Visie en wettelijk kader
Het GRB-initiatief wordt gedragen door het Vlaamse Gewest en de nutssector. Deze unieke samenwerking tussen overheid en privé-sector is verankerd in het GRB-decreet.
Het GRB-decreet wordt nog verder aangevuld door uitvoeringsbesluiten en ministeriële besluiten. In uitvoeringsbesluiten kan de Vlaamse Regering voorwaarden nog preciezer omschrijven, procedures verfijnen, systemen van evaluatie en controle inbouwen… In ministeriële besluiten kan de minister voorwaarden nog preciezer omschrijven, procedures verfijnen, systemen van evaluatie en controle inbouwen… zonder dat deze door de volledige Vlaamse Regering moeten worden goedgekeurd.
Het GRB-decreet werd door de Vlaamse Regering afgekondigd op 16 april 2004 en regelt de aanmaak, de financiering, het gebruik en de bijhouding van het Grootschalig Referentiebestand.
De Vlaamse overheid neemt volgende engagementen op zodat het GRB haar gebruikswaarde als referentiebestand kan waarmaken:
- gebiedsdekkende realisatie zodat er maar één geografische databank moet worden onderhouden;
- de aanvaarding van het GRB als referentiebestand door alle bestuursinstanties en de waarborg dat grootschalige gegevens geleverd door de overheid GRB-compatibel zijn;
- het principe van zelfregistratie van wijzigingen waardoor de netto bijhoudingskost wordt geminimaliseerd.
Het GRB-decreet is voor de nutssector het instrument dat de medefinanciering regelt, via een heffingsregeling. Daarnaast waarborgt het GRB-decreet een kosteloze toegang, de uitwisseling van grootschalige gegevens, inspraak in GRB-aangelegenheden via de GRB-raad en inzage in de GRB-jaarrekeningen.
Het GRB-decreet regelt:
- de organisatie van een GRB-governance en de taken van Informatie Vlaanderen;
- de GRB-terreinclassificaties en de GRB-specificaties;
- de aanmaak, het bijhouden en het beheer van het GRB
- de eigendom en het gebruik van het GRB
- de financiering van het GRB.
De Vlaamse Regering die de finale beslissingen over het GRB neemt, wordt bijgestaan door de Stuurgroep GDI-Vlaanderen en de GRB-raad.
Rol van Digitaal Vlaanderen
Digitaal Vlaanderen staat in voor de praktische realisatie van het GRB:
- de aanmaak en de bijhouding van het GRB;
- de installatie en het beheer van het GRB;
- de coördinatie bij gebruik van het GRB;
- de advisering aan en de ondersteuning van de deelnemers aan GDI-Vlaanderen bij de aanmaak van grootschalige geografische gegevens;
- de coördinatie van de kwaliteitscontrole betreffende alle initiatieven die binnen het GRB kaderen;
- de coördinatie en organisatie van de toegang tot het GRB.
Op 1 april 2004 werd het ontwerp van decreet aangenomen door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement en op 16 april 2004 afgekondigd door de Vlaamse Regering.
Documenten
Belgisch staatsblad:
- 16 april 2004 - Decreet houdende het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) - (B.S.05.07.2004) (opent in nieuw venster)
- 16 april 2004 - Decreet houdende het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) - Errata (B.S.09.12.2004) (opent in nieuw venster)
- 16 april 2004 - Decreet houdende het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) - Errata (B.S.14.06.2005) (opent in nieuw venster)
Geconsolideerde tekst
GRB-decreet, laatste wijziging van 20 februari 2009(opent in nieuw venster)
Art. 6 GRB-specificaties
Art. 12 Recuperatie grootschalige geografische gegevens
Art. 13 GRB-bijhouding
- 2 oktober 2015 - Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse bepalingen over de toegang en het gebruik, de erkenning als authentieke geografische gegevensbron en de bijhouding van het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) (B.S. 24.11.2015)(opent in nieuw venster)
- 13 maart 2017 – Ministerieel besluit houdende de bijhoudingsprocedures en de vaststelling van de meldings- en as-builtspecificaties voor de bijhouding van het GRB (B.S. 11.04.2017) (opent in nieuw venster)
Art. 16 GRB-toegang
Art. 32 Aangiftemodel GRB-heffing
Art. 31, art. 35, § 5, art. 39 en art. 40, § 2 GRB-heffingen
Wijziging regelgeving als gevolg van bestuurlijk beleid
De financiële kost voor de actualisatie van het GRB wordt hoofdzakelijk door het Vlaams gewest en de nutswereld gedragen. Voor de bijhouding wordt gerekend op de directe bijdrage in natura van alle overheidsniveaus en zelfs federale instellingen.
Het aandeel van de nutssector wordt geïnd via een heffingsregeling. Hierbij werd in het GRB-decreet een verdeelsleutel vooropgesteld. Deze heffing bestaat uit enerzijds een aanmaakheffing en anderzijds een bijhoudingsheffing.
Heffingsregeling
In artikel 21 van het GRB-decreet worden de heffingsplichtigen van de nutssector beschreven. Er is onderscheid tussen netbeheerders van detailnetten en netbeheerders van vervoersnetten.
Een aanmaakheffing werd geheven voor de GRB-projectzones, waar voor het eerst een GRB-product beschikbaar kwam. Nadien wordt jaarlijks een bijhoudingsheffing voor deze projectzones geïnd.
GRB-heffing algemeen
- GRB heffing – Fictief voorbeeld berekening heffing(PDF bestand opent in nieuw venster)
- GRB heffing - Fictief voorbeeld (PDF bestand opent in nieuw venster)berekening heffing met wijziging(PDF bestand opent in nieuw venster)
- GRB heffing – Projectzones GRB (contouren)(opent in nieuw venster)
- GRB heffing - Werkelijke verhaalbare aanmaakkost per projectzone(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Lijst bestaande GRB-producten (2005-2013)(PDF bestand opent in nieuw venster)
GRB-heffing 2023
- Bijkomende_instructies(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Technische instructies(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Aangiftetabel_V_kbonr_HFJ2023_bijlage(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Aangiftetabel_D_kbonr_HFJ2023_bijlage(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Heffingsjaar2023_Aangifteformulier(Word bestand opent in nieuw venster)
GRB-heffing 2024
- Bijkomende instructies(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Technische instructies(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Aangiftetabel_V_kbonr_HFJ2024_bijlage(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Aangiftetabel_D_kbonr_HFJ2024_bijlage(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Heffingsjaar2024_Aangifteformulier(Word bestand opent in nieuw venster)