Vlaanderen vereenvoudigt met 'Regelrecht'
De Vlaamse Regering maakt een prioriteit van administratieve vereenvoudiging en pakt de regeldruk structureel aan. ‘Regelrecht’ staat voor een ondernemerskader zonder omwegen, waarin we procedures versnellen en de administratie vereenvoudigen voor onze Vlaamse bedrijven en binnen onze eigen administraties. Dit project wordt gedragen door alle ministers, een brede groep stakeholders en alle administraties van de Vlaamse overheid.
Een katalysator voor betere dienstverlening en economische groei
Administratieve vereenvoudiging is niet alleen een technische oefening, maar ook een essentiële hefboom voor betere dienstverlening, economische groei en efficiënt bestuur. Door administratieve processen te versnellen en te vereenvoudigen, creëert de Vlaamse overheid meer ruimte voor ondernemerschap, innovatie en een vlotte publieke dienstverlening. Dat leidt tot minder regeldruk voor bedrijven, verenigingen en burgers, en daarnaast tot meer welvaart en welzijn voor alle Vlamingen.
Centrale en thematische werkgroepen: een drieledige aanpak als motor van verandering
Om dit project concreet uit te werken, is een centrale werkgroep opgericht, die de algemene coördinatie verzorgt. Dit project steunt op een drieledige samenwerking, waarbij het politieke niveau, de administratie en stakeholders uit de bedrijfswereld en het middenveld samen de verantwoordelijkheid opnemen om de regeldruk te verminderen en overheidsdiensten te verbeteren. De werkgroep wordt ondersteund door vijf thematische werkgroepen met een gelijkaardige drieledige samenstelling, die samenkomen om knelpunten te identificeren en oplossingen uit te werken.
De werkgroepen zorgen ervoor dat administratieve vereenvoudiging en vermindering van de regeldruk worden uitgewerkt in cocreatie met alle betrokken actoren. De vijf thematische werkgroepen zijn:
bedrijven: gericht op efficiëntere procedures voor ondernemers en vergunningen;
verenigingen: focus op administratieve vereenvoudiging voor het middenveld;
besturen: optimalisatie van bestuurlijke processen binnen de overheid;
onderwijs: vermindering van planlast binnen het onderwijsveld;
welzijn: aanpak van de administratieve lasten binnen de zorg- en welzijnssector.
De werkgroep bedrijven start volgende maand. Die werkgroep werkt aan de versterking van het e-loket Ondernemingen (ELO), dat een centraal aanspreekpunt vormt. Bedrijven hebben in het e-loket toegang tot de volledige Vlaamse overheid.
Brede betrokkenheid van de Vlaamse administratie: een gezamenlijke inspanning
Binnen dit traject werken verschillende administraties nauw samen om de administratieve vereenvoudiging te realiseren.
De centrale werkgroep wordt voorgezeten door Vlaams minister-president Matthias Diependaele, met Julie Bynens (Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken) in haar hoedanigheid als voorzitter van het VOCO als covoorzitter. Julie Bynens en Jan Smedts (Digitaal Vlaanderen) vertegenwoordigen de Vlaamse administratie in de centrale werkgroep die rapporteert aan de Vlaamse Regering over het regeringsbrede project en die zich buigt over een aantal transversale uitdagingen, bijvoorbeeld op het vlak van betere regelgeving en digitalisering. Dit project is een volgende stap naar een transparante, efficiënte en toekomstgerichte overheid.
Maandag 24 februari vindt u hier een link naar de documenten zoals besproken op de Vlaamse Regering van 21 februari.