Rook je en heb je al verschillende keren overwogen om te stoppen? Stoppen is niet eenvoudig. Laat je niet ontmoedigen als het je nog niet gelukt is! Ook in 2025 helpt de vzw Sociale Dienst je graag om de stap te zetten naar een rookvrij leven.
Voor wie?
Je wilt stoppen met roken.
Rookstopbegeleiding: 2 methodes
- Stap 1
Methode 1: Zelfstandig stoppen met hulp van een app
Wat?
Wil je graag stoppen met roken en doe je dat liever op eigen houtje, maar heb je dat extra duwtje nog nodig?
In het digitale tijdperk hebben mobiele apps een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen stoppen met roken. Stoppen met roken op eigen initiatief met behulp van een app kan een effectieve en zelfsturende manier zijn om je doelen te bereiken.
Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven(opent in nieuw venster) vind je 7 rookstop-apps. Daar kun je een app kiezen met functies die bij jou passen, zoals het bijhouden van je rookgewoonten, gezondheidsvoordelen, motivatie-uitdagingen en community-ondersteuning.
Voordelen
Dagelijkse monitoring: je kunt je dagelijkse rookgewoonten vastleggen, inclusief het aantal gerookte sigaretten en triggers voor roken.
Motiverende inhoud: de app kan motiverende inhoud delen, zoals gezondheidsvoordelen van stoppen met roken, geld besparen en persoonlijke mijlpalen.
Gemeenschapsfunctie: sommige apps bevatten een community waar je ervaringen kunt delen met andere gebruikers, elkaar kunt aanmoedigen en steun kunt bieden.
Ondersteuning vzw Sociale Dienst
Registreer je hieronder indien je op individuele basis wil stoppen, eventueel met behulp van een app. Je ontvangt dan op regelmatige basis via mail positieve en motiverende berichten. Dit helpt je om het stoppen met roken vol te houden, ook als het even wat minder gaat.
- Stap 2
Methode 2: Allen Carr-workshop
Wat?
De vzw Sociale Dienst organiseert een Allen Carr- training (1 dag). Deze training onderscheidt zich van andere rookstop trainingen/cursussen, niet alleen door de korte duur, maar vooral ook door de absoluut andere benadering en werkwijze.
Belangrijke aspecten van de Allen Carr-methode zijn:
De Allen Carr-methode is bewezen effectief en een cognitieve gedragswetenschappelijke benadering. Deze methode richt zich zowel op de psychische, fysieke als de gewoonteaspecten van de verslaving. De focus ligt niet op een of meerdere aspecten afzonderlijk, maar juist op de interactie tussen de aspecten. Zodat jij gaat begrijpen, herkennen en de regie krijgt. Je gaat ontdekken dat roken precies het tegenovergestelde doet van wat je tot nu toe altijd hebt gedacht. Dat verandert je denkwijze, je ‘mindset’. Het mentale verlangen naar roken verdwijnt.
Begrijpen van de verslaving: als het mentale verlangen naar roken verdwijnt, is het gewoonteaspect geen probleem meer. Die betekenis verandert dan en ook het fysieke verlangen verdwijnt. De ontwenningsverschijnselen duren maar 3 tot 5 dagen. Je ervaart ze als zeer mild, omdat je niet meer verlangt naar roken.
Allen Carr-trainers zijn ex-rokers, ze kennen alle ins en outs als ervaringsdeskundige en kunnen zich als geen ander verplaatsen in de twijfels van rokers. Je krijgt 100%, 24/7 begeleiding in het ontwenningsproces. En er is nazorg op maat.
Ben je nieuwsgierig en ben je klaar voor een rookvrij leven, schrijf je dan snel in voor de digitale infosessie op donderdag 24 april 2025.
Luister even mee en overweeg vrijblijvend of dit iets voor jou kan betekenen. Indien dit iets voor jou is zal je na deze infosessie via Vlimpers kunnen inschrijven voor de effectieve cursus. Deze vindt plaats op dinsdag 13 mei 2025 van 10u tot 16u in het Herman Teirlinckgebouw.
Inschrijven voor de infosessie kan via Vlimpers leren. Na het volgen van de infosessie kan je meteen inschrijven via Vlimpers leren.
De plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!
Contact
Meer informatie of een vraag?
Christien Rosseel – dossierbehandelaar vzw Sociale Dienst
christien.rosseel@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) - 02 553 06 78