Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stekkerzonnepanelen en stekkerbatterijen in Vlaanderen

Stekkerzonnepanelen en stekkerbatterijen in Vlaanderen

Vanaf 17 april 2025 is het mogelijk om stekkerzonnepanelen en stekkerbatterijen, ook bekend als plug-and-play-toestellen, te gebruiken. Dit biedt een kans voor iedereen die zelf zonne-energie wilt produceren en niet de ruimte of mogelijkheid heeft om te investeren in een grotere, vaste zonnepaneelinstallatie op het dak. Op deze webpagina leest u de voorwaarden waaraan u moet voldoen om stekkerzonnepanelen en stekkerbatterijen op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken.

De Vlaamse regering heeft dit dossier nog niet definitief goedgekeurd. Dit betekent dat er nog wijzigingen mogelijk zijn.

Wat?

Stekkerzonnepanelen en stekkerbatterijen, ook wel plug-en-play toestellen genoemd, zijn mobiele zonnepanelen of mobiele batterijen die eenvoudig aangesloten worden via een stopcontact. Het voordeel van deze systemen is dat ze snel en eenvoudig te installeren zijn, geen keuring vereisen en mobiel kunnen worden ingezet.

Voordelen

  • Duurzaamheid en kostenbesparing.
    Zelf energie opwekken verlaagt uw energiekosten en draagt bij aan de verduurzaming van uw woning.
  • Eenvoudige installatie en verplaatsing.
    U kunt de systemen zelf aansluiten zonder de hulp van een technicus, wat tijd en kosten bespaart. Bovendien kunnen de installaties eenvoudig verplaatst worden.
  • Toegankelijk voor iedereen.
    Deze toestellen zijn ideaal voor huurders of als u niet de ruimte hebt voor een grotere vaste zonnepaneleninstallatie.

Voorwaarden in Vlaanderen

Veiligheid is een topprioriteit! Daarom zijn er enkele belangrijke voorwaarden waaraan voldaan moet worden in Vlaanderen:

  • Goedkeuring van de omvormers: Alle toestellen moeten gehomologeerd worden door Synergrid. Koop dus niet zomaar eender welk stekkerzonnepaneel of -batterij, maar controleer vooraf of het toestel voorkomt op de lijst van gehomologeerde toestellen(opent in nieuw venster).
  • AREI- keuring is niet verplicht: Anders dan bij een vaste installatie, is er geen AREI-keuring vereist.
  • Aanmelding van stekkerzonnepanelen en stekkerbatterij is afhankelijk van de grootte van de installatie en metertype:
  1. Omvormervermogen kleiner dan 800Watt + digitale meter = geen aanmelding vereist.

De netgebruiker die al een digitale meter heeft, moet de stekkerzonnepanelen -en batterij niet aanmelden bij Fluvius. De detectie zal automatisch gebeuren. Zodra er injectie op het aansluitingspunt wordt gedetecteerd, ontvangt de netgebruiker wel een melding dat decentrale productie is gedetecteerd en kan hij de gegevens bevestigen of aanpassen via het portaal “Mijn Fluvius”. Dit systeem maakt de registratie eenvoudiger en vermindert de administratieve last.

  1. Omvormervermogen kleiner dan 800Watt + analoge meter = aanmelden is noodzakelijk.

De netgebruiker moet de stekkerzonnepanelen -en batterij binnen de dertig dagen aanmelden via de distributienetbeheerder Fluvius.(opent in nieuw venster) De netbeheerder zal u daarna contacteren om een digitale meter plaatsen

  1. Omvormervermogen vanaf 800Watt = aanmelden is altijd noodzakelijk.

De netgebruiker moet de stekkerzonnepanelen -en batterij binnen de dertig dagen aanmelden via de distributienetbeheerder Fluvius onafhankelijk of men over een digitale of een analoge meter beschikt. Dit is vandaag de dag ook het geval na de installatie van reguliere zonnepanelen op het dak. Als u nog over een analoge meter beschikt zal de netbeheerder u daarna contacteren om een digitale meter plaatsen.

Een veilige installatie

  • Beperk het vermogen van de omvormer kleiner dan 800 Watt. Het toegelaten vermogen van de omvormer wordt best beperkt tot kleiner dan 800 Watt om de veiligheid van de gebruikers en hun binneninstallatie te garanderen. Commercieel beschikbare plug-and-play toestellen hebben typisch een omvormervermogen kleiner dan 800 Watt. Ook in andere EU landen waar plug-and-play toestellen gebruikt worden, bestaat er een vermogensgrens tot 800 Watt. Samen met de federale overheid en de andere Gewesten wordt onderzocht op welke manier ook bij ons een dergelijke vermogensgrens kan worden ingesteld.
  • Sluit stekkerinstallatie rechtstreeks aan op een stopcontact. Het is aan te raden om plug-and-playtoestellen rechtstreeks in een stopcontact te steken en geen gebruik te maken van een stekkerblok of verlengsnoer. Wanneer meerdere apparaten met een hoog stroomverbruik op een stekkerblok worden aangesloten, kan het stekkerblok of de stekker oververhit raken. Stekkerblokken en verlengsnoeren zijn vaak niet ontworpen voor langdurig en dagelijks hoog stroomverbruik.
  • Sluit stekkerinstallatie aan op een aparte kring. Een plug-and-playtoestel wordt ook best aangesloten op een kring zonder andere toestellen met een groot vermogen.
  • Zorg voor een keuring van de elektrische binneninstallatie. Zorg ervoor dat de elektrische installatie in het gebouw gekeurd is volgens de voorschriften van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). De controle moet door een erkend controleorganisme worden uitgevoerd.
  • Regelmatige inspecties helpen potentiële problemen vroegtijdig te identificeren. Onderhoudscontroles kunnen losse bedrading of beschadigde componenten aan het licht brengen voordat ze grotere problemen worden.
  • Zorg dat de plug and play installaties stevig bevestigd zijn. Stekkerpanelen moeten stevig verankerd worden om veilig gebruik en stabiliteit te garanderen.
  • Goedkeuring van de omvormers. Alle toestellen moeten gehomologeerd worden door Synergrid. Koop dus niet zomaar eender welk stekkerzonnepaneel of -batterij, maar controleer vooraf of het toestel voorkomt op de lijst van gehomologeerde toestellen(Excel bestand opent in nieuw venster).

Meer informatie