De energietransitie
Door toekomstgericht met energie om te gaan - dat noemen we de energietransitie - beperken we de klimaatverstoring en zetten we in op onze energieonafhankelijkheid en onze welvaart. Kiezen voor groene energie is een belangrijk deel van de aanpak.
Vandaag is ruim 10% van alle energie die we in Vlaanderen gebruiken afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Volg de evolutie van groene energie op de energiekaart(opent in nieuw venster).
In uitvoering van artikel 29 van de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (REDII) wordt deze procedure(PDF bestand opent in nieuw venster) gevolgd om de productie van hernieuwbare energie te laten meetellen voor het behalen van de doelstellingen.
Beleid en maatregelen hernieuwbare energie
In het Regeerakkoord, de Beleidsnota Energie 2024-2029 en het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 beschrijft de Vlaamse Regering haar doelstellingen op het vlak van groene stroom en groene warmte.
Tegen 2030 verhogen we onder meer de ambities inzake hernieuwbare energieproductie tot een geïnstalleerde capaciteit voor wind tot 2,8 GW en voor zon tot 10 GW. We zetten in op netversterking en opslagcapaciteit.
De nieuwe doelstellingen en maatregelen ter bevordering van de productie van hernieuwbare energie worden verder uitgewerkt in het geactualiseerde definitieve Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 (in opmaak).
- Het lopende beleid en maatregelen worden samengevat in verschillende visienota’s
het Zonneplan 2025(opent in nieuw venster) omschrijft hoe de doelstellingen voor zonnepanelen (PV-installaties) gerealiseerd kunnen worden
het Windplan 2025(opent in nieuw venster) moet zorgen voor het realiseren van de doelstellingen voor windenergie. Op 15 juli 2022 werd een aanpassing van het Windplan 2025(opent in nieuw venster) goedgekeurd.
- het Warmteplan 2025(PDF bestand opent in nieuw venster) bevat 26 maatregelen om de omslag te maken naar duurzaam verwarmen en het vergroenen van energiedragers
- het Flexibiliteitsplan 2025(opent in nieuw venster) stelt flankerende acties voor om het aanbod en gebruik van flexibiliteit op het elektriciteitsdistributienet en het plaatselijk vervoernet van elektriciteit verder te stimuleren en te faciliteren.
- Alle ministers nemen initiatief om de maatregelen uit te voeren waarvoor de entiteiten onder hun bevoegdheid verantwoordelijk zijn.
Financiering doelstellingen
Om haar doelstellingen te behalen, geeft Vlaanderen steun aan groene-energie- en WKK-projecten. De steun wordt toegekend via groenestroomcertificaten, warmte-krachtcertificaten, premies van de elektriciteitsdistributienetbeheerders, investeringssteun via de call groene warmte, de call groene stroom en ad hoc investeringssubsidies. Deze tabel geeft het overzicht van de toegekende steun sinds 2005, onderverdeeld per technologie: Overzicht steun voor groene energie en WKK(Excel bestand opent in nieuw venster)