Gedaan met laden. U bevindt zich op: Optie B: EPB-aanvaarde bouwknopen (voor bouwaanvragen van 01-01-2011 t.e.m. 31-12-2017) Optie B: EPB-aanvaarde bouwknopen (huidig)

Optie B: EPB-aanvaarde bouwknopen (voor bouwaanvragen van 01-01-2011 t.e.m. 31-12-2017)

Geldig voor bouwaanvragen van 01.01.2011 tot 31.12.2017 Bekijk tijdslijn

Deze optie rekent de invloed van in op een pragmatische en eenvoudige manier. Bij gebruik van optie B is enkel het rapporteren van niet EPB-aanvaarde bouwknopen verplicht.

Onderzoek op bestaande woningen heeft uitgewezen dat de totale impact van alle bouwknopen die koudebrugarm zijn uitgevoerd (= EPB-aanvaarde bouwknopen) op het totale K-peil van een woning niet leidt tot een nultoeslag maar ongeveer 3 K-punten bedraagt.

De bouwknopen die niet EPB-aanvaard zijn rekent u verplicht apart in. Dat leidt tot een bijkomende variabele toeslag.

In optie B wordt de totale toeslag bepaald door de som van:

  • Forfaitaire toeslag van 3 K-punten voor alle voorkomende EPB-aanvaarde bouwknopen
  • Variabele K-peil toeslag voor alle niet-EPB-aanvaarde bouwknopen

De uiteindelijke totale toeslag door het gebruik van optie B is op voorhand niet exact gekend, maar ligt in de meeste gevallen nog steeds rond de forfaitaire 3 K-punten.

Als u beschikt over bewijs dat een bouwknoop koudebrugarm is uitgevoerd en dus EPB-aanvaard is, hoeft u bij gebruik van optie B voor deze bouwknoop geen gegevens te rapporteren. U dient de bewijsstukken die aantonen dat de bouwknoop EPB-aanvaard is wel ter beschikking te stellen als hierom gevraagd wordt.

Voordeel van optie B

Enkel het rapporteren van niet EPB-aanvaarde bouwknopen is verplicht. Het totale rekenwerk voor de inrekening van bouwknopen is tot een minimum herleid. U moet bijna geen Ψe en Xe-waarden uitrekenen en ook het tijdrovende werk om alle lopende lengtes lineaire bouwknoop en aantal puntbouwknopen te berekenen, wordt sterk ingeperkt. Niet EPB-aanvaarde bouwknopen rapporteert u met een numeriek berekende waarde of een waarde bij ontstentenis. Als u beschikt over details van de bouwknoop is het mogelijk om op een hoofdzakelijk visuele manier aan te tonen dat de bouwknoop EPB-aanvaard is.

Forfaitaire toeslag voor de EPB-aanvaarde bouwknopen

Voor de EPB-aanvaarde bouwknopen wordt een forfaitaire toeslag op het K-peil van 3 K-punten voorzien. Eenmaal de bouwknopen EPB-aanvaard zijn, hebt u verder geen rekenwerk voor deze bouwknopen. De invloed ervan is inbegrepen in de forfaitaire toeslag die automatisch bepaald is, op basis van volgende formule:

    met:

    • ΔU een U-waarde toeslag in functie van de compactheid van het K-peilvolume
    • Ai de oppervlakte van elke scheidingsconstructie van het verliesoppervlak (wanden naar aangrenzende verwarmde ruimten tellen hier niet in mee)
    • temperatuurreductiefactor ‘bi’ die rekening houdt met de verminderde warmtestroom naar de buitenomgeving via grond, onverwarmde kelders, kruipruimten en aangrenzende onverwarmde ruimten. Als een bouwknoop grenst aan 2 of meer omgevingen die niet tot het behoren is de grootste temperatuurreductiefactor van deze omgevingen van toepassing.

    In principe leidt bovenstaande formule tot een vaste K-peiltoeslag van 3 K-punten. Door het toepassen van de reductiefactor(en) bi is het echter mogelijk dat de resulterende K-peiltoeslag iets lager is dan deze 3 K-punten.

    Variabele toeslag voor de niet-EPB-aanvaarde bouwknopen

    Niet EPB-aanvaarde bouwknopen moeten individueel ingerekend worden. Dit gebeurt op een analoge manier als in optie A met behulp van de Ψe-waarde en de lengtes (voor lineaire bouwknopen), en de Xe -waardes en aantallen (voor puntbouwknopen).

    Enkel wat slechter is dan de grenswaarden wordt ingerekend. Voor de numeriek berekende lineaire bouwknopen wordt enkel het verschil tussen de Ψe- en de Ψe,lim-waarde in rekening gebracht. De EPB-software berekent automatisch dit verschil. Voor de puntbouwknopen bestaan geen grenswaarden en wordt steeds de volledige Xe-waarde ingerekend.

    Het is toegelaten om ook lineaire EPB-aanvaarde bouwknopen waarvan men de Ψe-waarde kent (met Ψe ≤ Ψe,lim) individueel in te geven bij de variabele toeslag. Aangezien Ψe in die gevallen kleiner is dan Ψe,lim, krijgt men negatieve termen in de variabele toeslag. Als er veel EPB-aanvaarde bouwknopen zijn kan de variabele toeslag hierdoor zelfs negatief zijn.

    Totale toeslag onder optie B: nooit kleiner dan 0

    De som van de forfaitaire en variabele toeslag levert de totale invloed van de bouwknopen onder optie B. Omdat de variabele toeslag negatief kan zijn, is een afbouw van de forfaitaire toeslag mogelijk. De maximale afbouw van de toeslag is echter begrensd tot 3 K-punten. Als u denkt dat het K-peil nog beter kan door het effect van alle EPB-aanvaarde bouwknopen in te rekenen, kiest u voor optie A.

    Regelgeving