Gedaan met laden. U bevindt zich op: Referentie-inkomen

Referentie-inkomen

Zodra je statuut bepaald is, wordt het duidelijk welke personen tot je leefeenheid behoren en wie je onderhoudsverstrekker(s) zijn.
Het inkomen van je onderhoudsverstrekker(s) wordt gebruikt om je recht op een studietoelage en het eventuele studietoelagebedrag te berekenen. Studenten met het zelfstandig, gehuwd of alleenstaand statuut kunnen zelf de onderhoudsverstrekker zijn in hun dossier. 
 

Referentiejaar van inkomsten

Standaard-referentiejaar van inkomsten

Normaal gezien wordt het inkomstenbedrag van het laatste aanslagbiljet gebruikt. Dat is altijd 2 jaar vóórdat het academiejaar in kwestie begint. Voor academiejaar 2024-2025 is dat het inkomen van 2022 (aanslagjaar 2023). Het is niet nodig om inkomstenattesten te bezorgen als bewijs. De dienst Studietoelagen haalt deze gegevens op uit de databank van de Vlaamse Belastingdienst.

Gewijzigde gezinssituatie? Afwijking van standaard-referentiejaar

Wanneer je gezinssituatie wijzigt vóór 1 januari van het academiejaar in kwestie, wordt er rekening gehouden met de meest recente situatie. Voor academiejaar 2024-2025 wordt dan het inkomen van 2023, 2024 of zelfs 2025 gebruikt. Deze inkomsten zijn nog niet gekend bij de Vlaamse belastingdienst en dus nog niet beschikbaar voor de dienst Studietoelagen. Er wordt dan rekening gehouden met een vermoedelijk inkomen.

Verminderd inkomen? Mogelijk afwijking van standaard-referentiejaar

In sommige gevallen kan het gezinsinkomen dalen. Als het totaal van de gezinsinkomsten verminderd is tegenover dat van 2022, kan je als student vragen om rekening te houden met het inkomstenjaar 2024. Je moet dat dan zelf laten weten via het Digitaal Loket Studietoelagen, vóór 31 december 2025. Ook hier gaat het over een vermoedelijk inkomen.

Samenstelling van het referentie-inkomen

Waaruit bestaat het referentie-inkomen voor de studietoelage? En waar vind je dit inkomen terug?

  • Gezamenlijk belastbaar inkomen èn afzonderlijk belastbare inkomsten: vervroegd vakantiegeld, achterstallen, enzovoort. Deze staan apart vermeld op het aanslagbiljet. Meer info: Gezinsinkomen opzoeken voor de berekening van je studietoelage.
  • 80% van de ontvangen alimentatiegelden.
    • Alimentatie die de onderhoudsverstrekkers ontvangen voor alle kinderen die ze op 31 december ten laste hebben, ook de kinderen waarvoor geen aanvraag is ingediend.
    • Alimentatie die de onderhoudsverstrekkers ontvangen voor zichzelf. De onderhoudsverstrekker kan hier je ouder zijn of jijzelf als je het statuut hebt van zelfstandig, gehuwd of alleenstaand student.
  • Leefloon (staat niet op het aanslagbiljet).
  • Inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap (staat niet op het aanslagbiljet).
  • 2 keer het geïndexeerd kadastraal inkomen vreemd gebruik (staat wel op het aanslagbiljet).
    Dat wil zeggen: het kadastraal inkomen van al de onroerende goederen behalve het eigen huis en de onroerende goederen voor eigen beroepsdoeleinden (naakte eigendommen tellen niet mee). Het bedrag telt al 1 keer mee in het gezamenlijk belastbaar inkomen. Het telt dus 3 keer mee in totaal.
  • 1 keer het geïndexeerd kadastraal inkomen voor eigen beroepsdoeleinden (staat wel op het aanslagbiljet). Dat bedrag staat op het aanslagbiljet onder code 1105 en 1205. Het bedrag is wel vermeld op aanslagbiljet, maar wordt niet meegerekend in gezamenlijk belastbaar inkomen. Het telt dus 1 keer mee in totaal.
  • Inkomsten uit het buitenland of inkomsten verworven bij een Europese of internationale instelling.

Forfaitaire aftrek op vervangingsinkomsten

  • Bestaat het inkomen voor minstens 70% uit vervangingsinkomsten? Dan past de dienst Studietoelagen op die vervangingsinkomsten een forfaitaire aftrek toe.
  • Het inkomen waarmee de afdeling dan rekening houdt ligt daardoor lager dan wat de berekening op het eerste zicht als totaal geeft.
  • Vervangingsinkomsten zijn bijvoorbeeld:
    • werkloosheidsvergoedingen
    • ziektevergoedingen
    • brugpensioen (pensioen is geen vervangingsinkomen).
      Deze staan allemaal vermeld op het aanslagbiljet.