Hoe werkt de Downloadtoepassing? Hoe download ik een product?
Downloadtoepassing
De Downloadtoepassing biedt alle geografische datasets aan die Digitaal Vlaanderen verspreidt.
Via Digitaal Vlaanderen kan een klant - afhankelijk van de aard van organisatie, de ontvangen rechten en het type product - heel wat geografische datasets bekomen. Alle datasets die Digitaal Vlaanderen verdeelt zijn beschikbaar via de downloadtoepassing. Het grootste deel van deze datasets zijn Open Data, deze kunnen via de downloadtoepassing(opent in nieuw venster) gedownload worden.
Meer info
Meer achtergrondinformatie over open data kunt u hier terugvinden
In 2022 en 2023 werd een vernieuwingsproject afgewerkt dat we hier toelichten.
Lees hier de disclaimer, cookieverklaring en de andere algemene gebruiksvoorwaarden voor het gebruik van de Downloadtoapassing.
Bestellingen op maat
Bij de Downloadtoepassing hoort ook een API. Met deze API kunt u op maat bestellingen plaatsen op alle producten van de Downloadtoepassing van Digitaal Vlaanderen.
Buiten dienst
Informatie over de Download API v2
Nieuws
De Vlaamse Regering heeft in het Regeerakkoord 2019-2024 beslist om over te gaan naar een nieuwe wegencategorisering . Het nieuwe netwerkconcept gaat uit van een multimodale benadering en is robuust, vlot in alle omstandigheden en meer samenhangend. In de Basiskaart (GRB) is de wegcategorie beschikbaar als attribuut van het object wegsegment. Vanaf 27/01/2025 zullen de bestaande wegcategorieën gradueel vervangen worden door de nieuwe categorieën.
Op 1 januari 2025 fuseren in Vlaanderen 28 gemeenten tot 13 nieuwe fusiegemeenten. Om welke gemeenten het gaat, is terug te vinden op de pagina Heradressering bij (vrijwillige) gemeentefusies .
Update voor de dataset Gebieden met recht van voorkoop, de Vlaamse Waterweg nv.
Dataset met betrekking tot ‘Parameters woningkwaliteitsbeleid lokale besturen, toestand 12/05/202’ is nu beschikbaar.
De dataset met de fiscale toestand van de administratieve percelen op 1 januari 2024 (Adpf), is nu beschikbaar.
De afbouw van de ‘MIRA Geluidsbelastingskaart wegverkeer’ werd voltooid.
Op 22 mei 2024 schakelden we over naar GRB-productmodel 7.1 waarbij een verbeterde samenhang tussen de Basiskaart Vlaanderen (GRB) en het Gebouwen- en Adressenregister is doorgevoerd in de GRB-producten.
De nieuwe versie van de Luchtvaartadvieskaart Vlaanderen is geldig vanaf 26/01/2024. Deze dataset bevat informatie van het Directoraat-generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit. Ze moet gebruikt worden in de procedure voor het bekomen van een omgevingsvergunning. Als u een omgevingsvergunning aanvraagt voor een constructie die hoger is dat de aangegeven hoogte op de Luchtvaartadvieskaart Vlaanderen, dan moet aan het Directoraat-generaal Luchtvaart van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer een advies gevraagd worden. Meer informatie vindt u in de Datavindplaats . Bekijk op Geopunt. U kunt de gegevens bekijken op de Geopunt-kaart via Thema’s > Bouwen en Wonen > Ruimtelijke ordening. Webservices. De gegevens van de dataset zijn beschikbaar via de publiek toegankelijke raadpleegdiensten, WMS Luchtvaart en WCS Luchtvaart . Meer informatie vindt u op de productpagina van de webdiensten . Specifieke informatie over het gebruik van de geografische webdiensten staat op het gebruikersforum . Downloaden. De data worden zowel via de downloadtoepassing onder de categorie ‘Hoogte’ als via de Geopunt-catalogus ter beschikking gesteld. Ook de vorige versies blijven via de downloadtoepassing beschikbaar. Het gaat om een gegeorefereerd raster met een grondresolutie van 5m x 5m, die wordt aangeboden in GeoTIFF-formaat. Gebruiksvoorwaarden. De informatie is openbaar. Het gebruik voor taken van algemeen belang door Vlaamse instanties of voor de procedure voor het bekomen van een omgevingsvergunning is geregeld door het decreet over de Geografische Data-Infrastructuur Vlaanderen. Hergebruikers moeten zich wenden tot de eigenaar van de informatie (Directoraat-generaal Luchtvaart). Het gebruik van de webdiensten is geregeld volgens het gebruiksrecht en privacyverklaring van de geografische webdiensten .
Op 1 januari 2025 fuseren in Vlaanderen 28 gemeenten tot 13 nieuwe fusiegemeenten. Het gaat om Antwerpen en Borsbeek; Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht; Bilzen en Hoeselt; Borgloon en Tongeren; De Pinte en Nazareth; Galmaarden, Gooik en Herne; Ham en Tessenderlo; Hasselt en Kortessem; Lochristi en Wachtebeke; Lokeren en Moerbeke; Melle en Merelbeke; Meulebeke en Tielt; Ruiselede en Wingene.