Gedaan met laden. U bevindt zich op: PFAS: onderzoeken en rapporten PFAS-vervuiling

PFAS: onderzoeken en rapporten

Studie (2025): naar een afbakening en prioritering van zorgwekkende stoffen

Chemische stoffen zijn onmisbaar in ons dagelijks leven en in de industrie, maar sommige stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en milieu. In opdracht van de Vlaamse overheid werd een onderzoek uitgevoerd naar een Vlaams kader voor ‘zorgwekkende stoffen’: Afbakenen van de scope en de term (zeer) zorgwekkende stoffen binnen het Vlaamse beleidskader.

Die studie had als doel om een duidelijke afbakening van het begrip zorgwekkende stoffen op te stellen. Dat zijn stoffen die we zoveel mogelijk uit onze leefomgeving moeten weren.

Het doel is: zorgen dat er in 2050 alleen maar sprake is van aanvaardbare risico’s voor mens en omgeving. De studie draagt bij aan die ambitie door inzicht te bieden in de stoffen die binnen Vlaanderen aandacht en eventueel concrete actie vereisen. De Vlaamse overheid gaat nu aan de slag met de inzichten om de werking rond zorgwekkende stoffen verder uit te rollen.

Het onderzoeksteam werkte nauw samen met verschillende Vlaamse en federale overheidsdiensten, evenals met belanghebbenden uit de wetenschappelijke wereld, beleid, industrie en de samenleving. Ze werd uitgevoerd door een team van experts van ARCHE Consulting, VITO, Common Ground en Fieldfisher.

Rapporten van PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken 2020-2022

Sinds enkele jaren leeft er een toenemende bezorgdheid rond de aanwezigheid van PFAS in Vlaanderen. Onder andere naar aanleiding van de meting van verhoogde PFAS-waarden in de buurt van Zwijndrecht besliste de Vlaamse Regering in juni 2021 om een gecoördineerde aanpak op te starten rond persistente chemicaliën. Karl Vrancken werd aangesteld als opdrachthouder.