Met een tussentijds bezoek wil de onderwijsinspectie het personeel in de centra vaker ontmoeten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een standaard tussentijds bezoek en een tussentijds bezoek na ongunstig advies.
Doorlichtingsproces bij centra voor leerlingenbegeleiding
Aankondiging van de doorlichting
Minstens 5 weken voor de doorlichting ontvangen het centrum en het centrumbestuur een aankondigingsbrief via e-mail.
Er wordt een doorlichtingsteam samengesteld. Het aantal onderwijsinspecteurs varieert op basis van de centrumgrootte en de complexiteit van het onderzoek.
In aanloop naar de doorlichting
De teamcoördinator van neemt contact op om het doorlichtingsproces toe te lichten, documenten te delen en concrete afspraken te maken. Tijdens het doorlichtingsproces blijft de teamcoördinator het aanspreekpunt voor inhoudelijke en praktische informatie.
Niet alle kwaliteitsverwachtingen worden tijdens een doorlichting onderzocht. De onderwijsinspecteurs maken een selectie, de doorlichtingsfocus.
Die wordt bepaald op basis van informatie over wat er met de leerling in het CLB-werkgebied gebeurt. De onderwijsinspecteurs kijken hiervoor naar data over leerlingen, bijkomende informatie uit eerdere doorlichtingen of tussentijdse bezoeken en informatie uit macrorapporten.
- De toegang tot onderwijs krijgen en mogen deelnemenPassend onderwijs krijgen en erbij mogen horenGestimuleerd worden tot een gezonde levensstijl en opgevolgd worden in de ontwikkelingEen leef- en leeromgeving waarin een kind of jongere zich veilig voelt en zich met welbevinden kan ontwikkelenVerzekerd zijn van een eerlijk verloop van de onderwijsloopbaan, met respect voor gelijke onderwijskansen en inclusie
Verloop van de doorlichting
De doorlichting verloopt deels online en deels ter plaatse. Afhankelijk van de grootte van het centrum en de complexiteit van het onderzoek verschilt het aantal doorlichtingsdagen.
Onderzoeksopzet
Elke doorlichting bestaat uit vaste onderzoeksonderdelen. Daarnaast bepaalt de doorlichtingsfocus welke extra componenten en thema’s uit het NROC de inspecteurs onderzoeken.
- A1 + B1 + W4 + thema's NROC 5, 6 en 7A3 + B2 + B3 + W4 + S1 + thema's NROC 2 en 10A2 + A6 + A7 + B1 + W1 + thema's NROC 2, 3 en 4B3 + B4 + B5 + S2 + thema's NROC 7 en 9A4 + A5 + W4 + S1 + thema's NROC 1, 2 en 8
Mogelijke uitbreiding van de doorlichtingsfocus
In sommige gevallen is het mogelijk dat de doorlichtingsfocus wordt uitgebreid met K1 (visie en strategisch beleid) en K2 (organisatiebeleid):
- Bij een recente fusie
- In het geval van een bestuurlijke samenwerking
- Bij signalen uit een tussentijds bezoek
Bij signalen op het vlak van personeel wordt de doorlichtingsfocus uitgebreid met P1 (selectie en aanwerving), P2 (coaching en beoordeling) en P3 (professionalisering).
Het is steeds mogelijk dat de doorlichtingsfocus met andere kwaliteitsverwachtingen wordt aangevuld, wanneer er indicaties zijn uit data of op basis van gegevens uit tussentijds bezoek.
Na de doorlichting
De doorlichting eindigt met een advies en een doorlichtingsverslag. Vind meer informatie over mogelijke adviezen na een doorlichting.
Feedback geven op de doorlichting en de impact op het centrum
Na de doorlichting krijg je de mogelijkheid om feedback te geven over de doorlichting en de impact op de centrumwerking. De antwoorden worden anoniem verwerkt.
Je ontvangt hiervoor een link 3 tot 6 maanden na de doorlichting.