Pedagogische voorwaarden voor een studietoelage
Je kan pas in aanmerking komen voor een studietoelage als jouw opleiding of onderwijsinstelling aan onderstaande voorwaarden voldoet. Er wordt ook gekeken naar je studietoelagekrediet, en of je ook echt een diploma behaalt.
Opleiding binnen de Vlaamse Gemeenschap
Om in aanmerking te komen voor een studietoelage moet je op het vlak van opleiding en onderwijsinstelling aan onderstaande voorwaarden voldoen.
- Stap 1
De instelling voor hoger onderwijs waar je studeert, moet ambtshalve geregistreerd zijn.
Ambtshalve geregistreerd zijn:- Alle universiteiten en hogescholen van de Vlaamse Gemeenschap
(dus ook de Vlaamse instellingen in Brussel) - 3 bijkomende onderwijsinstellingen
- Evangelische Theologische Faculteit in Heverlee
- Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid in Brussel
- dansopleiding aan P.A.R.T.S.
Wat bij een gezamenlijke opleiding?
Als je opleiding door 2 onderwijsinstellingen samen wordt georganiseerd, is het voldoende dat 1 ervan ambtshalve geregistreerd is in de Vlaamse Gemeenschap. Ook als de andere onderwijsinstelling buiten de Vlaamse Gemeenschap of buiten België valt, kom je in aanmerking voor een studietoelage.
Erasmusbeurs + studietoelage
Als je in een ambtshalve geregistreerde instelling bent ingeschreven en je volgt een deel van je opleiding in het buitenland met een Erasmusbeurs, dan kan je nog altijd een studietoelage krijgen bovenop de Erasmusbeurs.
- Alle universiteiten en hogescholen van de Vlaamse Gemeenschap
- Stap 2
Je opleiding moet geaccrediteerd zijn, erkend als nieuwe opleiding of tijdelijk erkend. Of dat het geval is, kan je nagaan in het Hogeronderwijsregister(opent in nieuw venster).
Niet-geaccrediteerde opleidingen, toch studietoelage
Sommige opleidingen zijn niet geaccrediteerd, maar komen toch in aanmerking voor een studietoelage. Het gaat over programma’s die de overgang helpen maken naar een masteropleiding.
- Voorbereidingsprogramma’s
- Schakelprogramma’s
Extra onderzoek is nodig. - Stap 3
Het aantal opleidingen dat in aanmerking komt voor een studietoelage in begrensd. Er geldt voor deze opleidingen een diplomabeperking. De Vlaamse overheid ondersteunt tijdens je volledige studieloopbaan en kan je een studietoelage geven voor:
- 2 bacheloropleidingen
- 2 graduaatsopleidingen
- 1 masteropleiding
1 lerarenopleiding:
educatieve bacheloropleiding, 1 educatieve masteropleiding of 1 educatieve graduaatsopleiding bovenop de al gevolgde bachelor-, master- of graduaatsopleidingen. Voor meer informatie over de hervormingen in graduaats- en lerarenopleidingen, zie: Studietoelagen voor graduaats- en lerarenopleidingen sinds 2019-2020.1 schakelprogramma
1 voorbereidingsprogramma
- Stap 4
Je kan in het hoger onderwijs kiezen voor verschillende soorten contracten:
- diplomacontract
- kredietcontract
- examencontract.
Je hebt komt alleen in aanmerking voor een studietoelage als het doel is om een diploma te behalen.
- Stap 5
- Bij je allereerste inschrijving in het hoger onderwijs (met diplomacontract) krijg je een startkrediet van 60 punten en een jokerkrediet van 60 punten.
- Als je je inschrijft voor een of meer financierbare opleidingen, gaat het aantal punten van de inschrijving van je studietoelagekrediet af, ongeacht of je er in het verleden een studietoelage voor hebt ontvangen. De punten die je voor die opleidingen verwerft, komen bij je verworven studietoelagekrediet.
- Je studietoelagekrediet kan nooit minder zijn dan 0 of meer dan 60.
In overmachtssituaties - Stap 6
Als je elk jaar van richting verandert, en altijd slaagt, zal je niet onbeperkt studietoelagen kunnen blijven ontvangen. Het is belangrijk dat je slaagt voor de opleiding(en) die je volgt, maar je moet ook binnen een redelijke termijn een diploma behalen. Daarom werd er in het systeem van studietoelagekrediet een verwervingsgrens ingebouwd: er staat een beperking op het aantal studiepunten die meetellen om de studietoelage te berekenen. Dit is belangrijk om te weten als je van plan bent over te schakelen naar een andere opleiding.
Hou rekening met onderstaande verwervingsgrenzen.
- Verwervingsgrens voor een eerste graduaats- of bachelordiploma: je komt in aanmerking voor een studietoelage voor het totaal van de studiepunten van je opleiding + 60 studiepunten.
- Verwervingsgrens als je een tweede graduaats- of bachelordiploma behaalt : je komt in aanmerking voor een studietoelage voor het totaal van de studiepunten van je behaalde opleiding, vermeerderd met het totaal aantal studiepunten van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven + 60 studiepunten.
- Verwervingsgrens voor een masterdiploma: je komt in aanmerking voor een studietoelage voor het totaal van de studiepunten van je opleiding + 30 studiepunten.
- Verwervingsgrens voor een extra educatief bachelor-, graduaats- of masterdiploma: de verwervingsgrens wordt verhoogd met het totaal aantal studiepunten van de opleiding.
- Stap 7
De situatie op 30 juni is bepalend.
Het aantal studiepunten dat is geregistreerd aan het einde van het academiejaar, is het aantal studiepunten dat je kan inzetten voor de berekening van je studietoelage. Dat is van belang om te weten als je van opleiding verandert tijdens je studies, als je je uitschrijft of als je stopt met studeren.
- De 27 punten kunnen verspreid zijn over verschillende opleidingen.
Wie krijgt hierop een uitzondering?
- Ernstig zieke studenten:
Kan je door een ernstige ziekte geen 27 studiepunten opnemen?
Laat een arts dan het “Medisch formulier ernstig zieke student” (zie: Formulierenpagina) invullen en voeg het toe aan je dossier via het digitaal loket. Als je al een afkeuring ontving omwille van te weinig studiepunten, kan je het medisch formulier ook gebruiken bij je aanvraag tot herziening van je dossier. Studenten in hun diplomajaar komen ook in aanmerking als ze minder dan 27 studiepunten over hebben om hun diploma te behalen.