Foute betaling en terugvordering
Ondanks de zorg waarmee het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming de betaling van je salaris behandelt, kan het zijn dat je een keer te veel of te weinig betaald krijgt.
Voor wie?
Deze pagina is voor basisonderwijs, secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding, centra voor basiseducatie, internaten, zelfstandige leersteuncentra, volwassenenonderwijs en hogescholen.
Waarom een foute betaling?
- De informatie over opdrachten of dienstonderbrekingen bereikt het ministerie te laat.
- Er gebeurt een vergissing bij het insturen of verwerken van de gegevens.
- De informatie in het dossier is onvolledig, er ontbreken bijvoorbeeld persoonlijke documenten.
Te veel uitbetaald
Op je salarisbrief (digitaal en in pdf) kan je steeds informatie over het te veel uitbetaalde bedrag terugvinden.
- Is het onterecht betaalde bedrag kleiner dan 100 euro:
het bedrag wordt van je salaris afgehouden. - Wanneer het onterecht betaalde bedrag ligt tussen 100 euro en 500 euro:
het bedrag wordt vanaf de volgende maand afgehouden van je salaris. Je kan ook kiezen om het bedrag in één keer terug te betalen. Je vindt hierover meer informatie op je salarisbrief. - Is het onterecht betaalde bedrag groter dan 500 euro:
je ontvangt een terugvorderingsbrief van het ministerie met de instructies om het bedrag terug te betalen.
Wanneer het bedrag niet wordt afgehouden van je loon ontvang je een terugvorderingsbrief. Deze brief ontvang je digitaal in jouw eBox. Als je je eBox niet hebt geactiveerd, ontvang je de terugvorderingsbrief per post.
Controleer zeker je mailadres in jouw eBox of op Mijn Burgerprofiel zodat je geen meldingen misloopt.
Afbetalingsplan of uitstel van betaling aanvragen
Als je een openstaande schuld bij het Ministerie van Onderwijs en Vorming hebt, maar het onmogelijk is om het gevraagde bedrag op tijd te betalen? Op deze pagina lees je hoe je een afbetalingsplan of een uitstel van betaling kunt aanvragen.
Te weinig uitbetaald
Het Ministerie van Onderwijs en Vorming zet de situatie zo snel mogelijk recht. Je vindt alle informatie daarover op je salarisbrief.
Terugvordering en verjaringstermijnen
Te veel betaald?
Het ministerie moet het te veel betaalde bedrag afhouden of terugvorderen binnen een termijn van 1 jaar, te rekenen vanaf 1 januari volgend op de datum van de foute betaling. Na die termijn kan het bedrag niet meer teruggevraagd worden en is het van jou.
Let wel: als blijkt dat het onterecht betaalde bedrag een gevolg is van bedrieglijke handelingen of valse verklaringen, verjaart bovenstaande schuld pas na 10 jaar.
Als de schuld wordt teruggevorderd start de tienjarige verjaringstermijn vanaf de factuurdatum van deze terugvordering.
Te weinig betaald?
Kreeg je te weinig betaald, dan moet je ervoor zorgen dat de situatie is rechtgezet binnen de 5 jaar. Na die termijn verjaart je schuldvordering en kan je het achterstallige bedrag niet meer ontvangen van het ministerie.
Extra informatie
Regelgeving
- Wet tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof (16 mei 2003)(opent in nieuw venster)
- BVR codificatie van sommige bepalingen voor het onderwijs (28 oktober 2016)(opent in nieuw venster)
- Boekhouding hogescholen: Codex Hoger Onderwijs, artikel IV.42(opent in nieuw venster)