Gedaan met laden. U bevindt zich op: Groepsresultaten van het bloedonderzoek PFAS-bloedonderzoeken algemeen

Groepsresultaten van het bloedonderzoek

Op deze pagina vindt u de groepsresultaten van het grootschalige PFAS-bloedonderzoek bij de inwoners binnen een straal van 5 km rond de 3M-site in Zwijndrecht.

Groepsresultaten van het grootschalig bloedonderzoek PFAS in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht 2023-2025

De groepsresultaten van het bloedonderzoek zijn bekend. 8568 mensen in de omgeving rond de 3M-fabriek gaven een bloedstaal voor een PFAS-analyse en vulden een uitgebreide vragenlijst in.

  • Ongeveer de helft van de deelnemers heeft te hoge PFAS-waarden.
  • De gehaltes bij de kinderen jonger dan 12 jaar liggen weliswaar lager.
  • Ten opzichte van het kleinschaliger bloedonderzoek uit 2021 zijn de globale PFOS-waarden bij de omwonenden van de fabriek wel gedaald.

Dit onderzoek bevestigt nu op grote schaal dat de aanwezigheid van de fabriek, maar ook het eten van eieren uit de regio en het gebruik van grondwater belangrijke bronnen voor blootstelling aan PFAS zijn. De resultaten van de gezondheidsanalyses zijn niet eenduidig; ze spreken de tendens uit wetenschappelijke literatuur ook niet tegen. Ander soort onderzoek is nodig om de verbanden met gezondheid beter te onderzoeken. Vervolgonderzoek is in de maak.

Infomomenten groepsresultaten PFAS-bloedonderzoek

Om u zo goed mogelijk te informeren over de groepsresultaten van het bloedonderzoek, organiseren we verschillende infomomenten. Schrijf u in voor 1 of meerdere van de infomomenten.

Infomomenten groepsresultaten PFAS-bloedonderzoek
DatumLocatieBereikbaarheid
Woensdag 19 maart 2025Digitaal

Herbekijk het webinar met uitleg over de groepsresultaten van het bloedonderzoek(opent in nieuw venster).

Woensdag 26 maart 2025 op meerdere momenten – inschrijven kan tot 24 maart

Administratief Centrum, Gravenplein 8, 9120 Beveren

Het Administratief Centrum(opent in nieuw venster) is vlot bereikbaar in het centrum van Beveren-Waas.

Er zijn 6 gratis parkings voor zowel fiets als wagen.

Fysieke infodag in Beveren:
  • Presentatie van de studieresultaten
  • Infomarkt met de mogelijkheid tot vragen stellen over de studieresultaten.
Dinsdag 1 april 2025 op meerdere momenten – inschrijven kan tot 30 maart

Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen

Den Bell(opent in nieuw venster) is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, met de fiets en met de wagen. Fysieke infodag in Antwerpen:
  • Presentatie van de studieresultaten
  • Infomarkt met de mogelijkheid tot vragen stellen over de studieresultaten.

Opgelet: Het is niet de bedoeling om tijdens de infodag vragen te stellen over uw persoonlijke PFAS-resultaten. Daarvoor worden individuele consultatiemomenten aangeboden door de PFAS-preventiewerker of de studiearts van Eurofins.

Download de flyer ‘Infomomenten grootschalig PFAS-bloedonderzoek(PDF bestand opent in nieuw venster)’.

Lagere PFAS-in-bloed-waarden dan bij het eerste bloedonderzoek? 

Verschillende mensen die hun bloed lieten onderzoeken op PFAS tijdens het grootschalig bloedonderzoek in 2023-2025, hadden dat eerder ook al laten doen tijdens het eerste bloedonderzoek in 2021. Bij nogal wat van die mensen was er een opmerkelijke daling van de PFOS-waarden in hun bloed. Om die daling goed te kunnen interpreteren, gebeurde er een vergelijkend onderzoek tussen de verschillende labo’s van beide bloedonderzoeken. Dit vergelijkend labo-onderzoek ging na of verschillen tussen de labo’s en hun meetmethodes een (deel van) de verklaring zijn voor de daling.

  • Het onderzoek stelde vast dat de dalingen in de PFOS-waarden voor een groot deel komen door verschillende resultaten van de labo’s bij de metingen van vertakte PFOS, een specifiek type PFOS met een andere moleculestructuur.
  • Voor de meting van vertakte PFAS- en PFOS-componenten zijn er internationaal geen meetstandaarden beschikbaar. Daardoor is het meetresultaat onzekerder en kunnen labo’s tot meer variatie komen in de meetresultaten.
  • Voor de meting van lineaire PFAS-componenten zijn wel meetstandaarden beschikbaar, waardoor labs op een vergelijkbare wijze meten. Daarom gebruikt het Departement Zorg enkel de lineaire vormen van PFAS om vergelijkingen te maken tussen studies en voor een gezondheidskundige interpretatie.

Meer informatie:

Studie: vingerprik als alternatief voor jonge kinderen

Is de vingerprik een volwaardig alternatief om PFAS in bloed te meten bij kinderen jonger dan 12 jaar? Een validatiestudie die werd afgerond in het najaar van 2023 toont aan van wel.

Er namen 603 volwassenen deel aan de studie, 293 mannen en 310 vrouwen. Bij hen werd zowel via de elleboogprik als via de vingerprik bloed afgenomen. Dankzij het grote aantal deelnemers kon voor een aantal PFAS-componenten een omrekenfactor berekend worden om de resultaten via beide methodes met elkaar te vergelijken. Dat laat ons toe om de gegevens van kinderen zinvol te interpreteren.