Referentiekader voor onderwijskwaliteit (het OK)
Het referentiekader voor onderwijskwaliteit zet de minimale verwachtingen van kwaliteitsvol onderwijs uit. Over die verwachtingen is iedereen in het onderwijs het eens. Het kader geldt voor alle onderwijsniveaus en -vormen, met uitzondering van het hoger onderwijs.
Wat is het referentiekader voor onderwijskwaliteit (OK)?
Het referentiekader is geen kwaliteitsmodel, maar zet je aan om een eigen (kwaliteits)beleid uit te stippelen. De term ‘school’ staat voor school, centrum en academie. De term ‘lerende’ voor kleuter, leerling en cursist.
Wat staat in het OK?
Het OK beschrijft een aantal kenmerken van de context van je onderwijsinstelling en van je lerenden, ouders, schoolteam en bestuursleden. Daarmee houd je best rekening wanneer je je onderwijs vorm geeft.
Alle kwaliteitsverwachtingen vormen samen het referentiekader. Ze zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar, en zijn verdeeld over 4 rubrieken:
- Resultaten en effecten
- Ontwikkeling van de lerenden
- Kwaliteitsontwikkeling
- Beleid
Bij elke kwaliteitsverwachting staat een kwaliteitsbeeld. Dat beschrijft welke elementen belangrijk zijn om die kwaliteitsverwachting in te vullen.
Bekijk het OK in één oogopslag
Wie maakte het OK?
De minister van Onderwijs gaf opdracht om het OK te schrijven. Het kwam tot stand na een literatuurstudie en de waardevolle inbreng van alle stakeholders in het onderwijs. Niet alleen onderwijsprofessionals, maar ook leerlingen, cursisten, ouders, schoolteams en andere betrokkenen werkten hier intensief aan mee.
Het is het resultaat van een samenwerking tussen: Katholiek Onderwijs Vlaanderen, GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten, Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers en de onderwijsinspectie.
Het OK als basis voor de ontwikkelingsschalen van de onderwijsinspectie
Met de ontwikkelingsschalen van het referentiekader voor onderwijskwaliteit situeren onderwijsinspecteurs op welk niveau de kwaliteitsontwikkeling en de kwaliteit van je school zich bevindt.
Het ontwikkelingsniveau ‘volgens de verwachting’ stemt overeen met de kwaliteitsverwachtingen in het OK.
Om alle ontwikkelingsschalen bruikbaar en duidelijk te maken, zijn ook delen opgenomen uit wetenschappelijke literatuur en uit de kwaliteitsbeelden van het OK.