Governance
Periodieke meetmomenten
De Vlaamse Regering legde in een Mededeling aan de Vlaamse Regering(opent in nieuw venster) vast hoe de monitoring van het Vlaams Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ zal verlopen. Om dit omvangrijk relanceplan professioneel te kunnen monitoren, zijn een duidelijke governancestructuur en periodieke meetmomenten voorzien.
- In 2021 waren er drie meetmomenten: maart 2021, september 2021 en december 2021.
- In 2022 waren er twee meetmomenten: juni 2022 en december 2022.
- In 2023 was er nog één meetmoment: december 2023.
Deze rapporten worden telkens als Mededeling aan de Vlaamse Regering geagendeerd.
Governancestructuur
Een Directiecomité volgt de uitvoering van de projecten uit het uitgewerkte relanceplan Vlaamse Veerkracht op. Dit Directiecomité bestaat uit een kabinetsadviseur per minister en de elf leden van het Voorzitterscollege (tien voorzitters van de managementcomités van de Vlaamse overheid en de voorzitter van het Voorzitterscollege). Het Directiecomité bereidt de Taskforce voor en waakt over een optimale uitvoering van het relanceplan en een correcte monitoring. Voorafgaand aan elke Taskforce bespreken het Maatschappelijk en het Economisch Relancecomité, het Klimaatexpertenpanel en het Vlaams Economisch en Sociaal Overlegcomité de voortgangsrapporten.
De Taskforce Vlaamse Veerkracht bestaat uit de ministers van de Vlaamse Regering, de voorzitters van de twee Relancecomités, de voorzitter en ondervoorzitter van de SERV, de voorzitter van het Klimaatexpertenpanel en een vertegenwoordiging vanuit het Voorzitterscollege, met de voorzitter en de secretaris-generaal van het Departement Financiën en Begroting als vaste leden. In functie van de agenda kan de minister-president oordelen over de opportuniteit om eventueel bijkomend andere leidende ambtenaren uit te nodigen. De Taskforce is het overleg- en supervisieorgaan en waakt over de uitvoering van het plan. De Taskforce komt bij elk meetmoment samen, evalueert de monitoring en de bereikte resultaten en stuurt, waar nodig, bij.
De administratie staat in voor de concrete uitvoering. Het Voorzitterscollege zorgt voor voldoende afstemming en informatiedeling tussen de entiteiten.
Het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken en het Departement Financiën & Begroting coördineren de oefening. Een gemengde projectgroep, waarin de betrokken beleidsdomeinen vertegenwoordigd zijn, bundelt de krachten.