Taalkennis basis- tot volwassenenonderwijs
Wie aan de slag wil in het onderwijs, moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten de personeelsleden de taal in het Vlaamse onderwijs beheersen: het Nederlands.
Voor wie?
Deze informatie is voor basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, CLB’s, leersteuncentra, onderwijsinternaten, centra voor basiseducatie en centra voor volwassenenonderwijs.
Naar info voor hogescholen en universiteiten.
Nederlands
Je toont aan dat je het Nederlands beheerst op 1 van de volgende manieren:
- Het bekwaamheidsbewijs, nodig voor je aanstelling, heb je behaald in het Nederlands. Dat mag zowel je basisdiploma zijn als je bewijs van pedagogische bekwaamheid.
- Je bent aangesteld op basis van een niet-Nederlandstalig studiebewijs, maar je hebt daarnaast ook een Nederlandstalig studiebewijs dat een vereist, voldoende geacht of ander bekwaamheidsbewijs is voor een ambt van de personeelscategorie waarin je bent aangesteld.
- In het volwassenenonderwijs of aan een universiteit of hogeschool behaalde je een studiebewijs van een taalopleiding Nederlands. Dat studiebewijs toont aan dat je het vereiste taalkennisniveau(opent in nieuw venster) hebt.
- Ook in een centrum voor volwassenenonderwijs van de Franse Gemeenschap kan je een opleiding Nederlands volgen en je kennis van de taal via een certificaat bewijzen.
Je hebt een bewijs van 1 van volgende taalexamens:
- Een Certificaat Nederlands als Vreemde Taal van de Nederlandse Taalunie (CNaVT)
- Een attest van een Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen (ITNA)
- Een attest van een taaltest van Werkenvoor.be, het vroegere SELOR
- Een bewijs van taalniveau van de agentschappen integratie en inburgering of het Huis van het Nederlands Brussel.
Volgende attesten volstaan niet om je taalkennis aan te tonen:
- Een bewijs van deelname aan een niveautest die je aflegde in 1 van de contactpunten van het Agentschap Integratie en Inburgering of het Huis van het Nederlands Brussel
- Een taalattest afgeleverd door VDAB
- Een attest afgeleverd door een hoofd van een erkende eredienst.
Meer info vind je in de omzendbrief vereiste taalkennis bij aanstelling in het onderwijs(opent in nieuw venster).
Frans in het basisonderwijs
In het basisonderwijs moet je als onderwijzer, aangesteld in de 3de graad, ook het bewijs leveren dat je kennis hebt van de verplichte 2de taal, het Frans. Dat kan op 1 van volgende manieren:
- Je hebt het diploma van ‘bachelor in het onderwijs: lager onderwijs’ behaald (vanaf het academiejaar 2010-2011).
- Je hebt een vereist bekwaamheidsbewijs behaald voor het ambt van onderwijzer tot en met het academiejaar 2009-2010. Daarmee voldoe je voor een aanstelling in het Vlaams Gewest (inclusief de faciliteitengemeenten), maar niet in Brussel.
- Je bent als onderwijzer aangesteld op basis van een Franstalig bekwaamheidsbewijs of op basis van een Nederlandstalig bekwaamheidsbewijs dat geldt als een vereist bekwaamheidsbewijs voor het vak Frans in het secundair onderwijs.
- In het volwassenenonderwijs of aan een universiteit of hogeschool behaalde je een studiebewijs van een taalopleiding Frans. Dat studiebewijs toont aan dat je de vereiste taalkennis(opent in nieuw venster) hebt op niveau B1 voor de vaardigheden lezen en schrijven en op niveau B2 voor de vaardigheden luisteren en spreken.
- Je hebt een certificaat erkend door het CIEP (Centre International d’ Etudes Pédagogiques) uit Frankrijk.
- Je hebt een attest van een taaltest van Werkenvoor.be.
Volgende attesten gelden niet als bewijs van taalkennis:
- Een bewijs van deelname (‘attestation de fréquentation’) aan een cursus ‘français langue étrangère’ die je volgt als deel van je inburgeringstraject in Wallonië
- Een taalattest afgeleverd door FOREM
- Een attest afgeleverd door een hoofd van een erkende eredienst
Meer info vind je in de omzendbrief vereiste taalkennis bij aanstelling in het onderwijs(opent in nieuw venster).
Wat als je niet voldoet aan de taalvereiste?
Als je nog niet voldoet aan de taalvereisten en de school vindt geen andere kandidaat, dan kan ze voor jou een taalafwijking aanvragen. Zo kan je toch starten in het onderwijs. Dat is een tijdelijke oplossing en geldt voor maximaal 3 aaneensluitende kalenderjaren. Zo heb je de tijd om je in orde te stellen met de taalregelgeving.
Voor directies, administraties en besturen
Andere toelatingsvoorwaarden
Wil je aan de slag in het basis- tot volwassenenonderwijs? Dan moet je ook voldoen aan alle andere toelatingsvoorwaarden.
Extra informatie
Regelgeving
Omzendbrief indiensttreding van een tijdelijk personeelslid(opent in nieuw venster) (PERS/2005/09)
Omzendbrief vereiste taalkennis bij aanstelling in onderwijs(opent in nieuw venster) (PERS/2010/01)