Je individuele rekening
Voor wie?
Deze pagina is voor basisonderwijs, secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding, centra voor basiseducatie, internaten, zelfstandige leersteuncentra, volwassenenonderwijs en hogescholen.
Context
De individuele rekening geeft je een overzicht van alle betalingen die je tijdens het voorgaande kalenderjaar hebt ontvangen van de centrale onderwijsadministratie (AGODI/AHOVOKS) zoals:
- Maandelijkse salarissen
- Andere betalingen zoals vakantiegeld, eindejaarstoelage, eventuele uitgestelde bezoldiging
Je individuele rekening wordt ook je jaarrekening of individuele jaarrekening genoemd. Al die begrippen duiden op hetzelfde document.
De individuele rekening is samengesteld uit :
- Alle salarisbrieven die je tijdens het voorgaande kalenderjaar ontving.
- Informatie die meegedeeld is aan de Rijksdienst van Sociale Zekerheid (RSZ) via de DMFA/Capelo-aangifte (multifunctionele aangifte ieder kwartaal)
Je vindt je salarisgegevens op de individuele rekening per maand, gegroepeerd per kwartaal, en in een jaartotaal.
Het is een sociaal document dat uitgereikt wordt als overzicht. Je hoeft hiermee niets te doen. Slechts in enkele situaties vraagt men je om een individuele rekening voor te leggen.
Het is aangewezen om je individuele rekening te bewaren.
Je vindt al je individuele rekeningen op Mijn Onderwijs: Personeel. Via de zoekfunctie daar kun je een selectie maken per jaartal en op naam van het document.
Je ontvangt je individuele rekening op het einde van februari.
De individuele rekening kan niet gewijzigd worden.
Het is een statisch document dat de weergave is van de situatie die bij de onderwijsadministratie AGODI/ AHOVOKS gekend is op het einde van de laatst vermelde maand.
Einde december geeft de individuele rekening een weergave van het volledige kalenderjaar. Het geeft je met andere woorden een overzicht van alle bedragen die uitbetaald werden in het kalenderjaar.
Wat betekenen de rubrieken op de individuele rekening?
- Betekenis van termen, afkortingen en letterwoorden op de individuele rekening:
vind meer info op de pagina ‘Termen van je salarisbrief uitgelegd’. - Werkgeversbijdrage
De werkgeversbijdrage (of patronale bijdrage) is het werkgeversaandeel berekent op basis van je brutosalaris en aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) wordt overgemaakt. Het is dus geen persoonlijke bijdrage op je brutosalaris.
Bewijskracht individuele rekening
Dient de individuele rekening om je belastingaangifte in te vullen?
Neen. De individuele rekening dient niet om je belastingaangifte in te vullen. Daarvoor moet je gebruik maken van de fiscale fiches (281.10, 281.12, 281.14 en/of 281.18) die je via Mijn Onderwijs Personeel(opent in nieuw venster) ontvangt.
In een beperkt aantal situaties kan je individuele rekening toch gevraagd worden, zoals:
- Als je je belastingaangifte laat invullen door een boekhouder, fiscalist, accountant …
- Als je in het buitenland je belastingaangifte moet indienen.
- Als je bij een gemeentebestuur de formaliteiten vervult met het oog op het verkrijgen van de Belgische nationaliteit.
- Bij een controle door een instelling van de sociale zekerheid.
Kan je de individuele rekening gebruiken als een attest om te bewijzen op welke dagen en uren je daadwerkelijk werkte voor de belastingsdienst of een andere instantie?
Neen, enkel je juridische werkgever (inrichtende macht of schoolbestuur) kan attesteren op welke dagen en tijdstippen je effectief gewerkt hebt. Contacteer je schoolsecretariaat voor een attest.
Kan je de individuele rekening gebruiken om je belastingaangifte in het buitenland in te dienen?
Om je belastingaangifte in het buitenland in te dienen, moet je in eerste instantie je fiscale fiches gebruiken. Voor buitenlandse belastingsdiensten kunnen de individuele rekening en de salarisbrieven aanvullend ook nuttig zijn.
Wat staat niet vermeld op je individuele rekening?
De individuele rekening is een samenvattende weergave over alle salarisbrieven heen. Bepaalde details worden omwille van het overzicht niet herhaalt of samenvattend weergegeven op het document individuele rekening. Al deze details kan je wel terugvinden op de salarisbrieven die bij de individuele rekening horen.
Gegevens op de individuele rekening kunnen afwijken t.o.v. andere bronnen
Het aantal dagen en uren stemt niet overeen met het aantal dagen en uren waarop ik daadwerkelijk gewerkt heb. Kan dat?
Dat kan. De onderwijsadministratie is immers niet op de hoogte van de dagen en uren waarop je daadwerkelijk arbeid verricht. Enkel je juridische werkgever (inrichtende macht of schoolbestuur) beschikt over die gegevens.
Sommige bedragen in de rubriek ‘totaal betaald’ van de individuele rekening zijn hoger dan het daadwerkelijk betaalde bedrag voor die maand. Kan dat?
Dat kan. Betalingen van vakantiegeld, eindejaarstoelage of een eventuele uitgestelde bezoldiging gebeuren afzonderlijk en dus niet samen met een maandsalaris. Maar op de individuele rekening wordt het vakantiegeld bijvoorbeeld in rekening gebracht bij de maand mei en de eindejaarstoelage bij de maand november. Dat verklaart het hogere bedrag op je individuele rekening voor die maanden.
Sporadisch gebeurt een uitbetaling van vakantiegeld en eindejaarstoelage samen met het salaris. Dit wijst op een manuele (her)berekening ervan.
Kan je een lager salaris uitbetaald krijgen dan het bedrag vermeld op de individuele rekening?
Dat kan. Als er een beslaglegging of overdracht is op je salaris, ontvang je je salaris niet rechtstreeks van AGODI of AHOVOKS maar via de Dienst Derdengeschillen (DDG) van het departement Financiën en Begroting, nadat deze er eerst de noodzakelijke afhoudingen op heeft verricht.
De bedragen vermeld op de individuele rekening zijn dan de bedragen die AGODI of AHOVOKS stortte aan de Dienst Derdengeschillen (DDG).
Kan je eindejaarstoelage vermeld staan onder november op de individuele rekening, terwijl je de toelage ontving in december?
Dat kan. De verwerking van de eindejaarstoelage wordt bij de onderwijsadministratie in gang gezet en aangerekend bij de maand november.
De rubriek ‘werkbonus’ staat wel op de individuele rekening maar niet op je salarisbrieven. Klopt dat?
Op je salarisbrief is de werkbonus al verrekend in het bedrag dat vermeld staat in de kolom ‘RSZ/VGZ’. De werkbonus is een vermindering van je persoonlijke RSZ-bijdrage. In de ‘extra info’ onderaan op je salarisbrief vind je wel een vermelding van het bedrag van de werkbonus.
Op je individuele rekening wordt in de rubriek RSZ/VGZ geen rekening gehouden met de werkbonus, maar wordt die in een aparte rubriek vermeld.
Het eindresultaat van beide benaderingen is hetzelfde.
Het bedrag vermeld in de rubriek ‘RSZ/VGZ’ lijkt zeer hoog in verhouding tot het brutosalaris. Hoe komt dat?
Het bedrag vermeld in de rubriek RSZ/VGZ is berekend op basis van de bijdragevoeten opgelegd door de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ).
Als je bijvoorbeeld een salarisherziening ontving van een vorige periode (huidig jaar of een voorgaand jaar) of als je ook een uitgestelde bezoldiging ontving, zijn alle RSZ/VGZ-afhoudingen gegroepeerd in deze rubriek.
Extra informatie
Regelgeving
- Omzendbrief individuele rekening (opent in nieuw venster) (PERS/2020/01/1F3C8G)