Gedaan met laden. U bevindt zich op: eGovernment Benchmark 2024: ontdek de 5 Vlaamse best practices Digitaal Vlaanderen

eGovernment Benchmark 2024: ontdek de 5 Vlaamse best practices

Nieuwsbericht
9 september 2024

De eGovernment Benchmark is een jaarlijks onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie de digitale transformatie van overheidsdiensten in Europa in kaart brengt. Het onderzoek kijkt naar hoe overheden online diensten leveren en welke vooruitgang er hierbij wordt geboekt. De totale eGovernment Benchmark-score is een gemiddelde van de dimensies Gebruikersgerichtheid, Transparantie, Essentiële Voorzieningen en Grensoverschrijdende Diensten.

België behaalde een score van 78/100. In het rapport werden maar liefst vijf Vlaamse use cases uitgelicht die andere Europese regio’s kunnen inspireren.

Belangrijkste globale bevindingen eGovernment Benchmark 2024

Gebruikersgerichtheid blijft één van de sterkste punten van de Europese overheidsportalen. Met de hoogste score binnen het rapport onderstreept dit de inspanningen die de afgelopen jaren zijn gedaan om toegang en gebruiksvriendelijkheid voor burgers te verbeteren. Veel Europese landen slagen erin hun digitale overheidsdiensten eenvoudig en toegankelijk te maken voor hun burgers.

Interoperabiliteit is een aandachtspunt, met een nationale eID-beschikbaarheid van 76%, maar slechts 37% voor grensoverschrijdend gebruik. Dit lage cijfer wijst op de uitdagingen die er nog zijn in het harmoniseren van digitale overheidsdiensten over de grenzen heen, wat cruciaal is voor een effectieve digitale interne markt in de EU.

Ook cyberveiligheid blijft een grote uitdaging, aangezien minder dan 1% van de overheidsportalen voldoet aan alle 13 geteste veiligheidscriteria. Er bestaat dus een dringende noodzaak voor overheden om meer te investeren in cybersecurity-maatregelen en om de beveiliging van hun digitale infrastructuur te versterken.

AI wordt steeds belangrijker in publieke diensten. Met 29% van de EU-portalen die nu AI-ondersteuning bieden, is duidelijk dat kunstmatige intelligentie steeds meer wordt ingezet om de efficiëntie en effectiviteit van overheidsdiensten te verbeteren. Dit kan variëren van chatbots die burgers helpen bij het navigeren door overheidswebsites tot geavanceerde gegevensanalyses voor betere besluitvorming. Het rapport benadrukt het belang van ethische en verantwoorde AI-implementatie, in lijn met EU-waarden.

Resultaat Vlaanderen

Het rapport van 2024 benadrukt de vooruitgang die werd geboekt door verschillende Europese regio’s. Vlaanderen scoort met 78 punten boven het gemiddelde. Koplopers zijn Malta (97 punten), Estland (92 punten) en Luxemburg (90). In het rapport werden maar liefst vijf Vlaamse good practices uitgelicht om andere Europese regio’s te inspireren.

Vlaamse use cases uitgelicht

1. ACM & LeerID

Toegangsbeheer (ACM) stelt burgers, ondernemers en andere gebruikers in staat zichzelf te authentiseren met behulp van Multi-Factor Authenticatie (MFA) voor toegang tot meer dan 2.000 webtoepassingen, mobiele apps en API’s van de Vlaamse overheid en lokale besturen. Maandelijks worden meer dan 19 miljoen authenticaties uitgevoerd, door meer dan 1.4 miljoen unieke gebruikers.

Samen met het Departement Onderwijs heeft Digitaal Vlaanderen nu ook een single sign-on oplossing toegevoegd voor leerlingen in het basis- en secundair onderwijs: het LeerID. Via het LeerID kunnen leerlingen nu op dezelfde, uniforme manier inloggen op diverse digitale leermiddelen en applicaties.

Lees meer over:

2. Formulierentool & bijhorende aanvraagmodule

De Formulierentool is een generieke bouwsteen om formulieren te ontwikkelen en te beheren conform de huisstijl van de Vlaamse overheid, beschikbaar voor entiteiten van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen en andere overheidsdiensten.

De Formulierentool is een toegankelijke oplossing waarmee snel nieuwe elektronische formulieren kunnen aangemaakt worden met minimale IT-ondersteuning.

Lees meer over de formulierentool.

3. Global header

De global header biedt één centrale toegangsdeur tot nagenoeg alle websites van Vlaamse en lokale overheden, waardoor gebruikers toegang krijgen tot gepersonaliseerde diensten, gegevens die de overheid over hen heeft, statusinformatie over lopende aanvragen en dossiers, en een e-box, een digitale postbus met officiële berichten van een groot aantal overheidsdiensten.

Ook zijn de verschillende portalen voor ondernemers, burgers en verenigingen met elkaar verbonden, waardoor gebruikers hiertussen eenvoudig kunnen wisselen.

De global header zorgt voor een consistente uitstraling van alle Vlaamse overheidswebsites, waardoor ze gemakkelijk als betrouwbaar worden herkend.

Lees meer over de global header.

4. Gebruikersbeheer (IDM)

Het Gebruikersbeheer (IDM) is de centrale autorisatiemodule van de Vlaamse overheid. Gebruikersbeheer biedt een centraal beheer van medewerkers en hun toegangen tot alle toepassingen van de Vlaamse overheid, waardoor er een strikte controle is over de instroom en uitstroom van medewerkers en hun toepassingsrechten. Dit systeem zorgt ervoor dat elke medewerker de juiste toegang krijgt, afgestemd op hun specifieke takenpakket.

Vandaag maken meer dan 400.000 organisaties, waaronder alle entiteiten van de Vlaamse overheid, alle Vlaamse lokale besturen en 200.000 bedrijven, gebruik van IDM.

In 2023 werd IDM verrijkt met extra autorisatie- en registratiefunctionaliteiten voor buitenlandse bedrijven. Hierdoor werd de grensoverschrijdende digitale dienstverlening van de Vlaamse overheid voor niet-Belgen in hoge mate geoptimaliseerd.

Lees meer over IDM.

5. Data Space Verkeersmetingen

Een belangrijke uitdaging bij het verbeteren van transport en mobiliteit ligt in het bereiken van de “modal shift”, waarbij reisgedrag wordt aangepast door verschillende vervoerswijzen te integreren, zoals openbaar vervoer, deelfietsen en deelauto’s. Deze overgang vereist gestandaardiseerde gegevensbeschikbaarheid en -uitwisseling. De Data Space Verkeersmetingen (onderdeel van het Vlaamse Smart Data Portaal) maakt hergebruik van data uit verkeersmetingen mogelijk volgens de OSLO-standaard.

Vandaag gebruiken meer dan 500 Vlaamse publieke en private entiteiten de gegevens van verkeersmetingen voor o.a. de aanleg van fietssnelwegen, de zonering van winkelcentra, laadstations, het inschatten van milieueffecten, de bouw van ziekenhuizen, enz.

Lees meer over de Data Space Verkeersmetingen.