Doorlichtingsproces bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne (BVH)
De doorlichting bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne kan in elke week van een schooljaar plaatsvinden. Dit gebeurt niet in elke onderwijsinstelling. De onderwijsinspectie maakt hiervoor een selectie.
Bezorg de nodige informatie
In het document staat vermeld welke informatie je moet bezorgen aan de onderwijsinspecteurs. Dit zorgt voor een vlotte doorlichting.
Verloop van de doorlichting
Tijdens de doorlichting richten de onderwijsinspecteurs zich op de kwaliteitsverwachtingen in de rubriek beleid uit het OK en de risicobeheersing in verband met de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne.
Voorafgaand aan de doorlichting worden 3 processen gekozen. Aan de hand van de gekozen processen bekijkt de onderwijsinspectie volgende zaken:
- Of de risicobeheersing wordt gepland en uitgevoerd
- Of de school in de nodige ondersteuning voorziet
- Of de school de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne systematisch en betrouwbaar evalueert
- Of de school de kwaliteit BVH borgt en zo nodig bijstuurt
De onderwijsinspecteurs onderzoeken 4 aspecten
- Planning en uitvoering
- Ondersteuning
- Cyclische en betrouwbare evaluatie
- Borgen en bijsturen van de kwaliteit
De ontwikkelingsschalen
- Ontwikkelingsschalen bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne(PDF bestand opent in nieuw venster) (bao, so, bubao, buso, CLB, dko, cdo, vwo en onderwijsinternaten)
De onderwijsinstelling kiest zelf 1 proces. Vervolgens selecteren de onderwijsinspecteurs nog 2 (of 3) bijkomende processen.
(niet van toepassing voor CLB en dko)Het onderzoek bestaat uit documentenanalyse, een gesprek met de verantwoordelijken voor het BVH-beleid en een beperkte toetsing van de kwaliteit.
Na de doorlichting
Doorlichting eindigt met een verslag en een advies. In het doorlichtingsverslag vind je de inschaling van de ontwikkelingsschalen en een overzicht van wat goed gaat en wat beter kan (of beter moet).
Bekijk welke mogelijke adviezen er zijn na een doorlichting.