Op 6 november ondertekende Digitaal Vlaanderen, samen met 13 andere overheden een “MANIFEST VOOR HET BEVORDEREN VAN BETROUWBARE AI”. Het manifest werd goedgekeurd op de eerste jaarlijkse top van de Disruptive and Emerging Technologies Alliance (DETA) in Barcelona, waar Digitaal Vlaanderen namens de Vlaamse overheid lid van is. DETA werd vorig jaar in het leven geroepen om baanbrekende samenwerkingen te smeden tussen overheden van de meest toonaangevende technologiehubs uit de hele wereld.
Digitaal Vlaanderen werkt aan de digitale transformatie voor de overheid van morgen. Wil u de evolutie van dichtbij volgen? Schrijf dan vandaag nog in op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
In oktober werden verschillende overheidsinstanties getroffen door opeenvolgende DDOS-aanvallen. Zo werden onder andere de websites van meerdere gemeenten het doelwit. Om lokale besturen beter te ondersteunen bij het beheren van deze en andere cyberveiligheidsrisico’s, biedt Digitaal Vlaanderen vanuit het programma Lokaal Digitaal drie bijkomende veiligheidstools aan via de ICT-raamcontracten. Deze tools worden beheerd door Proximus.
Technologie heeft de overheid heel wat efficiënter gemaakt. Maar nog niet eenvoudiger. Als we daarin willen slagen, hebben we een onderliggend besturingssysteem nodig voor de overheid. We moeten veel groter durven denken en durven samenwerken, zoals ze vroeger kathedralen tekenden en bouwden. Met veréénde krachten. Meer kathedralen en minder Vlaamse koterijen!
De Trefdag Vlaanderen Digitaal mocht dit jaar meer dan 4.000 bezoekers verwelkomen. Op deze pagina kunt u hét grootste communityevent voor digitale tr
Op 1 augustus 2024 trad de Europese verordening voor kunstmatige intelligentie in werking. Deze EU AI Act is ontwikkeld om richting en controle te bie
Demografen voorspellen dat meer dan driekwart van de wereldbevolking tegen 2050 in de steden zal wonen. Deze evolutie zorgt nu al voor een groeiende d
Meer dan 4000 bezoekers, een derde meer dan vorig jaar, bezochten op 24 oktober de Trefdag Vlaanderen Digitaal. Een nooit geziene opkomst. Zelfs tijde
Elk jaar brengen imec-mict-UGent en het Kenniscentrum Data & Maatschappij een AI-monitor uit, die door middel van een grootschalige bevraging de attit
De Trefdag Vlaanderen Digitaal 2024 ging niet alleen over verbinding opzoeken met elkaar, maar ook met het geconnecteerde verkeer en slimme verkeersli
Alivia, een digitaal platform ontworpen om mensen met langdurige zorgbehoeften te ondersteunen, is bekroond tot winnaar van de eerste DIA-awards, georganiseerd door Digitaal Vlaanderen. De awards erkennen en vieren uitzonderlijke digitale transformatieprojecten in Vlaanderen.
Op de dag van de inclusie verkennen we de Trefdag in de voetsporen van een partner die elke dag ijvert voor meer digitale inclusie in onze samenleving
De digitale transformatie van overheden speelt zich niet enkel af op de afdeling ICT en houdt zeker niet op bij technische profielen. De uitdagingen zijn ook groot voor wie erover communiceert. Hoe maak je mensen alert voor digitale veiligheid als je zelf niet geïnformeerd bent? Hoe vertaal je advies rond AI naar boeiende communicatie als je van op de zijlijn toekijkt? Ons advies? Laat je inspireren door de keuze van Katleen Deraymaeker, manager MarCom bij Digitaal Vlaanderen. In haar voetsporen word je een beslagen digitale transformatie-communicatiespecialist.
Bart Rosseau is manager datagovernance bij Digitaal Vlaanderen. In zijn voetsporen ontdek je de highlights rond open (geo)data.
Vraagt u zich af welke sessies een Data Protection Officer (DPO) en manager van het Bureau voor Digitale Veiligheid op Trefdag volgt. En waarom? Dan zal de keuze van Seppe Vansteelant u zeker niet koud laten. Laat u inspireren!
Op 24 oktober is het eindelijk zover: Trefdag Vlaanderen Digitaal opent haar deuren en verwacht meer dan 3000 bezoekers, die samen zo’n 30 sessies zullen bijwonen. Omdat het aanbod zo groot is, vroegen we aan 3 medewerkers uit een totaal verschillende discipline bij Digitaal Vlaanderen, welke sessies zij verkiezen en waarom. Laura De Keyzer is Programma Manager van het AI Expertisecentrum bij Digitaal Vlaanderen. Dit is haar keuze.
Digitaal Vlaanderen lanceert deze week een eigen podcastreeks met 4 afleveringen. De reeks belooft een bijzondere ervaring en claimt een aparte positie in het huidige podcastlandschap, op de crossroads van digitalisering, technologie en overheid en vooral op het snijvlak van informatie en entertainment. Hier zijn 5 redenen waarom u de ‘Podcast Digitaal Vlaanderen’ echt niet mag missen. Of meer zelfs, ze gewoon moet bingen ;-)
In oktober staat digitale veiligheid volop in de schijnwerpers. Niet alleen omdat dat de Europese maand voor cyberveiligheid is, maar ook omdat dit jaar de NIS2-wet in werking treedt. Bovendien kondigt het Vlaamse Regeerakkoord 2024-2029 de oprichting aan van een Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid, met extra aandacht voor de veiligheidsaspecten van digitalisering. Reden genoeg voor een interview met Jan Smedts, hoofd van het agentschap Digitaal Vlaanderen, en Jeroen Windey, administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Digitaal Vlaanderen verwelkomt de nieuwe minister-president en Vlaams minister voor digitalisering Matthias Diependaele. Onder zijn leiding zet het Vlaams Regeerakkoord sterk in op een vooruitstrevende, duurzame en inclusieve digitale overheid. De komende vijf jaar maken we samen met alle Vlaamse overheidsentiteiten en onze partners deze ambitie waar.
We starten steeds meer AI-projecten op en allemaal zijn we een beetje aan het pionieren. Bij het AI Expertisecentrum van Digitaal Vlaanderen zijn we daarom op zoek naar uw ervaringen met AI-projecten. Om de uitwisseling gemakkelijk te maken, hebben we de AI-monitor ontwikkeld.
Gedurende 3 maanden experimenteerde een groep van ruim 200 pilootgebruikers uit 20 entiteiten bij de Vlaamse overheid met M365 Copilot, de slimme assistent van Microsoft 365. Vorige week werden de resultaten en aanbevelingen van dit piloottraject voorgesteld.
Het aantal meldingen en ook de kwaliteit van de meldingen op de Basiskaart Vlaanderen (GRB) nam het afgelopen jaar sterk toe. Deze stijging loopt gelijk met de recente sensibiliseringscampagne die zich richtte tot de lokale besturen en duidelijk ook gehoord werd. Als we willen dat het GRB dè geografische basis blijft waarop gebruikers hun gegevens kunnen enten, dan moeten we blijven streven naar nog snellere en completere updates. De digitalisering wacht immers niet.
Voor mensen die het financieel of sociaal moeilijker hebben en de welzijnswerkers die hen begeleiden, is het niet altijd gemakkelijk om te weten op welke rechten ze allemaal een beroep kunnen doen. Daarom lanceert het Departement Zorg een nieuwe rechtenverkenner, die alle premies, toeslagen en andere ondersteuning van de verschillende overheden bundelt.
Dit jaar lanceert Digitaal Vlaanderen “Digitaliseringsprojecten In Actie”, of kortweg de DIA’s. De DIA’s plaatsen digitale transformatieprojecten in de kijker met als doel anderen te inspireren. We ontvingen 28 inzendingen, waaruit we een shortlist van 5 inspirerende projecten selecteerden. De winnaar wordt gekozen door een publieksstemming tijdens de Nocturne Digitaal Vlaanderen op 23 oktober in Flanders Expo Gent. Ontdek hier de genomineerde digitaliseringsprojecten.
Digitaal Vlaanderen zet een VO-brede campagne op rond digitale veiligheid om, samen met alle VO-entiteiten, de bewustwording rond het thema aanzienlijk te verhogen bij alle medewerkers van de Vlaamse overheid. Doel is te informeren, sensibiliseren en tot actie aan te zetten. De campagne is vanaf vandaag te zien op de schermen in alle gebouwen van de Vlaamse overheid. “Maak een sport van digitale veiligheid” is het concept van de campagne. Ze laat twee sportcoaches zien die helpen om onze reflexen te trainen en zo, samen met alle andere VO-instanties, een blijvende cultuur van digitale veiligheid te installeren. Laat ons samen trainen voor meer digitale veiligheid! “We mikken op een BOB-effect”. “Digitale veiligheid is een zaak van iedereen,” benadrukt Jan Smedts, hoofd Digitaal Vlaanderen. We kunnen ons nooit 100% verlaten op de firewalls of de beveiliging van de infrastructuur, want cybercriminelen bespelen de kunst van het misleiden en zoeken steeds nieuwe wegen om hun doel te bereiken. Alleen als iedereen binnen de organisatie het belang van digitale veiligheid inziet, de methoden van de belagers kent en weet wat te doen bij een bedreiging, hebben we een stap gezet in de goede richting. “We hopen op termijn samen met de andere VO-entiteiten een BOB-effect te installeren, waarbij een positieve oplossing wordt aangereikt in plaats van een waarschuwend vingertje op te steken,” aldus nog Jan Smedts. Ontdek de eerste video over phishing. 5 onderwerpen voor dit najaar. Er worden 5 video’s ontwikkeld die de ruggengraat van de campagne vormen. Ze tonen telkens een sportcoach die op een grappige manier een veiligheidsprobleem aankaart en tips geeft om een topper te worden in digitale veiligheid. Naast een teaser, phishing en toegangsbeveiliging, komen ook persoonlijke ICT-toestellen, informatiebeheer en verantwoordelijkheid aan bod. De conclusie is telkens weer dat we onze digitale veiligheidsspieren moeten blijven trainen tot het een reflex wordt. De campagne loopt alvast tot half december op de VO-schermen, de sociale media en Vlaanderen.be/intern. Video’s en beeldmateriaal ter beschikking van VO medewerkers. Digitaal Vlaanderen roept andere VO-entiteiten op om de campagne te verspreiden in de eigen rangen. Want alleen door samen te werken kunnen we een vuist maken tegen cybercriminelen. De eerste video’s, affiches, een emailhandtekening, tips en meer informatie over de campagne en haar doelstellingen, vind je op www.vlaanderen.be/intern/digitaleveiligheid . Maak een sport van digitale veiligheid! Train met ons mee.
Komt u dit jaar ook naar hét community event over digitale transformatie? Donderdag 24 oktober staat Flanders Expo Gent helemaal in het teken van de Trefdag Vlaanderen Digitaal . Verwacht een grote liveshow, verschillende debatten en meer dan 20 infosessies. Laat de uitgebreide beursvloer u inspireren en vergeet niet te netwerken. Verantwoord digitaliseren. Digitalisering zit in het hart van onze samenleving, onze bedrijven en onze overheden. Door de evoluties van onder meer artificiële intelligentie versnelt technologie onze levens, verandert de maatschappij en verbetert potentieel. Op voorwaarde dat we die technologie op een doordachte en verantwoorde manier inzetten. Het is tijd om het digitale menselijker te maken. De Trefdag Vlaanderen Digitaal 2024 kijkt naar duurzame, betrouwbare en inclusieve technologie . Hoe kunnen we de samenleving en de overheid van morgen zo ontwerpen dat we de levens van Vlamingen en de samenleving blijven verbeteren? Met betere dienstverlening, met vooruitziend beleid, met onze slimme steden, met minder afhankelijkheden, … Connecting the dots, voor een verantwoorde digitale transformatie. Daar gaat de Trefdag 2024 over. Samen maken we het verschil! Programma. De dag start met een grote liveshow met keynotes van Jan Smedts (hoofd van Digitaal Vlaanderen), Pascale Van Damme (voorzitter van de KBVB) en Ellen Van den Berghe (CEO Publiq). Tot slot vertelt Thomas Winters (post-doc onderzoeker KU Leuven) of computers ook grappig kunnen zijn. Overdag kan u de beurs bezoeken, netwerken en deelnemen aan meer dan 20 breakout-sessies in diverse zalen. Het programma is onderverdeeld in 4 tracks: Hoe zal AI de samenleving veranderen? Meer samenwerken voor meer digitale veiligheid Mensgericht digitaliseren, een kwestie van verantwoordelijkheid Een slimme stad zet de burger centraal Ontdek het volledige programma . Neem zeker ook deel aan de AI-ervaring die start aan de stand van Digitaal Vlaanderen. Inschrijven. Deelname aan de Trefdag is gratis, inschrijven is verplicht.