Arbeidsongeval onderwijspersoneel
Een ongeval tijdens het werk of op weg van of naar het werk is een arbeidsongeval. Lees meer over de aangifte, procedure, vergoedingen en verloven.
Voor wie?
Deze informatie is voor basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, CLB’s, leersteuncentra, onderwijsinternaten, centra voor basiseducatie, centra voor volwassenenonderwijs en hogescholen.
Wat is een arbeidsongeval?
Een arbeidsongeval is een plotselinge gebeurtenis waarvan de oorzaak of een van de oorzaken buiten je eigen lichaam ligt. Bijvoorbeeld een val over een boekentas. Het veroorzaakt een lichamelijk, mentaal, inwendig of uitwendig letsel, of beschadigt een prothese.
Wanneer is een ongeval een arbeidsongeval?
Om een ongeval als arbeidsongeval te kunnen erkennen, moet het zich voordoen:
Hoe geef je een arbeidsongeval aan?
Breng je school, centrum of hogeschool al op de dag van je arbeidsongeval op de hoogte dat je een ongeval had en – als dat het geval is – dat je niet kan komen werken.
Zorg zelf voor bewijsstukken zoals je reisweg, een verklaring van een collega die je ongeval zag gebeuren of het aanrijdingsformulier.
Bezorg alle nodige gegevens aan de verantwoordelijke personeelszaken van je school, centrum of hogeschool. Die dient ze via Mijn onderwijs in bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI).
Hij of zij moet de aangifte in 1 keer invullen. Er is geen mogelijkheid om tussentijds op te slaan. Zorg dus dat je hem of haar alles in 1 keer bezorgt.
Deze documenten moet je bezorgen, voor zover die nodig zijn:
- Een medisch attest van eerste vaststelling. Dat is een verplicht document dat je moet opladen zodra je 1 dag ongeschikt bent. Je kan elk medisch attest gebruiken als medisch certificaat van eerste vaststelling, op voorwaarde dat het de volgende informatie bevat:
- De naam, voornaam en het adres van je arts
- Jouw naam, voornaam en adres
- De datum van je ongeval
- De aard en de plaats van je letsels
- De gevolgen van je letsels
- De begindatum van je ongeschiktheid en de vermoedelijke duur in aantal dagen
- De plaats waar de zorgen werden verleend
- De datum en plaats van opmaak van het medisch attest
- De handtekening en de stempel van de arts
- Een getuigenverklaring(Word bestand opent in nieuw venster) (docx, 2 p.) (887 KB): in te vullen door wie het ongeval heeft zien gebeuren. Zijn er geen rechtstreekse getuigen? Vermeld dan de naam van:
- De persoon die onmiddellijk na en op de dag van je ongeval op de hoogte is gebracht van het ongeval, of
- De persoon die onmiddellijk na en op de dag van het ongeval je verwondingen vaststelde.
- Je werk- of lessenrooster
- Je reisweg: bij een ongeval op de weg van of naar het werk
- Bij ongevallen met derden, waar mogelijk ook:
- Een kopie van het aanrijdingsformulier
- Een kopie van je verklaring aan de politie
Bekijk ook het voorbeeld van de online Aangifte arbeidsongeval in Mijn Onderwijs(PDF bestand opent in nieuw venster). Zo zie je welke informatie je allemaal moet doorgeven. Scroll naar beneden om het hele document te zien.
AGODI nam daar alle gegevens in op van het wettelijk voorziene formulier Aangifte van arbeidsongeval(Word bestand opent in nieuw venster) (doc, 4 p.) (120 KB)
Hoe verloopt de procedure?
Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) bezorgt je aangifte aan het Bestuur medische expertise (Medex) van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Afwezigheid als gevolg van een arbeidsongeval
Vind je arts dat je 1 dag of langer arbeidsongeschikt bent door je ongeval? Laat hem of haar dan het medisch attest Medex(PDF bestand opent in nieuw venster) (pdf, 1 p.) (79,1 KB) invullen. Vul het daarna ook zelf in en stuur het per post naar Medex of mail het naar attesten.certificats@health.fgov.be(opent in uw e-mail applicatie).
Beslist je arts dat je volledig arbeidsongeschikt bent of dat je deeltijds opnieuw aan het werk kan? Dat is een verschil:
- Je bent volledig arbeidsongeschikt
Medex schat in of je arbeidsongeschiktheid een gevolg is van je ongeval. Als dat zo is, keurt Medex je arbeidsongeschiktheid goed. - Je kan je werk deeltijds hervatten voor minstens de helft van je volledige opdracht
Laat je arts dan ook de Aanvraag verminderde prestaties(PDF bestand opent in nieuw venster) (pdf, 1 p.) (245 KB) invullen en vraag je verlof voor verminderde prestaties na arbeidsongeval aan. Medex moet die verminderde prestaties goedkeuren en zal je eerst oproepen voor een medisch onderzoek.
Op welke vergoedingen heb je recht?
Is je ongeval juridisch erkend als een arbeidsongeval? Dan heb je recht op 4 vergoedingen.
Voor directies, administraties en besturen
- Licht je personeel in over de arbeidsongevallenverzekering.
- Bezorg al je personeelsleden de nodige informatie. Zo kunnen ze bij een ongeval meteen de nodige gegevens en documenten verzamelen.
Zet zo snel mogelijk de volgende stappen als je personeelsleden een arbeidsongeval melden:
- Vraag je personeelsleden om alle gegevens en documenten te verzamelen en ze aan je school, centrum of hogeschool te bezorgen.
- Vul het online aangifteformulier in via Mijn Onderwijs om in te dienen bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi).
AGODI laat je school, hogeschool of centrum per e-mail weten dat de aangifte werd ontvangen en stuurt die via de RSZ-applicatie Publiatio naar het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) en naar het Bestuur medische expertise (Medex).
Bekijk hoe je een aangifte arbeidsongeval indient:
Inhoud is aan het ladenWaren of zijn je personeelsleden in het ziekenhuis opgenomen? Dan krijg je van het ziekenhuis een invulformulier.
Vul op dat formulier de gegevens in over je school, centrum of hogeschool en de verzekering (Medex). Het polisnummer is het rijksregisternummer van je personeelsleden.
Was het ongeval dodelijk of hebben je personeelsleden er een blijvend of tijdelijk letsel door opgelopen? Dan moet je nog enkele andere stappen ondernemen:
- Laat de interne preventieadviseur of preventieadviseur-arbeidsarts het ernstige arbeidsongeval onderzoeken en binnen 10 dagen een gedetailleerd verslag aan de inspectie van de Federale overheid - Toezicht op het Welzijn op het Werk(opent in nieuw venster) bezorgen. Het verslag moet een aantal elementen bevatten, zoals de identificatie van het slachtoffer en de werkgever, een gedetailleerde beschrijving van plaats en omstandigheden …
- Vul het verslag aan met de maatregelen die je zal nemen om een herhaling van het ongeval te voorkomen, een actieplan met termijnen en het advies van het comité voor preventie en bescherming op het werk.
Bij dodelijke ongevallen of ongevallen met een blijvend letsel: verwittig onmiddellijk de inspectie van de Federale overheid - Toezicht op het Welzijn op het Werk.
- Laat de interne preventieadviseur of preventieadviseur-arbeidsarts het ernstige arbeidsongeval onderzoeken en binnen 10 dagen een gedetailleerd verslag aan de inspectie van de Federale overheid - Toezicht op het Welzijn op het Werk(opent in nieuw venster) bezorgen. Het verslag moet een aantal elementen bevatten, zoals de identificatie van het slachtoffer en de werkgever, een gedetailleerde beschrijving van plaats en omstandigheden …
Extra informatie
Formulieren
- Medisch attest Medex(PDF bestand opent in nieuw venster) (pdf, 1 p.) (79,1 KB)
- Aanvraag verminderde prestaties(PDF bestand opent in nieuw venster) (pdf, 1p.) (245 KB)
- Getuigenverklaring(Word bestand opent in nieuw venster) (docx, 2 p.) (887 KB)
- Aanvraag vergoeding (niet-medische) verplaatsingskosten(Word bestand opent in nieuw venster) (docx, 2 p.) (903 KB)
- Voorbeeld online Aangifte arbeidsongeval(PDF bestand opent in nieuw venster) (pdf, 12 p.) (1,41 MB)
- Via de pagina Medex - Arbeidsongeval: medische kosten en verplaatsingskosten(opent in nieuw venster):
- Aanvraag voorafgaand akkoord(PDF bestand opent in nieuw venster) (pdf, 2 p.) (320 KB)
- Terugbetaling verplaatsingskosten(PDF bestand opent in nieuw venster) (pdf, 2 p.) (237 KB) (voor medische verplaatsingen)
Regelgeving
- Omzendbrief arbeidsongevallen(opent in nieuw venster) (13AC/IF/ONG. 28.1)
- Omzendbrief statuut personeel basiseducatie(opent in nieuw venster) (VWO/2017/01)
- Omzendbrief nultolerantie ten aanzien van geweld en bedreigingen tegen onderwijspersoneel (opent in nieuw venster)(PERS/2025/01)
Verwante pagina’s
- Ziekte en ongeval
- Buitendienstongeval
- EDISON - Schoolautomatiseerders - Download personeel(opent in nieuw venster)
Websites
- Medex - Arbeidsongevallen(opent in nieuw venster)
- Medex - Arbeidsongeval: medische kosten en verplaatsingskosten(opent in nieuw venster)