Aangifte sociaal risico
Voor wie?
Deze pagina is voor basisonderwijs, secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding, centra voor basiseducatie, internaten, zelfstandige leersteuncentra, volwassenenonderwijs en hogescholen.
Context
Elke werkgever is verplicht tot aangifte van een sociaal risico (ASR) bij de sociale zekerheidsinstellingen wanneer een personeelslid een sociaal risico loopt dat aanleiding kan geven tot:
- Uitkeringen naar aanleiding van ziekte, moederschap, geboorte en adoptie
- Werkloosheidsuitkeringen of een inkomensgarantie-uitkering
AGODI of AHOVOKS nemen die werkgeversverplichting over van de schoolbesturen en inrichtende machten om de administratieve lasten van de scholen te verlichten. Zij voeren de aangiftes van de sociale risico’s uit op basis van de personeelszendingen van de scholen.
Sector Uitkeringen (ZIMA: Ziekte/Maladie)
AGODI en AHOVOKS melden onderstaande sociale risico’s in de sector Uitkeringen (ZIMA) elektronisch aan de ziekenfondsen:
- Inlichtingenblad – getuigschrift van arbeidsongeschiktheid
- Scenario 1 of ZIMA 001
- Aangifte van de werkhervatting
- Scenario 6 of ZIMA 006
- Aangifte aangepaste arbeid (= progressieve tewerkstelling of toegelaten activiteit)
- Scenario 2 of ZIMA 002
Is een personeelslid getroffen door een sociaal risico uit de medische sector? Meld de dienstonderbreking onmiddellijk. Bij laattijdig insturen werken de ZIMA- aangiftes niet correct.
Voor sommige sociale risico’s hebben personeelsleden van het onderwijs geen recht op een uitkering van het ziekenfonds. Voor deze medische risico’s is het niet nodig dat zij bij het ziekenfonds een aanvraag indienen.
Vind meer informatie in de omzendbrief
Sector Werkloosheid (WECH: Werkloosheid/Chômage)
Meld een sociaal risico in de sector Werkloosheid (WECH) via een RL16 aan AGODI of AHOVOKS.
De agentschappen sturen dan volgende aangiftes:
- Scenario 3 of WECH503 (vroegere C131A-Onderwijs-Werkgever)
- Scenario 6 of WECH506 (vroegere C131B-Onderwijs)
De melding van de RL-16 gebeurt op vraag van het personeelslid. De school stelt haar personeelsleden op de hoogte dat ze recht hebben op een inkomensgarantie-uitkering of het statuut “behoud van rechten” als de som van de tewerkstellingen binnen en buiten het onderwijs geen volledige arbeidsprestatie bedraagt. Het statuut “behoud van rechten” garandeert een volledige werkloosheidsuitkering na een deeltijdse tewerkstelling.
Het C4-formulier blijft voorlopig op papier. Schoolbesturen en inrichtende machten blijven verantwoordelijk voor het invullen van die C4-formulieren.