Masterclass Leiderschapᴾᴹ: ontwikkeltraject potentieel middenkader
Heb je ambitie om afdelingshoofd te worden, maar voel je je nog niet klaar om te solliciteren voor die functie? Met deze Masterclass LeiderschapPM voor potentieel middenkader (PM) ga je intensief aan de slag om de juiste vaardigheden te ontwikkelen.
Voor wie?
Je bent een medewerker van de Vlaamse overheid.
Je hebt minstens 6 jaar beroepservaring, waarvan 4 jaar als leidinggevende.
Je bent klaar voor een nieuwe uitdaging.
Wat kan je verwachten?
De Masterclass LeiderschapPM omvat een ontwikkeltraject van 8 maanden. Tijdens dit traject werk je intensief aan de ontwikkeling van competenties(PDF bestand opent in nieuw venster) die je nodig hebt voor de functie van afdelingshoofd, zoals visie (niveau 2), richting geven (niveau 2) en beslissen (niveau 1).
Met een mix van leerinitiatieven (intervisies, opleidingsdagen, mentoring ...) versterk je jouw leidinggevende en organisatieontwikkelingsvaardigheden. Het programma biedt een unieke kans om je leiderschapspotentieel verder te activeren en je voor te bereiden op een middenkaderfunctie.
Op het einde van het traject ontvang je een certificaat.
Hoe deelnemen?
Bereid je inschrijving voor
Het ontwikkeltraject vereist toewijding en de bereidheid om te groeien. Het is geen modulair aanbod. Het is daarom aangeraden om goed na te denken over je eigen loopbaan en ambities alvorens je je inschrijft.
Gezien de kostprijs van het traject is het ook belangrijk dat je de steun van je organisatie hebt, zowel van jouw leidinggevende(n) als van je HR-verantwoordelijke.
- Stap 1
- Je beschikt over een diploma dat toegang geeft tot niveau A binnen de Vlaamse overheid of je bent al tewerkgesteld op niveau A.
- Je beschikt over 6 jaar beroepservaring, waarvan minstens 4 jaar als leidinggevende.
- Je hebt de ambitie om na dit ontwikkeltraject en binnen een periode van 2 jaar (inclusief het traject) te solliciteren voor de functie van afdelingshoofd.
Antwoord je 3 keer ‘ja’? Ga dan verder met de volgende stap. Raadpleeg zeker ook het functieprofiel van afdelingshoofd(Word bestand opent in nieuw venster) (voor dit ontwikkeltraject baseren we ons op de functieklasse 18.)
- Stap 2
Ga in gesprek met je leidinggevende en bespreek de stellingen ter voorbereiding van het ontwikkeltraject(PDF bestand opent in nieuw venster). Je gaat samen na of je al over een basis beschikt om in te stromen in dit traject. Merk je dat je weinig voorbeelden vindt bij de stellingen of nog werk hebt aan de helft van de stellingen? Dan komt dit traject mogelijk te vroeg voor jou.
- Stap 3
Neem contact op met je HR-verantwoordelijke en bespreek je mogelijke deelname. Vraag concreet de toestemming rekening houdend met de kostprijs.
Opgelet - Stap 4
Ga op zoek naar een sponsor (minstens op het niveau van afdelingshoofd) die in jou gelooft en samen met jou aan het begin van het traject een doorgroeiopdracht(PDF bestand opent in nieuw venster) wil formuleren. De sponsor neemt de rol van mentor op tijdens je traject en engageert zich om in de jury te zetelen bij de eindpresentatie van je doorgroeiopdracht.
De doorgroeiopdracht heeft als doel:
- jou te laten kennismaken met de dagelijkse taken en toekomstige uitdagingen van afdelingshoofden
- jou bij te leren over, en zo te laten doorgroeien naar, het niveau dat jij ambieert
Download hier de doorgroeiopdracht.(PDF bestand opent in nieuw venster)
Schrijf je in
Vanaf juni kan je je via deze pagina officieel inschrijven. Ga voordien zeker al aan de slag met de voorbereiding van je inschrijving.
Screeningsprocedure
De screeningsprocedure ziet er als volgt uit:
- vanaf 8 september 2025
De programmamakers van AgO controleren je inschrijving.
- 22 september tot 3 oktober 2025
Je doorloopt een online testbatterij.
- vanaf 20 oktober
Je ontvangt een uitnodiging voor een interview met enkele programmamakers van AgO, als je voldoet aan de minimumscore op de testbatterij.
Testbatterij
Voldoe je aan de deelnemingsvoorwaarden om dit ontwikkeltraject te starten? Dan ontvang je per e-mail een online testbatterij. Die meet de competenties van een beginnend afdelingshoofd (met uitzondering van de competenties die aan bod komen in het ontwikkeltraject) aan de hand van een persoonlijkheidsvragenlijst en 2 computergestuurde testen. De geteste competenties zijn klantgerichtheid (niveau 2), samenwerken (niveau 2) en verantwoordelijkheid nemen (niveau 3). Daarnaast wordt ook je algemeen leervermogen getest.
Je hebt ongeveer 90 minuten nodig om de volledige testbatterij af te ronden. Nadien ontvang je een ontwikkelgericht rapport met je sterktes, ontwikkelingsmogelijkheden en aandachtspunten.
Voldoe je aan de minimumscore op elke competentie en het leervermogen? Dan mag je door naar het interview.
Interview
Enkele programmamakers van AgO peilen in een interview van ongeveer 30 minuten naar de relevantie van je ervaring, je motivatie, je verwachtingen en je engagement om aan het ontwikkeltraject deel te nemen.
Praktische informatie
Het traject biedt plaats aan 25 deelnemers. We streven naar een evenwichtige genderverdeling binnen de groep. Bovendien krijgen kandidaten uit ondervertegenwoordigde groepen (personen van buitenlandse herkomst, met een handicap of chronische ziekte) voorrang bij gelijkwaardigheid.
Het programma bestaat uit een diverse mix aan leerinitiatieven. Voor het volledige traject reken je een werkbelasting van ongeveer 20 werkdagen, inclusief een doorgroeiopdracht.
De kostprijs van de Masterclass LeiderschapPM bedraagt 2.900 euro (inclusief 200 euro voor de afname van de testen met een ontwikkelingsgericht rapport tijdens de screeningsprocedure).
Hou me op de hoogte
Klinkt de Masterclass LeiderschapPM interessant en wil je geen enkele informatie missen? Laat hieronder je contactgegevens achter om toekomstige communicatie per e-mail te ontvangen.