Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aanmelden in het gewoon basis- en 1ste jaar secundair onderwijs

Aanmelden in het gewoon basis- en 1ste jaar secundair onderwijs

Sommige scholen uit het gewoon basisonderwijs en gewoon secundair onderwijs met een aanbod 1A/1B vragen eerst een aanmelding voor je je kind kan inschrijven. Vanaf het 2de jaar secundair onderwijs moet je nooit aanmelden.

 

Wat

Aanmelden betekent dat je vooraf, via een online aanmeldingssysteem, doorgeeft in welke school of scholen jij je kind wil inschrijven. Je geeft ook een volgorde aan je voorkeurscholen.

Vraag aan de school of je eerst moet aanmelden of zoek het op in het onderwijsaanbod:

Scholen in het gewoon onderwijs die werken met een aanmeldingssysteem, volgen een gemeenschappelijke tijdslijn.

Sommige scholen werken apart voor de aanmelding van leerlingen, andere samen. Scholen die samenwerken hebben 1 aanmeldingssysteem.

Aanmelden is niet hetzelfde als inschrijven

Je moet nog altijd naar de school gaan om je kind in te schrijven.

Als de school niet werkt met een aanmelding, schrijf je je kind in tijdens de inschrijvingsperiode van de school.

Waarom

Sommige gewone scholen hebben te weinig plaats om alle leerlingen in te schrijven. Een school in het gewoon basis- en secundair onderwijs (1A/1B) moet dan verplicht werken met een aanmeldingssysteem.

Gewone scholen die niet werken met een aanmeldingssysteem, kunnen niemand weigeren door plaatsgebrek.

Een online aanmeldingssysteem is eenvoudiger, toegankelijker en transparanter voor ouders. Scholen maken ook makkelijker afspraken met bijvoorbeeld het CLB of een buurtcentrum. Zo informeren ze ouders over aanmelden en helpen ze waar nodig.

Wanneer

De aanmeldingsperiodes verschillen naargelang het onderwijsniveau: het gewoon basisonderwijs en het gewoon 1ste jaar secundair onderwijs (1A/1B).

Hoe

Je meldt als ouder zelf je kind aan. Hulp nodig? Informeer bij de school wie kan helpen.

  • Stap 1

    Om aan te melden, ga je naar een aanmeldingswebsite. Er zijn verschillende aanmeldingswebsites. Vraag aan de school welke website je moet gebruiken.

  • Stap 2

    Tijdens het aanmelden vul je gegevens in, zoals de naam, geboortedatum en adres van je kind. Soms stelt de school extra vragen. Dat hangt af van hoe de school de aangemelde leerlingen ordent en welke leerlingen voorrang krijgen. Meer over ordening en voorrang.

  • Stap 3

    Controleer goed of alle gegevens juist zijn.

Na de aanmeldingsperiode

Na de aanmeldingsperiode krijgen de ouders een brief of e-mail. Daarin staat wat je moet doen als je kind een plaats heeft in de school en wat als je kind (voorlopig) geen plaats heeft.

Je kind heeft een plaats

De school laat je weten in welke school je je kind mag inschrijven. Dit wordt ook wel een ‘ticket’ genoemd.

Je kind heeft (voorlopig) geen plaats

Je krijgt van de school een weigeringsdocument met de plaats op de wachtlijst, ook wel de weigeringslijst genoemd. Wat doe je dan?

  • Schrijf je kind in op een school waar wel nog plaats is, tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

Of

  • Wacht tot er een plaats vrijkomt op de school waar je kind op de wachtlijst staat. De school respecteert tot de 5de schooldag van oktober de volgorde van de wachtlijst om leerlingen zonder een ticket toch een plaats te geven. Voor de jongste kleuters is dat tot en met 30 juni. De school contacteert je als een plaats vrijkomt.

Nog steeds geen plaats gevonden? Lees wat je kan doen.