Studie bakent begrip 'Zorgwekkende Stoffen' af en helpt bij prioritering
Tegen 2050 wil de Vlaamse overheid lucht-, water- en bodemverontreiniging terugdringen tot een veilig niveau voor mens en milieu. Maar welke chemische stoffen zijn zorgwekkend? En welke stoffen kan de overheid best als eerste aanpakken? De studie ‘Afbakenen van de scope en de term (zeer) zorgwekkende stoffen binnen het Vlaamse beleidskader’ zorgt voor een afbakening en advies rond prioritering.
Vlaamse visie Zeer Zorgwekkende Stoffen
Chemische stoffen zijn essentieel in ons dagelijks leven, maar sommige vormen een ernstig risico voor mens en milieu. De PFAS-crisis (2021) bracht dat in Vlaanderen scherp in beeld. Als antwoord ontwikkelde de Vlaamse overheid in 2023 een visie op Zorgwekkende Stoffen, met als doel om tegen 2050 lucht-, water- en bodemverontreiniging terug te dringen tot veilige niveaus, in lijn met de Europese nulverontreinigingsdoelstellingen.
Welke stoffen zijn zorgwekkend?
Om te weten welke stoffen moeten worden aangepakt, bakenden de onderzoekers het begrip ‘zorgwekkende stoffen’ af. Zorgwekkende stoffen zijn stoffen met 1 of meerdere van de volgende eigenschappen: kankerverwekkend, mutageen, reprotoxisch, hormoonverstorend in mens en/of mileu, persistent en bioaccumulerend. Die afbakening is gebaseerd op Europese wetgeving. De onderzoekers raden de overheid aan om die criteria te verankeren in Vlaamse regelgeving.
Welke stoffen zijn prioritair?
Door het grote aantal stoffen op de lijst kan prioritering relevant zijn voor de Vlaamse overheid om de middelen zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten. Alleen zijn de data over zorgwekkende stoffen vandaag nog schaars. De onderzoekers adviseren de Vlaamse overheid om in te zetten op datagedreven beleid. Daarvoor is er een werkgroep opgericht.
U vindt de studie ‘Afbakenen van de scope en de term (zeer) zorgwekkende stoffen binnen het Vlaamse beleidskader’ op de pagina ‘Onderzoeken en rapporten’.
De studie werd uitgevoerd door het Departement Omgeving samen met andere administraties en een studieteam (ARCHE Consulting, VITO, Common Ground).