Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid
Vanaf 1 mei 2025 wordt het Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid dé spil voor digitale veiligheid. Het centrum, ondergebracht bij Digitaal Vlaanderen, intervenieert actief bij incidenten en coördineert expertise en dienstverlening voor zowel Vlaamse als lokale overheden.
Het belang van digitale veiligheid
De Vlaamse overheid streeft ambitieuze digitale doelstellingen na. Digitale veiligheid vormt een essentieel fundament voor betrouwbare digitale dienstverlening en het vertrouwen van eindgebruikers in deze dienstverlening. Daarnaast omvat digitale veiligheid ook de bescherming van cruciale infrastructuur die door de overheid wordt beheerd, zoals dataverkeer voor zorginstellingen, mobiliteitssystemen en waterinfrastructuur.
De realiteit toont echter aan dat deze veiligheid voortdurend onder druk staat. Met het Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid verenigen we onze krachten op Vlaams niveau, om zowel onze digitale infrastructuur als de kritieke datastromen die onze samenleving draaiende houden beter te beschermen.
Voor wie?
Het centrum is opgericht om iedereen binnen de overheid te ondersteunen die met digitale veiligheid te maken heeft: van leidend ambtenaren en CIO’s tot beveiligingsverantwoordelijken en product owners van digitale projecten.
Het centrum werkt hiervoor nauw samen met bestaande instanties zoals het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), politiediensten, academische instellingen en private cybersecurity-experts. Door deze krachten te bundelen, versterkt Vlaanderen het volledige ecosysteem rond cybersecurity.
Vier pijlers voor een veiliger digitaal Vlaanderen
Het Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid vervult vier opdrachten:
- Stap 1
Beleidsvorming
Het centrum geeft vorm aan de veiligheidsstrategie voor de Vlaamse overheden én – voor het eerst – ook voor de Vlaamse lokale besturen. Hierbij wordt voortgebouwd op bestaande wetgeving en expertise, in nauwe samenwerking met federale veiligheidsdiensten.
- Stap 2
Preventie
Digitale veiligheid vereist zowel een organisatorische als een culturele aanpak. Het centrum coördineert oefensessies waarbij organisaties leren omgaan met cyberaanvallen, denk aan hoe we ook brandalarmen oefenen. Daarnaast ontwikkelt het centrum bewustwordingscampagnes om een veiligheidscultuur te kweken bij alle medewerkers, zodat digitale veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid wordt.
- Stap 3
Toezicht
Het centrum zorgt voor toezicht op de implementatie van wettelijke verplichtingen zoals de NIS2-richtlijn. Via Digitaal Vlaanderen worden tools en raamcontracten aangeboden om de vereiste veiligheidsdoelstellingen te behalen.
- Stap 4
Incidentrespons
Het centrum wordt de centrale coördinator bij digitale veiligheidsincidenten voor alle Vlaamse en lokale overheden, met eenheid van commando als doel. Deze rol wordt gefaseerd uitgebouwd, waarbij het centrum de expertise van het bestaande Cyber Response Team versterkt. Bij grootschalige aanvallen zal het centrum de respons coördineren en een duidelijk actieplan aansturen wanneer elke minuut telt.
Contact
Indien u vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen via digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)