Gedaan met laden. U bevindt zich op: Installatie bestuursorganen 2024 Organisatie en werking

Installatie bestuursorganen 2024

Na de verkiezingen van 13 oktober 2024 volgt de installatie van de lokale bestuursorganen. Hieronder vind je de nodige informatie om de installatievergadering vlot te laten verlopen. Onderaan deze pagina vind je de veelgestelde vragen.

  • Stap 1

    Verkiezingsuitslag

    Als de stemmen geteld zijn, worden de zetels verdeeld op basis van het van de lijsten.

    Op de website Vlaanderenkiest.be vind je de uitslagen van de verkiezingen van de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024. Je vindt daar de volgorde van de verkozenen en de opvolgers terug.

    Lees meer over de verkiezingsuitslag.

  • Stap 2

    Initiatiefrecht

    De regeling van het initiatiefrecht is van toepassing op de gemeenten en de districten, behalve op de 6 randgemeenten en de gemeente Voeren.

    Het initiatiefrecht geldt niet voor de provincies.

    De verkozenen voor de gemeenteraad krijgen in afnemende volgorde van lijstgrootte een initiatiefrecht toegekend. Dat initiatiefrecht heeft als doel een meerderheid te vormen.

    Lees meer over het initiatiefrecht.

  • Stap 3

    Akte van voordracht en opvolging

    De raadsvoorzitter, de (districts)schepenen, de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst, de gedeputeerden en in het geval van de 6 randgemeenten ook de burgemeester worden verkozen via een akte van voordracht.

    De modellen voor de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de districten zijn vastgesteld door de Vlaamse Regering en zijn verplicht te gebruiken. De modellen voor de provincies zijn facultatief.

    De modellen bevatten ook de ontvankelijkheidsvoorwaarden.

    Lees meer over de akten van voordracht

  • Stap 4

    Installatievergadering

    Na de lokale en provinciale verkiezingen is duidelijk welke kandidaten verkozen zijn als raadslid. De installatie van de nieuwe bestuursorganen van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de districten en de provincies gebeurt tijdens de installatievergadering.

    Op de installatievergadering worden de raadsleden geïnstalleerd, de voorzitter van de raad verkozen en de uitvoerende mandatarissen verkozen of aangeduid.

    Lees meer over:

  • Stap 5

    Aanduiding burgemeester

    De verkozene met de meeste van de grootste coalitiefractie wordt de burgemeester. De gemeenteraad kan dus niet langer via een akte van voordracht een burgemeester voordragen. Deze nieuwe regeling vergroot de betrokkenheid en het stemgewicht van de kiezer.

    Deze verkozene zal op de installatievergadering de eed afleggen als aangewezen-burgemeester. De gemeenteraad stelt nadien de Vlaamse Regering in kennis van de eedaflegging. Vervolgens wordt het benoemingsproces opgestart.

    Lees meer over de aanduiding van de burgemeester.

  • Stap 6

    Mandatendatabank

    De mandatendatabank verzamelt de mandaten binnen de gemeenten, OCMW’s, districten en provincies. De installatievergadering van de gemeenteraad vormt het startpunt voor de verzameling en verwerking van de data rond de mandaten voor de periode 2024-2030. Het is van belang dat de data correct zijn ingevuld.

    Lees meer over de mandatendatabank.

Veelgestelde vragen

Opgelet, deze veelgestelde vragen zijn niet van toepassing op:

  1. de faciliteitengemeente Voeren
  2. de randgemeenten (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezenbeek-Oppem)
  3. de fusiegemeenten die van start gaan op 1 januari 2025

Voor deze gemeenten gelden afwijkende regels.

Lees de omzendbrief(opent in nieuw venster)

Start je mandaat

Ben je verkozen als lokaal of provinciaal mandataris? Op de pagina ‘Start je mandaat’ vind je de belangrijkste basisinfo, nuttige datatools om mee het beleid te bepalen en een handig opleidingsoverzicht.