Vorig jaar gaf Digitaal Vlaanderen via Lokaal Digitaal aan KPMG de opdracht om een behoefteanalyse en marktstudie uit te voeren rond digitale veiligheid bij lokale besturen. Er werd toen een belangrijke conclusie gemaakt: lokale besturen hebben een schaalbare en makkelijk te integreren oplossing…
De vele digitale uitdagingen maken het voor lokale besturen niet altijd eenvoudig. Ze gaan daarom op zoek naar schaalvoordelen om gezamenlijk hun doelstellingen te behalen. De Vlaamse overheid wil hen hierbij ondersteunen en heeft een vraaggestuurd ondersteuningsaanbod voor lokale besturen in het leven geroepen. ‘Samenwerken’ is hierbij het sleutelwoord.
De wens van onze overheden om burgers, ondernemingen en verenigingen een optimale dienstverlening aan te bieden, leidt tot nieuwe interbestuurlijke uitdagingen op het vlak van de digitale transformatie. Het sleutelwoord om digitaal succesvol te worden is samenwerking: onderling tussen gemeenten, interbestuurlijk met andere overheden en publiek-privaat. Het programma ‘Lokaal Digitaal’ kan daarbij helpen. Het is gericht op het realiseren van concrete digitale oplossingen die voor een zo groot mogelijk aantal lokale besturen het verschil maken. Het project krijgt geleidelijk aan vorm. De eerste 4 cases zijn geselecteerd en klaar voor de volgende stap. Via deze webstek houden wij u op de hoogte van de evolutie.
Lokaal Digitaal is ook: 10 boost-trajecten om lokale digitalisering te versterken
In 2024 werden 10 boost-trajecten toegevoegd, na positief advies door de Werkgroep Interbestuurlijk Samenwerken (WIBS) en de Smart Region Board.
Tot wie richt Lokaal Digitaal zich?
Lokaal Digitaal richt zich in essentie tot de lokale besturen en hun ICT-partnerorganisaties.
Met wie?
Het programma Lokaal Digitaal komt er voor en door de lokale besturen en kadert binnen de initiatieven van de Smart Region Office. In een eerste fase regisseert Digitaal Vlaanderen het programma in nauwe samenwerking met de Smart Region Office, Het Facilitair Bedrijf, de VVSG, na advies van de leden van de Werkgroep Interbestuurlijk Samenwerken, onder het Stuurorgaan Vlaams ICT en informatiebeleid. In een tweede fase zal de regie worden overgedragen aan de lokale besturen zelf.
Lokaal Digitaal is een onderdeel van het relanceplan Vlaamse Veerkracht.
Smart Region Office
De Smart Region Office (een samenwerking tussen Digitaal Vlaanderen, Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) en het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO)) vervult een centrale rol om alle initiatieven, standaarden en goede praktijken te delen en te coördineren. Daarvoor werkt ze samen met Vlaamse entiteiten, lokale besturen, kennisinstellingen en de bedrijven. De Smart Region Office brengt steden en gemeenten met gelijkaardige uitdagingen samen, legt de link met bedrijven, ondersteunt Vlaamse projectoproepen zoals Gemeente zonder Gemeentehuis en City of Things en zorgt dat slimme toepassingen zoveel mogelijk gemeenschappelijk aanbesteed en geïmplementeerd worden. Zo bereiken we meer kostefficiëntie, meer gebruiksgemak, meer en betere resultaten en een betere kennisdeling in de verdere uitrol van een Smart Region beleid.
Wat bieden we aan?
Onderstaande figuur omvat de bouwstenen van het programma. Dit wordt nog verder verfijnd.
Samengevat:
- We bieden juridische en aankooptechnische expertise.
- We bieden (financiële) ondersteuning bij de opmaak van het opschalingsplan (behoefteanalyse, marktverkenning, landschapsanalyse, enz.).
- We linken het opschalingsvraagstuk naar het aanbod digitale bouwstenen en de raamcontracten in beheer van het Agentschap Digitaal Vlaanderen.
- We stemmen af met Gemeente zonder Gemeentehuis en de City of Things-werking.
- We werken samen met de gemeenten de uitvoeringsfase van de opschaling uit.
“De Vlaamse overheid bouwt onze regio verder uit tot een Europese koploper op vlak van Slimme Regio’s. Vlaanderen zal lokale besturen maximaal ondersteunen om het beleid en implementaties rond slimme steden efficiënt en breed te verspreiden.”
Zelf een project indienen?
We kijken in de eerste plaats naar de projecten die werden gesubsidieerd vanuit de programma’s Gemeente zonder Gemeentehuis en / of City Of Things(opent in nieuw venster) en die klaar zijn voor verdere opschaling.
Valt uw project hierbinnen en ziet u opportuniteiten? Aarzel niet om ons te contacteren.
Nieuws
De digitale motor van de Vlaamse steden en gemeenten draait op volle toeren, onder meer door de vele sterke projecten die binnen Gemeente zonder Gemeentehuis en City of Things vanuit de agentschappen ABB en VLAIO worden ondersteund. In 2022 werd, in de schoot van de Smart Region Office, het…
Om lokale besturen beter te kunnen ondersteunen bij hun digitale transformatie, keurde de Vlaamse Regering het project “Lokaal Digitaal” goed. Het sleutelwoord om digitaal succesvol te worden is samenwerking: onderling tussen gemeenten, interbestuurlijk met andere overheden en publiek-privaat.…
Inhoud Tijdens de opleiding krijg je informatie over de vernieuwde metadatacenters. Je leert er metadata aanmaken en bijwerken. We tonen je onder andere waar de verschillen zitten met de huidige metadata-toepassingen. Daarna kan je zelf jouw gegevens beschrijven en/of verbeteren. Tijdens de workshop krijg je meer informatie over de metadatacenters en tips en trucs om jouw metadatarecords bij te werken. Via voorbeelden uit de praktijk tonen we enkele veel voorkomende situaties waar ook jij op korte termijn mee geconfronteerd kunt worden. Om bijvoorbeeld geografische informatie kenbaar te maken via Geopunt is het noodzakelijk dat de metadata van jouw data of diensten correct beschreven zijn volgens het Sjabloon voor Geografische gegevens. Terwijl voor Open data en API's dan weer belangrijk is dat er een Open data licentie wordt opgenomen bijvoorbeeld en een downloadbare vorm van je data beschikbaar is. Nog anders is het om de zogenaamde 'Gesloten' data en API's te metadateren. Dan moet je net je gegevens zelf goed beveiligen en alleen de documentatie hier beschrijven. Er wordt ook ingezoomd op hoe je gegevens dan ontsloten worden via de Datavindplaats. Doelgroep GDI-Vlaanderen, GIS-specialisten, Open data- en/of diensten-beheerders, 'Gesloten' data en/of diensten-beheerders, metadata-editoren, API-bouwers. Voorkennis rond metadata is bijzonder nuttig. LET OP! Momenteel worden geen opleidingen georganiseerd over dit onderwerp. Je kan je registreren op een interesselijst via de inschrijfknop rechtsboven. Geef hierbij ook aan wat je interessegebied is. Je hebt de keuze tussen: Geografische data Open data Zogenaamde 'Gesloten data' Geografische webdiensten Open API's Zogenaamde gesloten API's Wanneer er voldoende interesse is organiseren we een nieuwe opleidingssessie en zullen we je hiervan verwittigen. Hou dus zeker jouw mailbox in de gaten!
Doe mee aan ons achtste AI Netwerk! Tijdens deze twee uur durende sessie bieden we boeiende presentaties en waardevolle inzichten op het gebied van AI.
Voor investeringen op of aan gemeentelijke wegen ontvangen de lokale besturen een subsidie die één derde tot maximaal de helft bedraagt van de kostprijs van die investeringsprojecten. De Vlaamse Regering legde op 16 december 2022 de maximale subsidie vast voor het Kopenhagenplan. De 218 lokale besturen die projecten aanmeldden, krijgen samen 112,5 miljoen euro toegewezen.
Voor investeringen aan fietssnelwegen ontvangen de provincies een subsidie die de helft bedraagt van de kostprijs van die investeringsprojecten. De Vlaamse Regering legde op 16 december 2022 de maximale subsidie vast voor het Kopenhagenplan. Alle provincies meldden projecten aan en krijgen samen 44,7 miljoen euro toegewezen: 8,7 miljoen euro voor de provincie West-Vlaanderen, de andere provincies krijgen ieder 9 miljoen euro.
We verwelkomen jullie graag opnieuw in ons online Copilot Café! De Copilot Cafés zijn dé plek om samen te komen, ervaringen te delen en het meeste uit je M365 Copilot licentie te halen. Of je nu vragen hebt, tips wilt uitwisselen of gewoon wilt netwerken met andere gebruikers, de Copilot Cafés bieden een informele en ondersteunende omgeving voor iedereen met een betaalde M365 Copilot licentie. Heb je collega's die ook geïnteresseerd zijn? Voel je vrij om deze uitnodiging door te sturen, zodat zij zich ook kunnen aansluiten bij onze sessies. We kijken ernaar uit om je te zien!
We verwelkomen jullie graag opnieuw in ons online Copilot Café! De Copilot Cafés zijn dé plek om samen te komen, ervaringen te delen en het meeste uit je M365 Copilot licentie te halen. Of je nu vragen hebt, tips wilt uitwisselen of gewoon wilt netwerken met andere gebruikers, de Copilot Cafés bieden een informele en ondersteunende omgeving voor iedereen met een betaalde M365 Copilot licentie. Heb je collega's die ook geïnteresseerd zijn? Voel je vrij om deze uitnodiging door te sturen, zodat zij zich ook kunnen aansluiten bij onze sessies. We kijken ernaar uit om je te zien!
Doe mee aan ons zevende AI Netwerk! Tijdens deze twee uur durende sessie bieden we boeiende presentaties en waardevolle inzichten op het gebied van AI.
Achtergrond
Dit programma bouwt onder meer verder op de aanbevelingen en conclusies van volgende adviesteksten: