Ga naar geopunt.be
Het Geografisch portaal (Geopunt) is de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie. Het verzamelt alle informatie van de Vlaamse overheid op één kaart en vormt het uithangbord van het samenwerkingsverband voor geografische informatie in Vlaanderen (GDI-Vlaanderen).
Amateur of expert? Geopunt zet u op weg
Geografische informatie speelt een zeer belangrijke rol in bijna alle ruimtelijke disciplines en werkvelden. Geopunt maakt het mogelijk om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en inzicht te krijgen in de waarde, de eigenschappen en de bruikbaarheid van het terrein. Het geoportaal maakt een laagdrempelig gebruik van geografische informatie mogelijk voor zowel overheidsinstanties, organisaties en bedrijven als geïnteresseerden. U vindt er info over onder andere percelen, gebouwen, wegen, rivieren en allerlei interessante plaatsen zoals sportaccommodaties, scholen en zorginstellingen. Daarnaast bevat de website ook luchtfoto’s, historische gegevens, milieugegevens, het gewestplan, overstromingskaarten en wegbeschrijvingen.
Op Geopunt vindt u ook kant-en-klare kaarttoepassingen over een thema. Zo hoeft u niet meer zelf te zoeken naar beschikbare kaarten over een onderwerp.
Ook voor experts heeft Geopunt heel wat te bieden:
- Info over INSPIRE, GDI-Vlaanderen en metadata
- Toegang tot plug-ins
- Voeg zelf uw geo-gerelateerde nieuwsbericht of agendapunt toe
- Voeg uw eigen dataset, service of applicatie toe aan de catalogus
- Toon uw eigen dataset op de Geopunt-kaart
In de kijker: 10 jaar Geopunt!
10 jaar geleden, op 28 november 2013, werd Geopunt gelanceerd.
Vandaag is geo-informatie doorgedrongen in bijna alle denkbare toepassingen en niet meer weg te denken uit onze samenleving. Geopunt vervult hierin al 10 jaar lang een belangrijke rol. Niet in het minst omdat het open geodata inzichtelijk en herbruikbaar maakt. En dat vieren we graag samen met u op 16 januari 2024!
Aan de slag met Geopunt
In de Geopunt-catalogus vindt u het meest actuele overzicht van beschikbare dataset(serie)s, services en applicaties.
Alle webservices vindt u terug op Geopunt.
Meer informatie
Geopunt maakt het mogelijk om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en inzicht te krijgen over het terrein.
Als geografische dienstenintegrator zorgt Digitaal Vlaanderen voor de uitbouw en het onderhoud van Geopunt.
Bekijk de evolutie van Geopunt doorheen de jaren en ontdek hoe u uw data op Geopunt kunt krijgen.
Via deze pagina kunt u zich inschrijven voor de Geopunt-nieuwsbrief.
Download
Deze flyer geeft een beknopt overzicht van enkele toepassingen in Geopunt voor zowel beginnende als meer ervaren gebruikers:
Nieuws
Wilt u graag op de hoogte blijven van het vernieuwde Geopunt? Meldt u dan hier aan(opent in nieuw venster).
Dataset ‘Brownfieldconvenanten, Toestand 29/10/2024’, afkomstig van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, is nu beschikbaar.
Dataset ‘Bedrijventerreinen OSLO, Toestand 29/10/2024’, afkomstig van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, is nu beschikbaar.
De gegevens van de Bijzondere gebieden Vlaamse Wooncode zullen afgebouwd worden.
Dataset ‘Steunzones’, afkomstig van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, is nu beschikbaar.
Digitaal Vlaanderen geeft jaarlijks de opdracht om gebiedsdekkend middenschalige luchtopnamen van het Vlaamse Gewest, inclusief het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, aan te maken. Kort na de inwinning wordt een compilatie van tussentijdse orthofotowerkbestanden ter beschikking gesteld met een grondresolutie van 15cm. Dit product werd nu bijgewerkt met nieuwe beelden van 2024 voor Limburg. De mozaïek is aangevuld met een dataset ‘vliegdagcontour’ die voor ieder deel van de compilatie de opnamedatum weergeeft.
De meest recente orthofotomozaïek voor Vlaanderen is bijgewerkt voor Antwerpen-Oost (11,12/05/2024) en Vlaams-Brabant-West (10,11/05/2024). De opnamedata worden weergegeven in een bijgeleverde vliegdagcontour. Het bijgewerkte product is raadpleegbaar via webdiensten en wordt via de downloadtoepassing aangeboden in gemeentelijke en 1/16e kaartbladversnijdingen.