Gedaan met laden. U bevindt zich op: Doorlichtingsproces in het buitengewoon basisonderwijs Toezicht op de onderwijskwaliteit

Doorlichtingsproces in het buitengewoon basisonderwijs

Aankondiging van de doorlichting

Minstens 3 weken voor de doorlichting ontvangen de school en het schoolbestuur een aankondigingsbrief via e-mail.

Er wordt een doorlichtingsteam van onderwijsinspecteurs samengesteld.

In aanloop naar de doorlichting

De teamcoördinator van neemt contact op met de directie om het doorlichtingsproces toe te lichten, documenten te delen en concrete afspraken te maken. Tijdens het doorlichtingsproces blijft de teamcoördinator het aanspreekpunt voor inhoudelijke en praktische informatie.

Verloop van de doorlichting

Een doorlichting duurt maximaal 5 dagen.

    1. Kwaliteitsontwikkeling: Hoe ontwikkelt de school haar eigen kwaliteit?
    2. Onderwijsleerpraktijk: Wat is de onderwijskwaliteit in de klas en voldoet het aan de verwachtingen van het OK?
  • Uitspraak leerlingenbegeleiding

    De onderwijsinspectie gaat na of de school een kwaliteitsvol beleid over de leerlingenbegeleiding ontwikkelt, implementeert en evalueert.

    Uitspraak gelijke onderwijskansenbeleid in scholen die GOK-middelen ontvangen.

    Elke school is vrij in de manier waarop ze de streefdoelen, de indicatoren en het tijdspad bepaalt. De onderwijsinspecteurs bekijken of de school de GOK-middelen transparant, doelgericht en doeltreffend inzet.

  • De onderwijsinspecteurs observeren lessen en bestuderen documenten zoals leerlingenmateriaal. Ze kijken naar de resultaten uit de online bevragingen en de DataWijzer. Gesprekken met het beleidsteam en de leraren, en soms leerlingen of ouders, maken ook deel uit van het onderzoek.

  • Het kan best spannend zijn wanneer de onderwijsinspectie langskomt. Ontdek in de video hoe de onderwijsinspecteurs te werk gaan tijdens een doorlichting.

    Als directie kan het nuttig zijn om deze video met je schoolteam te delen.

    Inhoud is aan het laden
  • Bij signalen van planlast gaan de onderwijsinspecteurs daarover in gesprek met het schoolteam. Het uitgangspunt voor de planlastradar zijn de kwaliteitsverwachtingen uit het OK en de daaraan gekoppelde regelgeving.

    Breng zelf je planlast in kaart

    Via de planlastcalculator kan iedere school zelf aan de slag om planlast te identificeren en aan te pakken.

    • Bij signalen van een onvoldoende kwaliteitsvol financieel beleid en materieel beheer, gaan de onderwijsinspecteurs daarover in gesprek met het beleidsteam.
    • In geval van andere ernstige tekorten informeert de onderwijsinspectie de verificatiedienst van AGODI die een onderzoek kan starten naar het financieel beleid.
  • De onderwijsinspecteurs geven toelichting bij hun bevindingen en delen de voorlopige beoordeling. Ze reflecteren samen met het schoolteam over wat goed loopt en wat beter kan. Het gesprek is een inspiratiebron voor het team om de onderwijskwaliteit verder te versterken.

  • Dit is het eindgesprek van een doorlichting. De onderwijsinspecteurs bespreken de definitieve inschaling voor alle onderzoeken en het advies. Ze geven ook de motivatie van hun beslissingen mee.

Na de doorlichting

  • Het doorlichtingsverslag bevat een advies over de erkenning van de school en een beoordeling van het beleid op leerlingenbegeleiding en gelijke onderwijskansen. Je ziet er de inschaling van de ontwikkelingsschalen en een overzicht van wat goed gaat en wat beter kan (of beter moet).

    Bekijk welke mogelijke adviezen er zijn na een doorlichting.

  • Na de doorlichting krijg je de mogelijkheid om feedback te geven over het verloop en de effecten van de doorlichting. De directie ontvangt hiervoor een link 3 tot 6 maanden na de doorlichting. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt.

Tussentijdse bezoeken