Implementatie & gebruik van het GRB
Vanaf 1 januari 2015 moeten overheden het GRB gebruiken als referentiekaart. Daartoe behoort ook de laag met de administratieve percelen (Adp).
Meer informatie over perceelsinformatie vindt u bij de veelgestelde vragen over percelen en kadastrale informatie.
Men kan de vuistregel hanteren dat het plan niet meer aangepast wordt aan een nieuwe ondergrond zodat het in de fase na de voorlopige vaststelling zit. Als de voorlopige vaststelling (ontwerp RUP) nog in het jaar 2014 plaatsvond én het verordenend plan op een andere basiskaart dan het GRB ligt, dan moet er geen aanpassing meer gebeuren om het plan aan het GRB te verankeren.
Dat kan, maar deze nieuwe versies hebben geen juridische waarde. Ze kunnen daarom enkel voor eigen interne werking gebruikt worden. Wanneer digitale kopieën ter beschikking gesteld worden van een ruim publiek, dan wordt verondersteld dat de kopie een zo getrouw mogelijke kopie is van het origineel plan. In elk geval moet er over gewaakt worden om geen foutieve informatie te verspreiden.
Als u wilt dat de nieuwe versie wel een juridische waarde heeft, dan moeten deze in een nieuwe goedkeuringsprocedure gebracht worden waarbij de eventuele wijzigingen opnieuw onderworpen worden aan een beleidscontrole en een openbaar onderzoek.
Het staat de gemeente en de provincies vrij om deze versies uit te wisselen. Wel is het belangrijk dat elke gebruiker begrijpt dat het gaat om een geherinterpreteerde versie van het origineel plan. Daarom geeft u dit mee in de metadata en bij voorkeur ook in de titel van het digitale bestand. Departement Omgeving formuleerde hiervoor een standaardtekst in het kader van de operationalisering van het DSI-uitwisselplatform.
> Meer informatie hierover vindt u bij Departement Omgeving.(opent in nieuw venster)
Thematische gegevens kunnen grotendeels automatisch afgestemd worden op meeste recente versie van het GRB. Dit kan onder meer met behulp van GIS-software. Polis, een afdeling van de Provincie Oost-Vlaanderen alsook het Agentschap Onroerend Erfgoed samen met Athumi hebben elk een oplossing ontwikkeld om deze correcties geautomatiseerd uit te voeren. Beiden bieden ze hun oplossing aan als gratis open source oplossing:
- Polis ontwikkelde een open source GRB-omzettingstool om geodata, die gebaseerd is op een eerdere percelenkaart, aan te passen naar de recentste Administratieve percelen (Adp). Meer informatie hierover vindt u op de Githubpagina van POLIS(opent in nieuw venster).
- Onroerend Erfgoed ontwikkelde een QGIS-script en Python bibliotheek om automatische correcties van geografische afbakeningen door te voeren op verschuivende onderlagen zoals percelen en gebouwen. Het QGIS-script is open source beschikbaar op Github. Verdere informatie vindt u ook terug op de website van Athumi.(opent in nieuw venster)