195 Vlaamse lokale besturen aan de slag om meer leefloongerechtigden te begeleiden naar een job
195 Vlaamse lokale besturen hebben ingetekend op de tweede oproep van het Lokaal Activeringspact met als doel in Vlaanderen de uitstroom naar werk van leefloongerechtigden te boosten. Dit zijn er 80 meer dan bij de vorige oproep. In totaal zijn er 139 projecten gestart, waarvan 20 projecten een samenwerking van twee of meerdere lokale besturen zijn. Deze lokale besturen gaan de komende 12 maanden de ambitie aan om, bovenop hun huidige inspanningen, 16.611 leefloongerechtigden te activeren. Dat zijn 8.520 leefloongerechtigden meer dan het Vlaamse gemiddelde van 20%. Omdat deze lokale besturen de lat hoger leggen worden ze financieel gestimuleerd. De Vlaamse Regering keurde eind december de toewijzing van 8,51 miljoen euro goed aan lokale besturen voor de uitvoering van de projecten uit de tweede oproep Lokaal Activeringspact.
De Vlaamse Regering heeft de ambitie om meer mensen aan de slag te krijgen en zet een werkzaamheidsgraad van 80% voorop. Om dit te bereiken wordt er ook gekeken naar mensen die momenteel niet beroepsactief zijn. Met de oproep Lokaal Activeringspact wil de Vlaamse Regering lokale besturen financieel stimuleren om meer equivalent leefloongerechtigden te activeren naar werk dan het Vlaamse gemiddelde van 20%. De eerste oproep van het Lokaal Activeringspact liep van 1 december 2023 tot eind november 2024. Deze tweede oproep is gestart op 1 december 2024 tot loopt tot eind november 2025.
Voor de tweede oproep van het Lokaal Activeringspact tekenden 195 lokale besturen in, wat neerkomt op een vertegenwoordiging van 65,7% van alle Vlaamse lokale besturen. Dit zijn 80 lokale besturen meer dan bij de eerste oproep; toen tekenden er 115 lokale besturen in. Voor deze tweede oproep gaan de lokale besturen samen een engagement aan om 8.520 leefloongerechtigden te activeren bovenop het Vlaamse gemiddelde. Hun doelstelling is om 41,1% van hun leefloongerechtigden aan het werk te krijgen of 21,1 procentpunten meer dan het Vlaamse gemiddelde van 20%.
Met deze extra middelen zetten de lokale besturen en hun partners nieuwe acties op om zowel meer leefloongerechtigden te activeren, als de doeltreffendheid van hun werking te verhogen. Bovendien moeten de extra middelen bijdragen aan een betere samenwerking tussen verschillende instanties op lokaal niveau.