Veelgestelde vragen
Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen terug over het meldpunt en over grensoverschrijdend gedrag. Geen antwoord op je vraag gevonden? Contacteer ons.
Over grensoverschrijdend gedrag
Grensoverschrijdend gedrag is elk gedrag dat jou een onveilig gevoel geeft. Of dat nu fysiek of psychisch is. Denk aan (cyber)pesten, aanranding, ongewenst seksueel gedrag, agressie of machtsmisbruik.
Soms is grensoverschrijdend gedrag heel duidelijk te herkennen, zoals een verkrachting of fysiek geweld. Maar vaak is het subtiel gedrag dat zich herhaalt en voel je pas achteraf dat iemand over jouw grenzen ging.
Bekijk enkele voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag.
Ja, je kan voor alle vormen van grensoverschrijdend gedrag terecht bij het meldpunt. Elk gedrag dat jou een onveilig gevoel geeft, kan je melden. Of dat nu fysiek of psychisch is.
Je kan bij het meldpunt terecht voor advies, zelfs als je twijfelt of het wel over grensoverschrijdend gedrag gaat of het wel ernstig genoeg is. Het meldpunt luistert naar je verhaal en zoekt mee naar antwoorden op je vragen.
Wil je daarna verdere stappen zetten of op zoek gaan naar hulp? Dan krijg je daarbij advies en steun.
Lees meer over de vormen en voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag.
Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en te zoeken naar manieren om je gedrag te verbeteren. Het meldpunt kan ondersteuning bieden, zoals advies over hoe je de situatie kunt aanpakken en hulp bij het vinden van professionele begeleiding.
Melden
Je kan op meerdere manieren grensoverschrijdend gedrag melden:
Bel gratis 0800 13 184. Je hoeft niet te zeggen wie je bent.
Vul het online meldingsformulier in of stuur een e-mail(opent in uw e-mail applicatie)
Chat (opent in nieuw venster)met een medewerker van het meldpunt.
Meer info over onze contactmogelijkheden en onze beschikbaarheden.
Je vertelt een medewerker van het meldpunt wat er is gebeurd. Je hoeft je naam niet te zeggen en wat je vertelt blijft vertrouwelijk, tenzij het echt niet anders kan.
Jullie zoeken samen naar antwoorden op je vragen.
De medewerker legt uit welke stappen je verder kan zetten en helpt je daarbij.
Het meldpunt bevestigt zo snel mogelijk dat ze jouw melding hebben ontvangen. Een medewerker neemt persoonlijk contact met je op en bespreekt samen met jou de mogelijke stappen die je kan en wil zetten.
Wil je daarna verdere stappen zetten of op zoek gaan naar hulp? Dan krijg je ook daarbij advies en steun.
Als je wilt dat er onderzoek wordt gedaan, kun je best naar de politie stappen. Een melding bij het meldpunt heeft geen juridische waarde en kan niet als bewijs dienen.
Het meldpunt luistert naar je verhaal en zoekt mee naar antwoorden op je vragen. Wil je daarna verdere stappen zetten of op zoek gaan naar hulp? Dan krijg je daarbij advies en steun.
Het is nooit te laat is om iets te melden bij het meldpunt. Of het grensoverschrijdend gedrag pas kort geleden gebeurde, nog steeds gebeurt of heel lang geleden gebeurde. Het meldpunt bespreekt met jou wat je je wil doen en hoe je dit kan doen.
Ja, getuigen kunnen ook melden. Je kan op meerdere manieren grensoverschrijdend gedrag melden:
Bel gratis 0800 13 184. Je hoeft niet te zeggen wie je bent.
Vul het online meldingsformulier in of stuur een e-mail(opent in uw e-mail applicatie)
Chat (opent in nieuw venster)met een medewerker van het meldpunt.
Meer info over onze contactmogelijkheden en onze beschikbaarheden.
Over het meldpunt
Ja. Alle informatie die je deelt wordt strikt vertrouwelijk behandeld en niet zonder jouw toestemming gedeeld met derden buiten het team, tenzij dat echt noodzakelijk is.
Nee, het meldpunt biedt gratis ondersteuning aan melders van grensoverschrijdend gedrag.
Het meldpunt kan je een paar algemene richtlijnen meegeven, maar geeft geen juridisch advies. Voor juridische vragen adviseert het meldpunt om juridische eerstelijnsbijstand of een advocaat in te schakelen.
Ja, je kan bij het meldpunt al je vragen stellen over grensoverschrijdend gedrag. Het meldpunt luistert en informeert, ongeacht of je een melding maakt of niet.
Je kan bij het meldpunt terecht voor advies, zelfs als je twijfelt over de soort melding die je wil maken. Het meldpunt luistert naar je verhaal, zoekt mee naar antwoorden op je vragen en verwijst je, indien nodig, naar de juiste instanties.
Het meldpunt probeert je zo goed mogelijk te ondersteunen en te begeleiden. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over de hulpverlening. Laat het zo snel mogelijk weten hoe het meldpunt jou beter kan helpen.
Bespreek je ontevredenheid eerst met je dossierbehandelaar. Als je dat te moeilijk vindt, kan je ook terecht bij de coördinator(opent in uw e-mail applicatie) van het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag.
Heb je het gevoel dat het probleem niet is opgelost? Dan kan je een klacht indienen(opent in nieuw venster).