het ziekenfonds aan je school, centrum of hogeschool.
Voor directies, administraties en besturen
Er zijn 3 mogelijkheden die zich kunnen voordoen.
- Stap 1
Aangepaste arbeid ziekenfonds is een opdrachtgebonden dienstonderbreking.
- Stop het voltijdse ziekteverlof op de vooravond van de aangepaste arbeid ziekenfonds.
- Zend een DO 225 voor de uren waarvoor je personeelsleden afwezig blijven.
- Zend de uren die je personeelsleden presteren als een gewone onderwijsopdracht.
- Stap 2
De zending voltijds ziekteverlof blijft lopen. Een DO 225 is niet nodig.
- Stap 3
Je personeelsleden oefenen hun volledige opdracht in het onderwijs uit en:
- Zijn ziek in de privésector
- Zijn deels werkloos
- Staan deels op invaliditeit
Of ze beginnen voor het eerst aan een opdracht in het onderwijs. In dat geval is de nieuwe onderwijsopdracht de aangepaste arbeid.
- Stuur de onderwijsopdracht op zonder dienstonderbreking (geen DO 225). Want er is geen onderwijsopdracht waarvoor je personeelsleden in ziekteverlof zijn.
Extra informatie
Regelgeving
- Basis- tot volwassenenonderwijs: omzendbrief ziekteverlof(opent in nieuw venster) (PERS/2007/07)
- Basis- tot volwassenenonderwijs: omzendbrief ziekteverlof: melding toegelaten activiteit na een beslissing van het ziekenfonds(opent in nieuw venster) (PERS/2007/07)
- Hogescholen: omzendbrief Aangifte Sociaal Risico – sector Uitkeringen(opent in nieuw venster) (NO/2020/02)