Gedaan met laden. U bevindt zich op: Burgerlijke en politieke rechten basis- tot volwassenenonderwijs Aanstellingsvoorwaarden basis- tot volwassenenonderwijs

Burgerlijke en politieke rechten basis- tot volwassenenonderwijs

Wie aan de slag wil gaan in het onderwijs, moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet een gesubsidieerd/gefinancierd personeelslid de burgerlijke en politieke rechten genieten.

Voor wie?

Deze informatie is voor basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, CLB’s, leersteuncentra, onderwijsinternaten, centra voor basiseducatie en centra voor volwassenenonderwijs.

Uittreksel uit het strafregister

Met een uittreksel uit het strafregister toon je je burgerlijke en politieke rechten aan. Als het uittreksel vermeldt dat je uit je rechten bent ontzet, kan de school je niet aanstellen.

Welk model?

Je hebt het model nodig dat bestemd is voor ‘de uitoefening van een activiteit die onder opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen’ valt. Dat model kan verschillende benamingen hebben, maar meestal wordt verwezen naar artikel 596.2 Sv. Het wordt ook ‘model 2’ of ‘minderjarigenmodel’ genoemd.

Meer info over de regelgeving rond het uittreksel uit het strafregister voor de onderwijssector(PDF bestand opent in nieuw venster).

Hoe bewijzen?

  1. Vraag het uittreksel uit het strafregister aan bij je gemeente. Vermeld waarom je het uittreksel aanvraagt. Zo levert de gemeente je het juiste model af.
  2. Toon het originele uittreksel uit het strafregister aan je schoolsecretariaat.

Het secretariaat bezorgt een kopie aan de dossierspecialist van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Het origineel document blijft jouw eigendom.

Tip: neem enkele kopieën van je uittreksel uit het strafregister of gelijkwaardig document. Een schoolbestuur kan dat uittreksel opnieuw opvragen bij een volgende tijdelijke aanstelling in het onderwijs. Als het uittreksel nog niet te oud is, kan je het ook hergebruiken voor een volgende aanstelling bij een ander schoolbestuur.

Vraag het uittreksel op tijd aan. Als je het bij je gemeente aanvraagt, krijg je het niet onmiddellijk.

Op het ogenblik van je indiensttreding mag het uittreksel of document niet ouder zijn dan 1 maand.

Opgelet: in de centra voor basiseducatie mag het ouder zijn dan 1 maand, maar niet ouder dan 1 jaar zijn.

Woon je niet in België?

Ben je niet in België gedomicilieerd? Dan moet je het plaatselijk equivalent van het uittreksel uit het strafregister voor het werken met minderjarigen voorleggen. Als dat niet bestaat, mag je een gelijkwaardig attest aan de onderwijsinstelling bezorgen, bijvoorbeeld:

  • Een getuigschrift van goed zedelijk gedrag
  • Een moraliteitsattest
  • Een ‘gewoon’ uittreksel uit het strafregister of een gelijkwaardig document afgeleverd door de bevoegde buitenlandse instantie

Welke overheid welke documenten aflevert, verschilt van land tot land. Als een land over een attest voor werken met minderjarigen beschikt, moet je dat altijd voorleggen.

Woon je in Nederland?

Dan leg je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor om te bewijzen dat je over al je burgerlijke en politieke rechten beschikt.

Meer info: Rijksoverheid - Hoe vraag ik een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan?(opent in nieuw venster)

Voor directies, administraties en besturen

Andere toelatingsvoorwaarden

Wil je aan de slag in het basis- tot volwassenenonderwijs? Dan moet je ook voldoen aan alle andere toelatingsvoorwaarden.