Terugvordering van een studietoelage
Heb je je studietoelage al gekregen maar wordt door extra informatie duidelijk dat je (een deel van) het bedrag onterecht kreeg? Dan komt er een terugvordering en moet je een (deel van je) studietoelage terugbetalen.
Soms is er nadat je je studietoelage kreeg extra informatie bekend met invloed op je dossier. Dan wordt je dossier opnieuw geopend en wordt er bekeken of je op basis van de nieuwe informatie nog altijd in aanmerking komt voor een studietoelage en of het uitbetaalde bedrag nog altijd klopt.
- Kreeg je een te laag bedrag? Dan ontvang je een bijbetaling.
- Kreeg je (een gedeelte van) het bedrag onterecht? Dan volgt er een terugvordering. Je moet dan (een gedeelte van) je studietoelage terugbetalen.
Redenen voor terugvordering
De dienst Studietoelagen kan de studietoelage of een deel ervan terugvorderen als naar aanleiding van nieuwe informatie of bij de herberekening blijkt dat je toch niet in aanmerking komt voor een studietoelage, of dat je recht hebt op een lager bedrag dan oorspronkelijk werd berekend.
Een terugvordering is dus mogelijk:
- als de studietoelage fout werd berekend
- als de studietoelage werd berekend op basis van een vermoedelijk inkomen en als nadien blijkt dat het reële inkomen daar niet mee overeenkomt
- als de belastingaanslag (van jou of van je ouders) wordt herzien
- na kennisname van feiten waaruit blijkt dat een van de voorwaarden voor de toekenning van de studietoelage niet was vervuld
- als er op het einde van het academiejaar (op 30 juni) minder of juist meer studiepunten zijn geregistreerd dan bij de oorspronkelijke inschrijving (waarop je toelage was berekend)
Brief over terugvordering naar student
- De dienst Studietoelagen brengt je altijd via een aangetekende brief op de hoogte van een terugvordering.
Jij als student bent de rechthebbende van de studietoelage, daarom worden terugvorderingen gericht aan jou als student.
Zelfs al gaf je het rekeningnummer van je ouder of van iemand anders op bij de aanvraag of in het studentenprofiel, jij bent als rechthebbende verantwoordelijk voor de terugbetaling. - In die brief staat:
- de uitgekeerde betalingen en de data daarvan
- de redenen waarom de dienst Studietoelagen het geld terugvordert
- het totale bedrag van de teruggevraagde som.
- Er worden geen interesten aangerekend.
- Bedragen van minder dan 50 euro worden niet teruggevorderd.
- Je kan altijd een afbetalingsplan of uitstel van betaling aanvragen, zelfs als je al een betalingsherinnering ontving. Weet wel dat een uitstel van betaling de terugvorderingsprocedure niet stopt.
Terugbetalingstermijn
Je hebt 3 maanden de tijd vanaf de datum die op de beslissingsbrief staat om het onterecht uitgekeerde bedrag terug te betalen. De uiterste betaaldatum staat altijd vermeld op de terugvorderingsbrief. De dienst Studietoelagen biedt enkele mogelijkheden om een teruggevorderd bedrag gemakkelijker te kunnen afbetalen, zie uitstel van betaling en afbetalingsplan.
Niet eens met de terugvordering?
- Je kan een herziening van het dossier aanvragen binnen de 6 maanden na de beslissing of na kennisname van nieuwe feiten.
Als blijkt dat de berekening niet klopt, kan de terugvordering geannuleerd of verminderd worden.
Weet dat een herziening de terugvorderingsprocedure niet stopt. - Je kan via een aangetekende zending per post beroep aantekenen tegen de beslissing.
In afwachting van antwoord kan je een uitstel van betaling aanvragen via het digitaal loket of het contactformulier.
Procedure bij niet-terugbetaling
- Stap 1
Aanmaningen
Als je niet terugbetaalt, ontvang je aanmaningen:
- 1ste aanmaning: tussen 15 en 44 dagen na verzending van de terugvordering
- 2e aanmaning: tussen 45 en 59 dagen na verzending van de terugvordering
- 3e aanmaning: tussen 60 en 74 dagen na verzending van de terugvordering.
- Stap 2
Ultieme brief
Is er na 75 dagen nog geen betaling gebeurd, dan ontvang je nog een laatste brief. Je krijgt op dat moment nog 14 dagen de tijd om te betalen.
- Stap 3
Toewijzing aan de Centrale Invorderingscel (CIC)
- Komt er geen reactie op de ultieme brief, dan wordt het dossier doorgestuurd naar de CIC voor gedwongen (gerechtelijke) invordering.
- Vanaf dan is een uitstel of afbetalingsplan niet meer mogelijk en kan ook niet meer aan de dienst Studietoelagen betaald worden.
- Alle verdere contacten verlopen vanaf dan via de CIC of de gerechtsdeurwaarder.