Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaams kotlabel via POI-service Digitaal Vlaanderen

Vlaams kotlabel via POI-service

Productupdate
15 januari 2025

De dataset ‘Vlaams kotlabel via POI-service’, is nu beschikbaar.

U vindt hier meer informatie over de locatie en adresgegevens van woningen met een aangevraagd, toegekend of geweigerd Vlaams kotlabel. De gegevens worden dagelijks geactualiseerd.

Voor de invoering van het Vlaams kotlabel bepaalde elke gemeente zelf de voorwaarden van het eigen label. Met de invoering van het Vlaams kotlabel vanaf 01 januari 2025 is het hebben van een eigen label niet langer mogelijk. Elke gemeente bepaalt zelf of ze het Vlaams kotlabel toepassen en legt dit vast in een verordening.

De toekenning van het Vlaams kotlabel gaat uit van de volgende criteria: woningkwaliteit, brandveiligheid en een juiste opdeling volgens de omgevingsvergunning. Wanneer de gemeente beschikt over een kamerreglement wordt dit beschouwd als een extra criterium opgenomen binnen woningkwaliteit. Om een Vlaams kotlabel uit te reiken, moet voor elk van die criteria een niet-vervallen bewijsstuk met status ‘Gunstig’ aanwezig zijn.

De gemeente kan ook een bijkomend label ‘Gemeentelijke criteria studentenhuisvesting’ uitreiken. Dit is niet verplicht. De gemeente bepaalt zelf welke bijkomende criteria worden beoordeeld. De bijkomende criteria staan het toekennen van het Vlaams kotlabel niet in de weg, maar kunnen door de verordening gecontroleerd en gehandhaafd worden.

Gemeenten die al een kotlabel uitreikten, kunnen omschakelen naar dit Vlaamse kotlabel. Dit is geen verplichting, maar een keuze van elke gemeente. Sowieso kunnen gemeenten vanaf 2025 het eigen gemeentelijke kotlabel niet meer uitreiken.

Gemeenten die nu nog geen kotlabel uitreiken, kunnen beslissen om vanaf 2025 het Vlaams kotlabel uit te reiken. Dit is geen verplichting, maar een keuze van elke gemeente.

Vanaf 1 januari 2025 voeren de volgende gemeenten het Vlaams kotlabel in:

  • Leuven

Vindt u uw gemeente niet terug, informeer bij uw gemeente of en wanneer ze het Vlaams kotlabel zal uitreiken.

Meer informatie op de datavindplaats 'Vlaams kotlabel'

WAT IS NIEUW?

Vlaams kotlabel via POI-service werd aangemaakt.

BEKIJKEN

Je kan de gegevens bekijken via de Geopunt-kaart(opent in nieuw venster), Thema’s > Bouwen en wonen > Vlaams kotlabel.

WEBSERVICES

  • De gegevens van de dataset zijn beschikbaar via de publiek toegankelijke raadpleegdiensten, WFS Interessante plaatsen (POI)(opent in nieuw venster)
  • Deze overdrachtdienst groepeert alle POI’s. De data bevragen van het Vlaams kotlabel kan aan de hand van de property ‘PRODUCT’.
  • POI:PRODUCT=’Vlaamskotlabel’

Meer informatie is te vinden op de productpagina van de webdiensten. Specifieke informatie over het gebruik van de geografische webdiensten vind je op het gebruikersforum(opent in nieuw venster).

DOWNLOADEN

De data wordt via de downloadtoepassing(opent in nieuw venster) onder de categorie ‘Maatschappij’ gratis en zonder registratie ter beschikking gesteld.

De dataset bestaat uit vectoriële gegevens en is beschikbaar in drie formaten: GML, Shapefile en CSV.

GEBRUIKSVOORWAARDEN

De gegevens van de dataset kunnen, in overeenstemming met de regeling voor hergebruik van overheidsinformatie, hergebruikt worden tegen de voorwaarden van de Modellicentie voor gratis hergebruik. De opgenomen informatie is openbaar en eenieder heeft inzagerecht conform de regeling voor toegang tot bestuursdocumenten. Het gebruik voor taken van algemeen belang door instanties (openbare instellingen), is geregeld door het decreet betreffende de Geografische Data-Infrastructuur Vlaanderen.

Het gebruik van de webdiensten is geregeld volgens het gebruiksrecht en privacyverklaring van de geografische webdiensten.