Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tewerkstellingsondersteunende maatregelen Welzijn en gezondheid

Tewerkstellingsondersteunende maatregelen

De Vlaamse overheid neemt als werkgever maatregelen om te zorgen dat personeelsleden met een handicap (inclusief chronische ziekte) onbeperkt aan de slag kunnen blijven. Op deze pagina lees je er meer over.

Voor wie

  • Je wilt meer weten over redelijke aanpassingen, ook wel tewerkstellingsondersteunende maatregelen (TOM) genoemd, voor personeelsleden met een handicap (inclusief chronische ziekte) bij de Vlaamse overheid(opent in nieuw venster).

Wie komt in aanmerking?

De tewerkstellingsondersteuning staat open voor alle personeelsleden die voldoen aan de volgende voorwaarden:

Hoe aanvragen?

  • Stap 1

    Doe je aanvraag bij het HR-team van je entiteit via het aanvraagformulier redelijke aanpassingen en stem indien nodig af met je leidinggevende. Bespreek met hen je noden en formuleer samen je aanvraag.

    Ben je naar de preventieadviseur-arbeidsarts geweest en heb je een advies ontvangen over tewerkstellingsondersteunende maatregelen? Laat dit weten aan het HR-team van je entiteit zodat zij dit advies kunnen raadplegen.

  • Stap 2

    Je entiteit zal samen met jou een gepaste oplossing zoeken en doet dat in nauw overleg met de dienst Diversiteitsbeleid. Er wordt in overleg met jou een inclusieprotocol opgemaakt. Je krijgt in principe binnen 30 dagen een antwoord in verband met je aanvraag. Als dat niet mogelijk is, krijg je een motivering voor de verlenging van die termijn.

    Zowel jijzelf als je lijnmanager ondertekenen het finale inclusieprotocol. Dat wordt bewaard in je personeelsdossier.

  • Stap 3

    Je entiteit zorgt in samenspraak met de dienst Diversiteitsbeleid voor de praktische uitvoering van de aangevraagde maatregelen uit je inclusieprotocol. Als dat haalbaar is, gebeurt dat binnen de 60 dagen. Is die termijn niet haalbaar, krijg je een motivering voor de verlenging van die termijn.

  • Stap 4

    Registreer je, of laat je registeren, als personeelslid met een handicap (of chronische ziekte) in Vlimpers.

    Hoe registreren?

    Je registreert je via de selfservice van Vlimpers > tegel ‘Persoonsgegevens’ > ‘Erkende handicap, chronische ziekte’. Geef aan welke erkenningsattest, of attesten, je hebt en laad de juiste bewijsstukken op.  Ben je geen klant van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA) of heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer je personeelsdienst. 

    Goed om weten: geregistreerde personeelsleden kunnen op elk moment vragen om hun registratie ongedaan te maken. 

Jobcoaching

Inclusieprotocol

Een inclusieprotocol bundelt afspraken die jouw tewerkstelling ondersteunen. Anders gezegd: het document bevat de afspraken die gemaakt werden op basis van jouw vraag.

Het uiteindelijke inclusieprotocol wordt ondertekend door je lijnmanager en jijzelf als personeelslid. Het ondertekende document wordt bezorgd aan de dienst Diversiteitsbeleid en bewaard in je personeelsdossier.

Het inclusieprotocol kan op elk moment op jouw vraag aangepast worden, naargelang jouw evoluerende behoeften en in nauw overleg met je werkgever. Eventuele aanpassingen komen in een addendum te staan.

De zoektocht naar aanpassingen is altijd maatwerk. Heb je als personeelslid vragen over mogelijke aanpassingen rond handicap of chronische ziekte, neem dan contact op met het HR-team van je entiteit.

Welke redelijke aanpassingen kan je aanvragen?

De redelijke aanpassingen die je kan vragen kunnen erg uiteenlopend zijn. Hieronder een aantal voorbeelden:

Regelgeving

Contact

Dienst Diversiteitsbeleid
Team TOM
Havenlaan 88, bus 33
1000 Brussel

Algemene vragen: diversiteitsbeleid@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Vragen in verband met je individueel dossier: onbeperktaandeslag@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)