Administratieve problemen bij de gemeentefusies
Op deze webpagina vind je een overzicht terug van de verschillende administratieve problemen bij digitale toepassingen na de gemeentefusies van 1 januari 2025.
Adressen van inwoners
Op 1 januari 2025 pasten de diensten van het Rijksregister van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken alle adressen van de inwoners van de fusiegemeenten automatisch aan. Bij de verwerking van de adreswijzigingen doken een aantal problemen op (straatnamen en straatcodes niet aangepast, problemen om eID aan te passen, foutieve verwerkingen, ...). De meeste zijn intussen opgelost. Het Agentschap Binnenlands Bestuur blijft dit opvolgen.
Adressen van ondernemingen
De Kruispuntbank van Ondernemingen van de Federale Overheidsdienst Economie (KBO) beheert de databank van alle ondernemingen en hun vestigingseenheden. Zij is afhankelijk van een aantal andere overheidsdiensten om de adreswijzigingen na de gemeentefusies te verwerken. Hierdoor konden zij de adressen niet meteen omzetten in de KBO.
De KBO voerde op 8 januari 2025 de adreswijzigingen van de entiteiten Natuurlijke Persoon (= domicilie-adressen) door.
De adreswijzigingen van de entiteiten Rechtspersoon, de vestigingseenheden en de bijkantoren worden op 20 januari 2025 doorgevoerd. In meer dan 90% van de gevallen zet de KBO deze adressen automatisch om. De KBO schrijft de ondernemingen aan waarvan ze het adres niet automatisch kon aanpassen. Dat gebeurt vanaf 23 januari 2025. Ze sturen een brief naar het adres van de maatschappelijke zetel (afbeelding links) van de onderneming en naar het adres van de vestigingseenheid (afbeelding rechts).
Als een onderneming een brief van de KBO ontvangt, moet de onderneming een attest aanvragen bij de gemeente. Dit attest (zie voorbeeld hieronder) geeft aan dat de adreswijziging administratief is door een gemeentefusie en dus geen echte verhuis. Hierdoor kan de adreswijziging gratis doorgevoerd worden. Als een onderneming geen initiatief neemt om haar adres te laten wijzigen, dan kan de KBO het adres op termijn ambtshalve doorhalen.
Een onderneming waarvan het adres wijzigt, moet in principe direct haar statuten wijzigen. Bij een gemeentefusie staat daar geen termijn op en kan de onderneming wachten tot een andere aanleiding die een wijziging van de statuten met zich meebrengt.
Inschrijvingen van voertuigen
Tussen 1 en 10 januari 2025 konden inwoners van en ondernemingen uit fusiegemeenten geen nieuwe voertuigen inschrijven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer (hierna DIV). De applicatie van de DIV is afhankelijk van de adressenbestanden van het Rijksregister en van de KBO.
Voor de inschrijving van voertuigen van natuurlijke personen is DIV afhankelijk van de verwerking door het Rijksregister. Deze gegevens werden op 9 januari 2025 bijgewerkt. Concreet betekent dit dat particulieren in de fusiegemeenten sinds 9 januari 2025 hun voertuigen kunnen inschrijven.
Voor de inschrijving van voertuigen van ondernemingen is DIV afhankelijk van de verwerking door de KBO. Zoals hoger vermeld zal de KBO de adreswijzigingen pas op 20 januari 2025 doorvoeren. De DIV heeft een alternatieve oplossing gevonden, waardoor ondernemingen hun voertuig sinds 10 januari 2025 in de fusiegemeenten kunnen inschrijven.
Momenteel kunnen ze geen inschrijvingsbewijzen (roze papier) afleveren voor voertuigen die geregistreerd staan op naam van ondernemingen. Dit probleem zal opgelost zijn vanaf 20 januari 2025 als de KBO de adreswijzigingen verwerkt heeft. Als de KBO het adres van de onderneming niet automatisch kan omzetten, zal dit probleem zich ook na 20 januari 2025 voordoen.
Identiteitsbewijzen
Adreswijzigingen moeten ook aangepast worden op de chips van elektronische identiteitsbewijzen van inwoners van de fusiegemeenten. Concreet gaat het om de e-ID, de kids-ID en de vreemdelingenkaart. Als enkel de gemeentenaam wijzigt, is voor de aanpassing een periode van 5 jaar voorzien. Als de straatnaam en/of het huisnummer wijzigt, moet het identiteitsbewijs binnen een redelijke termijn aangepast worden. In verschillende fusiegemeenten waren er problemen met de aanvraag of aanpassing van identiteitsbewijzen. Momenteel melden de fusiegemeenten geen problemen meer.
Paspoorten
Op 3 januari 2025 rapporteerde de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken over een probleem bij het inloggen in de applicatie BELPAS voor de fusiegemeenten. In de applicatie BELPAS kunnen gemeenten paspoorten aanvragen. De problemen situeerden zich bij het Vlaams en federaal rollenbeheer. Deze problemen werden op 6 januari 2025 opgelost.
Rijbewijzen
Tussen 2 en 5 januari 2025 was het in de fusiegemeenten niet mogelijk om een rijbewijs aan te vragen via de applicatie Mercurius. In deze periode werden de gemeentefusies verwerkt in de systemen van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Op 6 januari 2025 was het opnieuw mogelijk om een rijbewijs aan te vragen.
Op 8 januari 2025 merkte FOD Mobiliteit en Vervoer op dat het aanvragen van een rijbewijs niet mogelijk was voor personen waarvan de straatnaam werd gewijzigd door de fusie. Dit probleem was opgelost op 9 januari 2025.
Opstart ondernemingen en vzw’s
Sinds 1 januari 2025 was het niet mogelijk om een onderneming of vzw op te starten via de toepassing JustAct op Just-on-Web, het digitale portaal van de Federale Overheidsdienst Justitie. De toepassing liep vast na de ingave van het rijksregisternummer van de zaakvoerder.
Deze problematiek was opgelost op 9 januari 2025. De dossiers werden gedeblokkeerd.
Postdiensten
BPost en PostNL hebben de adreswijzigingen na de gemeentefusies verwerkt.
Google Maps
Google Maps verwerkte de gemeentefusies nog niet in zijn geheel. Dat zorgt onder meer voor problemen bij de pakjesdiensten die gebruik maken van de navigatietoepassing.
De fusiegemeenten zijn momenteel niet zichtbaar in Google Maps, de namen van de oorspronkelijke gemeenten wel. Fusiegemeenten met een nieuwe naam (Pajottegem, Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Bilzen-Hoeselt, ...) kan je nog niet terugvinden. Ook de straatnamen zijn nog niet aangepast. Digitaal Vlaanderen zoekt een manier om de adreswijzigingen gestructureerd te doen verlopen met Google Maps, maar Google Maps is heel moeilijk of zelfs niet te bereiken.
Als inwoner of onderneming kan je zelf foutieve adressen aan Google Maps melden. Dit doe je door rechtsonder op ‘productfeedback sturen’ te klikken.
Waze verwerkte de adreswijzigingen wel.