Voorbehouden betrekkingen
Ben je op zoek naar een nieuwe collega? En wil je kansen geven aan werkzoekenden die het omwille van hun handicap of chronische ziekte moeilijker hebben op de arbeidsmarkt? Dan kan je deze werkzoekenden gericht aanwerven via een voorbehouden betrekking die enkel open staat voor personen met een handicap (inclusief chronische ziekte).
Welke functies?
Entiteiten beslissen zelf welke functies zij als voorbehouden betrekking openstellen voor personen met een handicap (inclusief chronische ziekte).
Het Selectiecentrum van het Agentschap Overheidspersoneel staat in voor de gemeenschappelijke dienstverlening voor de rekrutering en selectie van het personeel van de diensten van de Vlaamse overheid.
Redelijke aanpassingen
De Vlaamse overheid voorziet redelijke aanpassingen in het selectieproces. Zo kan de kandidaat in de best mogelijke omstandigheden deelnemen aan de selecties. De selectieverantwoordelijke zal de kandidaat contacteren wanneer die vraagt om aanpassingen. Op de webpagina ‘Tewerkstellingsondersteunende maatregelen - info voor HR’ vind je een informatief overzicht van een aantal aanpassingen die DDB per selectiestap kan voorzien.
Na de selectie van de geschikte kandidaat kan je een inclusieprotocol opmaken met tewerkstellingsondersteunende maatregelen die ervoor zorgen dat de nieuwe collega de job in de beste omstandigheden kan uitvoeren.
Jobcoaching
De Vlaamse overheid biedt aan de geselecteerde kandidaat de optie om 1 of meerdere gesprekken te voeren met een jobcoach. Die helpt om eventuele drempels en specifieke noden in kaart te brengen, zodat de nieuwe collega met vertrouwen van start kan gaan in de nieuwe job.
Wie komt in aanmerking?
Het gaat om personeelsleden:
- met een door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) vastgestelde arbeidsbeperking, die recht hebben op bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen(opent in nieuw venster), individueel maatwerk of collectief maatwerk. Het recht op de loonpremie in het kader van individueel maatwerk (IMW) vervangt het recht op de vroegere Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP). Personen met het recht op een VOP hebben normaal een automatische omzetting gekregen naar het recht op IMW.
- Kreeg je hierover geen e-mail? Neem dan contact op met de VDAB via de gratis servicelijn op het nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur) of met het TOM-team van VDAB(opent in nieuw venster) in jouw provincie.
- met een handicap, inclusief een chronische ziekte, erkend door:
- het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap(opent in nieuw venster) (VAPH)
- de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid(opent in nieuw venster)
- een dienst die in Brussel bevoegd is voor de erkenning van personen met een handicap, inclusief een chronische ziekte, zoals:
- de Service Bruxellois Francophone des personnes handicapées(opent in nieuw venster) (PHARE)
- de Bicommunautaire Dienst voor Gezondheid, Bijstand aan Personen en Gezinsbijslag(opent in nieuw venster) (Iriscare)
- de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling(opent in nieuw venster) (Actiris)
- de Diensten van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie(opent in nieuw venster)
- het Agence pour une Vie de Qualité(opent in nieuw venster) (AVIQ)
- de Dienststelle für Selbstbestimmtes Leben(opent in nieuw venster) (DSL)
- met een attest van een preventieadviseur-arbeidsarts (die werkt in opdracht van de Vlaamse administratie), dat blijvende aandacht vraagt voor de effecten van de handicap, inclusief chronische ziekte, op de taken, arbeidsomstandigheden of het rendement (interne erkenning).
- die in aanmerking komen voor een inkomensvervangende tegemoetkoming(opent in nieuw venster) of een integratietegemoetkoming(opent in nieuw venster) voor personen met een handicap op basis van de wet van 27 februari 1987.
- die een tegemoetkoming ontvangen van 1 van de erkende Brusselse verzekeringsinstellingen(opent in nieuw venster) in het domein van de gezondheidszorg en de hulp aan personen
- die een getuigschrift of diploma hebben behaald in het buitengewoon onderwijs, een individueel curriculum hebben gevolgd in het regulier onderwijs of gewezen leerling zijn van het geïntegreerd onderwijs. Ook personeelsleden met een verslag voor een gemeenschappelijk of individueel aangepast curriculum of een verslag voor opleidingsvorm 4 komen in aanmerking.
- die een attest hebben van een definitief geworden gerechtelijke beslissing of een attest van bevoegde federale instelling waaruit een arbeidsongeschiktheid van minstens 66% blijkt (RIZIV(opent in nieuw venster)).
- die het slachtoffer zijn geweest van een arbeidsongeval of beroepsziekte en een attest hebben van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI), het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s Fedris(opent in nieuw venster) of de Sociaal-Medische Rijksdienst(opent in nieuw venster) (Medex) waaruit een blijvende handicap of arbeidsongeschiktheid van minstens 66% blijkt.
- die het slachtoffer zijn geweest van een ongeval van gemeen recht een een afschrift van het vonnis van de rechtbank hebben waaruit een blijvende handicap of arbeidsongeschiktheid van minstens 66% blijkt.
- die slachtoffer zijn geweest van een thuisongeval en een afschrift van de beslissing van de verzekeringsinstelling hebben waaruit een blijvende arbeidsongeschiktheid van minstens 66% blijkt.
Inclusieprotocol
Bij aanwerving via voorbehouden betrekkingen wordt altijd een inclusieprotocol(Word bestand opent in nieuw venster) opgesteld. Daarin maken het personeelslid en de entiteit concrete afspraken over tewerkstellingsondersteunende maatregelen.
Vacatures
Alle vacatures bij de Vlaamse overheid, ook de voorbehouden betrekkingen, staan op www.werkenvoorvlaanderen.be. De vacatures kunnen in overleg met de selectieverantwoordelijke worden gepubliceerd op extra kanalen.