Vermoedelijk inkomen
In bepaalde gevallen wordt voor de berekening van een studietoelage niet het inkomen van het standaard-referentiejaar gebruikt, maar het inkomen van een recenter jaar. Dat inkomen is nog niet gekend bij de Vlaamse Belastingdienst en dus nog niet beschikbaar voor de dienst Studietoelagen. In die gevallen spreken we van ‘vermoedelijk inkomen’. Je moet zelf het totaalbedrag doorgeven aan de dienst Studietoelagen, gestaafd met attesten van de inkomsten.
Je gezinssituatie wijzigt
- Er wordt voor je dossier sowieso afgeweken van het standaard-referentiejaar van inkomsten
- Wanneer de leefeenheid (=gezinssituatie) wijzigt vóór 1 januari van het academiejaar in kwestie, houdt de dienst Studietoelagen rekening met de meest recente situatie. Het inkomen dat wordt gebruikt voor de berekening van je studietoelage is dan dat van het jaar waarin de wijziging plaatsvindt.
- Voor academiejaar 2024-2025 kan dat het inkomen van 2023, 2024 of zelfs 2025 zijn
- Je hoeft wijzigingen niet te melden. De dienst Studietoelagen zoekt de relevante informatie zelf op in het rijksregister en zal dan de noodzakelijke documenten bij jou opvragen.
Je gezinsinkomen is verminderd
- Afwijken van het standaard-referentiejaar is mogelijk
- In sommige gevallen kan het gezinsinkomen namelijk dalen, bijvoorbeeld door ziekte, loopbaanonderbreking of werkloosheid
- Als het totaal van het gezinsinkomen verminderd is tegenover dat van 2022, kan je als student vragen om rekening te houden met het inkomstenjaar 2024
- Je moet wel zelf het initiatief nemen en een berekening op basis van verminderd inkomen aanvragen ten laatste op 31 december na het academiejaar in kwestie.
Berekening met vermoedelijk inkomen aanvragen
Je hebt tijd tot en met 31 december van het jaar waarin het academiejaar eindigt om je dossier te vervolledigen of een herziening aan te vragen. Voor academiejaar 2024-2025 is de deadline dus 31 december 2025.
Hoe je een herziening van de berekening op basis van verminderde inkomsten aanvraagt, hangt af van de status van je dossier.
Je dossier is pas opgestart
- Meld je via het Digitaal Loket Studietoelagen en je doorloopt de informatie om te bevestigen.
- Bij de te bevestigen gegevens kan je aangeven dat het inkomen gedaald is.
- Voeg zoveel mogelijk documenten toe om het vermoedelijk inkomen van 2024 te documenteren.
Je dossier is al opgestart, en er is geen mogelijkheid meer om de gegevens te bevestigen
je kan je documenten toevoegen via het digitaal loket- Meld je aan via het Digitaal Loket Studietoelagen.
- Voeg het ingevulde formulier ‘Vermoedelijk inkomen 2024’ toe, zie Formulierenpagina.
- Voeg zoveel mogelijk documenten toe om het vermoedelijk inkomen van 2024 te documenteren.
Je dossier is al afgehandeld
In dit geval kan je een herziening aanvragen.
- Meld je aan in het Digitaal Loket Studietoelagen of het contactformulier.
- Kies de optie ‘herziening aanvragen’.
- Kies als reden dat het inkomen verminderd is.
- Vul het overzicht alle types van inkomsten en bedragen in.
- Voeg de gevraagde documenten toe.
Berekening van je studietoelage
- De dienst Studietoelagen maakt een berekening van het vermoedelijk inkomen op basis van de aanwezige informatie en vraagt eventueel nog ontbrekende documenten op.
- Het totaalbedrag wordt dan vergeleken met het inkomen van het standaard-referentiejaar. De berekening van je studietoelage wordt uiteindelijk gemaakt met het inkomstenbedrag dat de hoogste toelage oplevert.
- Als nog niet alle inkomstengegevens bekend zijn, maar je hebt een stabiel inkomen, dan wordt je maandinkomen verrekend naar een jaarbedrag. Zo moet je toch niet te lang wachten op een studietoelage. De berekening vindt je op je beslissingsbrief.
Denk je dat het totaalbedrag helemaal niet klopt? Dan kan je nog altijd een herziening van de berekening aanvragen en een volledig overzicht van je inkomsten opladen met alle documenten om het vermoedelijk inkomen van 2024 te documenteren.
Controle achteraf
In alle dossiers met een berekening op basis van een vermoedelijk inkomen, is de beslissing voorlopig.
- Achteraf voert de dienst Studietoelagen een controle uit op basis van de werkelijk aangegeven inkomsten op het aanslagbiljet.
De controle volgt meestal binnen de 2 jaar na het inkomstenjaar dat gebruikt werd bij de berekening van je studietoelage. - Als het bedrag verschilt van wat je zelf doorgaf, wordt onderzocht of je effectief recht had op een studietoelage en of het bedrag dat je kreeg correct is.
- Het resultaat van de herziening kan ofwel een status quo zijn, ofwel een bijbetaling, ofwel een terugvordering.