Problemen bij inschrijven in het basis- en secundair onderwijs
Soms zijn er problemen bij inschrijven. Misschien heb je je kind niet aangemeld tijdens de aanmeldingsperiode, is er een technische fout gebeurd, of vind je geen plaats. Het kan ook dat je niet akkoord gaat met het schoolreglement of dat de school uitzonderlijk een inschrijving weigert. Lees wat je kan doen.
Te laat met aanmelden
Meldde je je kind niet aan tijdens de aanmeldingsperiode? Dan moet je wachten tot de vrije inschrijvingsperiode begint. Tijdens die periode schrijf je je kind in voor de plaatsen die nog vrij zijn. De inschrijvingen werken volgens het principe van chronologie: ‘wie eerst komt, krijgt eerst plaats’.
Technische fout of vergissing
Was er een technische storing toen je je kind digitaal aanmeldde of maakte je een tik- of schrijffout tijdens het aanmelden?
De school weigert om in te schrijven
Elk kind heeft recht op inschrijven (inschrijvingsrecht). Dat staat in de regelgeving.
Je kind moet wel aan de toelatingsvoorwaarden voldoen. Denk aan minimumleeftijd, geslaagd zijn in het vorige leerjaar of een beslissing van de klassenraad krijgen.
Ouders of meerderjarige leerlingen moeten akkoord zijn met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school.
De school kan alleen in uitzonderlijke situaties een leerling weigeren:
- De leerling voldoet niet aan de toelatingsvoorwaarden.
- De school heeft geen plaats meer. In dat geval komt de leerling op de wachtlijst.
- Tot de 5de schooldag van oktober is de school verplicht om de volgorde van de wachtlijst te volgen en je te verwittigen als een plaats vrijkomt. Voor de jongste kleuters is dat tot en met 30 juni. De school bepaalt zelf hoeveel leerlingen ze kan inschrijven.
- De leerling werd in het vorige of lopende schooljaar definitief uitgesloten wegens slecht gedrag.
- De leerling is in hetzelfde schooljaar uitgesloten in een andere secundaire school en de school ligt in een LOP-regio. De nieuwe school mag alleen weigeren als de oude en nieuwe school daar afspraken over maken in het lokaal overlegplatform (LOP).
- Er zijn aanwijzingen dat de leerling afwisselend naar meerdere scholen gaat.
- De aanpassingen die nodig zijn voor de leerling met een of zijn volgens de gewone school niet redelijk.
Is je kind geweigerd?Je kan bemiddeling vragen bij het lokaal overlegplatform (LOP) en nadien eventueel klacht indienen bij de Commissie voor leerlingenrechten (CLR). Of je kan meteen klacht indienen bij de commissie.
- Stap 1
- Vraag bemiddeling binnen de 10 dagen na de weigering.
- Neem contact op met je LOP-contactpersoon. De gegevens staan bovenaan in het weigeringsdocument. Je vindt ze ook terug op: Contactgegevens lokaal overlegplatform.
- Geen LOP in je gemeente? Vraag bemiddeling aan via scholen.leerlingen.agodi@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
Het LOP bemiddelt:
- Automatisch bij een weigering door uitsluiting. Het LOP zoekt samen met jou een oplossing.
- Op jouw vraag bij een weigering om andere redenen dan uitsluiting
- Stap 2
Dien je klacht in binnen de 30 dagen na de weigering of na bemiddeling van het LOP.
Na je klacht
De commissie laat je binnen 21 dagen weten of de weigering terecht is of niet.
Als de commissie vindt dat de school het recht had je kind te weigeren, helpt het LOP je zoeken naar een andere school.
Geen plaats gevonden
Sommige scholen in het gewoon onderwijs of 1A/B van het secundair onderwijs die aanmelden, hebben te weinig plaatsen. In dat geval kunnen ze een leerling weigeren.
Vanaf de hogere jaren in het gewoon secundair onderwijs wordt er nooit aangemeld. Dan kunnen ze alleen weigeren als de school volzet is.
- Bel of bezoek scholen die niet op je keuzelijst stonden. Misschien hebben zij nog plaats.
- Vraag hulp aan het lokaal overlegplatform (LOP), als de school in een LOP-gebied ligt, of het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB). Zij zoeken mee naar een oplossing.