Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wat is grensoverschrijdend gedrag? Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag is elk gedrag dat jou een onveilig gevoel geeft. Of dat nu fysiek of psychisch is. Denk aan (cyber)pesten, aanranding, ongewenst seksueel gedrag, agressie of machtsmisbruik.  

Soms is grensoverschrijdend gedrag heel duidelijk te herkennen, zoals een verkrachting of fysiek geweld. Maar vaak is het subtiel gedrag dat zich herhaalt en voel je pas achteraf dat iemand over jouw grenzen ging.

Mijn neefje wordt vernederd en soms zelfs geslagen door zijn coach in de turnclub. Hij is niet de enige die dat gedrag moet ondergaan.

Grensoverschrijdend gedrag

  • Fysiek of psychisch geweld: iemand valt je aan, doet je op een andere manier pijn of dreigt ermee om dat te doen. Of iemand zet jou onder druk om iets te doen dat je niet wilt en gebruikt daarvoor macht die jij niet hebt. Bijvoorbeeld een leidinggevende of coach, of iemand naar wie je opkijkt.

  • Ongewenst seksueel gedrag: iemand maakt bijvoorbeeld seksuele opmerkingen, dwingt je tot seksuele activiteiten, raakt je ongewenst aan of vraagt je om seksuele foto’s of filmpjes door te sturen.

  • Pestgedrag en intimidatie: iemand maakt kwetsende opmerkingen, verspreidt kwetsende of beledigende informatie of zet jou onder druk om iets te doen wat je niet wilt. Ook stalking en chantage zijn vormen van intimidatie.

Deze voorbeelden zijn zeker niet de enige vormen van grensoverschrijdend gedrag. Daarom is het zo belangrijk dat je melding maakt van gedrag dat voor jou over de grens gaat. Bij het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag zijn er geen ‘misschiens’: je kunt er veilig praten over elke vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Ik ben een studente die wil beginnen aan een doctoraat. Mijn promotor wil me geen onderzoeksopdracht geven als ik niet bij hem thuis wil langsgaan, en hij hint naar een ‘wederdienst’ voor de opdracht. Ik wil echt niet bij hem langsgaan, maar ik wil ook mijn kans op een doctoraat niet verliezen.

Je kan via bovenstaande kanalen ook een afspraak maken om langs te komen.