We kennen subsidies toe en zetten middelen uit het Vlaamse Randfonds in om Nederlands als voertaal te versterken en de Vlaamse cultuur te promoten.
Met het Vlaamse Randfonds steunen we initiatieven die de Vlaamse Rand groener en leefbaarder maken en zetten we ook zelf acties op.
Het coördinatieplatform Vlaamse Rand volgt het beleid op over de verschillende beleidsdomeinen heen. Op de jaarlijkse 'Stand van de Rand' lichten we het beleid toe voor een breed publiek.
We ondersteunen lokale besturen door data, kennis en goede praktijken aan te reiken. Dat doen we in samenwerking met onze partners.
In de kijker
Benieuwd hoe de cijfers in de Vlaamse Rand evolueren? Je ontdekt het in de gloednieuwe toelichtingsnota ‘De Vlaamse Rand in cijfers’. Die nota verschijnt om de drie jaar en geeft duiding bij de cijfermatige evoluties in de Rand. Het eerste deel van de nota staat nu online.
Op 13 december 2024 stelden de onderzoekers van BRIO de resultaten…
Waarom een Vlaamse Randbeleid?
De Vlaamse Rand bestaat uit de 19 Vlaamse gemeenten die grenzen aan de hoofdstad Brussel of aan een van de faciliteitengemeenten rond Brussel. De nabijheid van de tweetalige metropool Brussel oefent een sterke invloed uit op de Vlaamse Rand, onder meer op het vlak van bevolkingsgroei en -samenstelling, ontnederlandsing en verstedelijking. Met een gericht Vlaamse Randbeleid komt de Vlaamse Regering tegemoet aan de specifieke uitdagingen die de regio kenmerken.
Nieuws uit de Rand
Ontvang onze nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief houdt je op de hoogte van actuele initiatieven vanuit het beleidsdomein Vlaamse Rand en verschijnt maximaal 4 keer per jaar.