ICT-directeur (klasse E)
Context van de functie binnen de organisatie
De Vlaamse ICT-vereniging is een kosten- en kennisdelende organisatie, die strategische digitaliseringsfuncties ter beschikking stelt van haar leden-overheidsorganisaties. Het doel is om deze leden te ondersteunen bij de uitvoering en afstemming van hun digitaliseringsbeleid op de behoeften en doelstellingen van de overheidsorganisatie. De vereniging richt zich op cruciale expertise die een brug slaat tussen de bedrijfsvoering en digitalisering.
De vereniging hanteert hierbij een hoge mate van flexibiliteit, waarbij de ter beschikking gestelde profielen kunnen doorstromen tussen de verschillende leden.
Binnen deze context wordt de functie ingezet bij de leden van de Vlaamse ICT-vereniging. Hierbij wordt veel belang gehecht aan strategisch en klantgericht denken, waarbij de functie een essentieel onderdeel zal zijn van de organisatie in een duurzaam partnership op (middel)lange termijn.
Doel van de functie
Vanuit de algemene strategie en het beleid van de organisatie wordt de eindverantwoordelijkheid genomen voor het gehele ICT-beleid en -beheer. Dit omvat het plannen, organiseren, coördineren en continu bijsturen van het ICT-beleid en -beheer om zowel de kortetermijn- als langetermijndoelstellingen van de organisatie te realiseren.
Aansturing
Rapporteert hiërarchisch aan |
| |
---|---|---|
Rapporteert functioneel aan |
|
|
Stuurt hiërarchisch aan | 15-80 medewerkers | |
Stuurt functioneel aan |
| 15-80 medewerkers |
Dimensies van de functie
- Leidt een middelgrote ICT-afdeling met 15 tot 80 medewerkers en een budget van meer dan 5 miljoen euro.
- Draagt de eindverantwoordelijkheid voor de gehele ICT-afdeling, inclusief een beperkt aantal programma’s en projecten.
- Is verantwoordelijk voor het in stand houden van alle bestaande fysieke systemen en netwerken.
- Heeft directe invloed op organisatiekritische processen van strategisch belang en beschikt over een planningshorizon van minimaal 3-5 jaar.
- Moet effectief kunnen omgaan met een diverse groep belanghebbenden, zowel intern als extern, die soms conflicterende belangen hebben.
Autonome beslissingsbevoegdheid
De te nemen beslissingen hebben een beleidsmatig karakter. Ze behelzen het vervangen van bestaande procedures en methodes of het toevoegen van nieuwe procedures en methodes aan de reeds bestaande. Ze betreffen de allocatie en vooral de aanwending van een uitgebreide verzameling mensen, middelen en kapitaal. De functiehouder kan beslissingen nemen die raken aan de algehele missie van de organisatie, ook al beïnvloedt dit haar continuïteit of stopzetting.
Resultaatgebieden
Doel : Ontwikkelen van een ICT-strategie en deze vertalen naar concrete operationele doelstellingen en projecten, in samenwerking met de leidend ambtenaar en andere directieleden, om een heldere visie en een inspirerende leidraad te bieden voor de aanpak van ICT-organisatie en -processen.
Deelactiviteiten :
- Identificeren van ICT-behoeften en -vereisten binnen de organisatie.
- Vertalen van diepgaand inzicht in de bedrijfsprocessen naar passende ICT-ondersteuning en oplossingen.
- Oprichten van een kwalitatieve ICT-organisatie die de kernopdracht van de organisatie efficiënt en effectief ondersteunt.
- Definiëren van een langetermijnstrategie voor ICT.
- Opstellen van een investeringsbegroting en concrete budgetten.
- Vertalen van een strategische meerjarenplanning naar concrete operationele plannen voor de verschillende onderdelen van de ICT-organisatie.
- Initiëren en formuleren van veranderingsinitiatieven en innovatieprojecten.
- Bijdragen aan beleidsvoorstellen en adviezen om het strategisch beleid van de organisatie mee vorm te geven.
Doel : Het plannen, organiseren, coördineren, opvolgen en bijsturen van de dagelijkse activiteiten van de ICT-organisatie om ervoor te zorgen dat de doelstellingen op een effectieve, efficiënte en kwalitatieve manier worden gerealiseerd, in lijn met de organisatiestrategie.
Deelactiviteiten:
- Waarborgen van een hoog niveau van klanttevredenheid (intern en extern) door:
- Het onderhouden van goede relaties met klanten.
- Het afhandelen van klachten.
- Het bevorderen van klantgerichtheid binnen de organisatie.
- Het organiseren van klanttevredenheidsonderzoeken en het evalueren van de kwaliteit van dienstverlening.
- Zorgen voor de continuïteit en beschikbaarheid van alle bestaande fysieke systemen en netwerken.
- Opstellen van een personeelsplan, ontwerpen van een organogram en zorgen voor een efficiënte inzet van medewerkers (de juiste persoon op de juiste taak/project, op basis van competenties, talenten en ambities).
- Vaststellen van interne werkafspraken, regels en procedures.
- Creëren van een goede werkverdeling, samenwerking en een productieve sfeer onder de medewerkers.
- Fungeren als laatste escalatieniveau voor complexe en gevoelige operationele dossiers, en waar nodig zelf belangrijke dossiers opvolgen.
- Ondersteunen van medewerkers bij het afhandelen van complexe opdrachten of dossiers.
- Bewaken van budgetten en resultaten via prestatie-indicatoren en bijsturen waar nodig.
- Promoten van de prestaties, diensten en producten van de ICT-organisatie.
- Verantwoordelijk zijn voor een correcte rapportering volgens gemaakte afspraken.
- Waarborgen van een hoog niveau van klanttevredenheid (intern en extern) door:
Doel : Het opzetten, up-to-date houden en continu verbeteren van processen, structuren, rollen en middelen binnen de ICT-organisatie, met als doel een effectief werkkader te creëren en kwaliteitsvolle resultaten te waarborgen in een dynamische interne en externe omgeving.
Deelactiviteiten:
- Adviseren van de leidend ambtenaar over risico’s, zodat bij besluitvorming rekening wordt gehouden met mogelijke risico-implicaties, en waar nodig risico-beheersingsplannen ontwikkelen (risicomanagement).
- Ontwikkelen en implementeren van kennismanagementsystemen om interne expertise te waarborgen en te delen.
- Stimuleren van multidisciplinaire samenwerking binnen projectteams (projectmanagement).
- Beheren en optimaliseren van budgetten en personele middelen, gericht op continue verbetering van effectiviteit (resource- en budgetmanagement).
- Continu monitoren, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van processen (procesmanagement).
- Voorstellen formuleren voor aanpassing van procedures en regelgeving om kostenefficiëntie te verbeteren.
- Ontwikkelen en implementeren van een transparant en effectief sourcingbeleid.
- Op basis van analyses de organisatiestructuur, werkprocessen en procedures blijven optimaliseren door:
- Innovaties en kostenbesparingen door te voeren.
- Taken te herverdelen en synergieën binnen en buiten de organisatie te benutten.
- ‘Best practices’ toe te passen.
Doel : Medewerkers aansturen, ontwikkelen en evalueren om een team van competente en gemotiveerde professionals te waarborgen, dat in staat is de missie en doelstellingen van de ICT-organisatie te realiseren, binnen het kader van het algemene personeelsbeleid van de organisatie
Deelactiviteiten :
- Leiden en motiveren van een diverse groep medewerkers (verschillende generaties, culturen, genders, enzovoort).
- Samenwerken met HR/personeelsverantwoordelijken om een geïntegreerd en efficiënt HR-beleid binnen de eigen afdeling te implementeren.
- (Bijdragen aan het) aantrekken, selecteren, rekruteren en onboarden van geschikte medewerkers, inclusief employer branding.
- Toewijzen van medewerkers aan processen en projecten op basis van hun competenties, talenten en ambities.
- Identificeren van talenten en ontwikkelingsmogelijkheden binnen het team, ondersteunen van vorming en competentieontwikkeling, en het stimuleren van interne mobiliteit en loopbaanontwikkeling.
- Toezien op een correcte uitvoering van het prestatiemanagementproces, waaronder het afspreken van doelstellingen, opvolgen, coachen, begeleiden, evalueren en waarderen.
- Integer toepassen van het beloningsbeleid van de organisatie.
- Effectieve interne communicatie waarborgen door medewerkers te informeren en te betrekken bij relevante ontwikkelingen, resultaten en veranderingen binnen de entiteit.
- Creëren en behouden van een stimulerende, dynamische en constructieve werkomgeving binnen de afdeling.
Doel: Het bevorderen van initiatief, resultaatgerichtheid, vernieuwing, eigenaarschap en ondernemerschap bij medewerkers en collega’s, met als doel een innovatieve en wendbare ICT-organisatie te realiseren.
Deelactiviteiten :
- Fungeren als rolmodel en actieve promotor van innovatie en ondernemerschap op de werkvloer.
- Stimuleren van creatieve ideeën, efficiëntere werkwijzen, nieuwe werkvormen en methodologieën.
- Initiëren van multidisciplinaire projecten en zorgen voor actieve deelname van medewerkers aan projectteams.
- Positioneren van de organisatie als een aantrekkelijke werkgever voor een nieuwe generatie flexibele, mondige en mobiele professionals, door hiërarchische structuren te verminderen, netwerkgericht werken te stimuleren en inspirerende projecten te lanceren.
- Maximaliseren van de mogelijkheden van digitalisering en het gebruik van flexibele werkvormen en -omgevingen.
Doel: Het bevorderen van een doeltreffende externe vertegenwoordiging en het onderhouden van relevante contacten met sleutelstakeholders om een snelle informatie-uitwisseling mogelijk te maken en het professionele imago van de organisatie te versterken.
Deelactiviteiten :
- Sensibiliseert medewerkers die persoonsgegevens verwerken, zodat zij dit altijd in lijn met de AVG doen en in staat zijn om incidenten of inbreuken snel te herkennen.
- Ontwikkelt bewustwordingstrainingen over gegevensbescherming voor alle medewerkers.
- Ontwikkelt aanvullende trainingen voor andere specialisten in gegevensbescherming en verzorgt gespecialiseerde opleidingen voor collega’s.
- Communiceert in begrijpelijke taal met alle medewerkers binnen de entiteit, zodat complexe materie toegankelijk wordt voor iedereen.
- Fungeert als aanspreekpunt voor vragen over gegevensbescherming binnen de organisatie, en biedt specifieke informatie aan betrokkenen en toezichthoudende autoriteiten.
- Bevordert de juiste omgang met persoonsgegevens binnen de organisatie.
- Onderhoudt zowel interne als externe contacten om de uitvoering van gegevensbescherming te ondersteunen.
Contacten
- Verschillende contacten met operationele info
- Verschillende contacten met complexe info
- 1-op-1 onderhandelingen
- Vertegenwoordigen van de organisatie
- Interne samenwerking binnen teams
- Interdepartementale samenwerking
- Klant- of cliëntondersteuning
- Leiderschapscommunicatie
- Externe samenwerking met partners
- Regelgevende of juridische contacten
- Adviserende rollen
- Netwerken en relatiemanagement
Functioneringscriteria
Welke opleiding, ervaring en vaktechnische compenties heb je nodig voor deze functie?
Hoger onderwijs van het lange type (master), bij voorkeur in een ICT-gerelateerde richting.
minimaal niveau CEFR level B2
Vereiste ervaring (in een gelijkaardige functie/vakdomein waarvan x in een relevante sector) + inwerkperiode (periode nodig om op zelfstandige wijze de functie te kunnen uitvoeren)
In een gelijkaardige functie
In een relevante sector
Inwerkperiode
< 3 maanden
X
X
3 m – 1j
1j – 4j
4j – 7j
X
>7 jaar
Aanduiding met ‘X’ welke van toepassing zijn.
Vaktechnisch ICT competentiedomein
(Dit zijn domeinen waarbinnen vaktechnische competenties zich situeren, eerder dan specifieke competenties. Hierbij is ook geen definitie, noch niveaubepaling. Het is eerder een overzichtelijke aanduiding in welke richting de vaktechnische competenties zich moeten situeren. Het focust enkel op deze domeinen die onontbeerlijk zijn binnen de functie, niet op alle domeinen die nuttig zouden kunnen zijn.)
Business intelligence & databeheer
X
IT-strategie en planning
X
Bedrijfsprocesanalyse
X
Bedrijfsprocesverbetering
X
Beveiliging & risicobeheer
X
Programma- / projectmanagement
X
Informatiemanagement
X
Architectuurbeheer
Bedrijfsrelatiebeheer
X
Infrastructuur en operaties
X
Klantenservice (Helpdesk)
Applicatieontwikkeling en -beheer
Sourcing management
X
Leveranciersbeheer
X
ICT-personeelszaken
X
ICT-financiën
X
Cloudbeheer / databasebeheer
DevOps-praktijken
X
Gegevensprivacy & naleving
X
Kunstmatige intelligentie & machine learning
X
Verandermanagement
X
Gebruikerservaringsontwerp
Netwerkkennis
Gedragscompetenties
Op deze gedragscompetenties word je geëvalueerd.
Handelen in overeenstemming met de belangen, waarden en normen van de organisatie
Niveau 3 – Bewaakt en verdedigt de belangen van de organisatie
- Draagt de doelen en waarden binnen en buiten de organisatie uit
- Vertoont voorbeeldgedrag rond sociale, ethische en professionele normen en spreekt ook anderen erop aan
- Zorgt ervoor dat iedereen in de entiteit of organisatie op de hoogte is van de doelen, waarden en normen en biedt hen de nodige ondersteuning om ze te respecteren
Instemming verkrijgen voor een mening, visie of aanpak
Niveau 3 – Hanteert aangepaste beïnvloedingsstrategieën- Denkt (vooraf) aan de impact die zijn argumentatie kan hebben op anderen en handelt hiernaar
- Durft creatieve acties in te zetten om anderen in de gewenste richting te bewegen
- Buigt tegenargumenten en weerstand om en maakt er in de argumentatie gebruik van
- Legt contacten om draagvlak te creëren en zaken gedaan te krijgen
- Brengt anderen ertoe om zijn standpunten en visie verder uit te dragen
Anderen ondersteunen en begeleiden zodat ze zich professioneel en persoonlijk kunnen ontwikkelen en de effectiviteit en efficiëntie van hun werk verhoogt
Niveau 3 – Stimuleert ontwikkeling op de lange termijn
- Fungeert als rolmodel voor het nemen van verantwoordelijkheid voor ontwikkeling binnen de organisatie
- Brengt anderen in situaties die voor hen uitdagend en leerrijk zijn met het oog op hun brede inzetbaarheid
- Creëert een omgeving en ontwikkelt voorwaarden die anderen inspireren om zich te ontwikkelen
- Stimuleert een open feedbackcultuur waar men in een “veilige” omgeving kan leren
- Vervult diverse rollen (bv. instructeur, mentor, supervisor, coach, intervisor, …), naargelang de omstandigheden
Meningen uiten en zicht hebben op de consequenties ervan, op basis van een afweging van relevante criteria
Niveau 3 – Vormt een geïntegreerd oordeel- Heeft een veelzijdige, genuanceerde kijk
- Neemt in zijn standpunt verschillende belangen in overweging
- Benoemt zowel de positieve als negatieve kanten van zijn standpunt of voorstel
- Heeft oog voor kritieke factoren en activiteiten en benut de mogelijkheden hiervan voor de organisatie
- Vertaalt een synthese naar een vraagstelling of advies en geeft zo een inhoudelijke meerwaarde aan de thema’s die hij naar voren brengt
Aansturen en motiveren van medewerkers zodat ze hun doelstellingen en die van de entiteit kunnen realiseren, zowel individueel als in teamverband
Niveau 2 – Geeft richting op het niveau van processen en structuren
- Schept duidelijkheid over de taken, rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende teamleden en teams van de entiteit
- Zorgt ervoor dat beschikbare mensen en middelen efficiënt ingezet worden met het oog op de gezamenlijk te behalen doelstelling
- Voorziet in mogelijkheden voor communicatie en overleg binnen het team en stimuleert het gebruik daarvan
- Stuurt het functioneren van individu en team bij, met het oog op het bereiken van de doelstellingen
- Bewaakt processen en structuren en stuurt ze indien nodig bij om de efficiëntie of kwaliteit van de werking te verzekeren of te verbeteren
Wensen en behoeften van de verschillende belanghebbenden binnen en buiten de organisatie onderkennen en er adequaat op reageren
Niveau 3 – Optimaliseert de dienstverlening van de organisatie aan belanghebbenden via structurele acties- Legt voor zijn entiteit meetbare doelstellingen vast op het vlak van klantgerichtheid en klantentevredenheid
- Zet systemen op om een kwaliteitsvolle aanpak te garanderen
- Past diensten, procedures en structuren aan om beter aan toekomstige behoeften en verwachtingen van belanghebbenden te beantwoorden
- Onderneemt extra acties om de relatie met belanghebbenden op te bouwen en/of te bestendigen
- Stimuleert en faciliteert anderen om de klantgerichtheid van hun aanpak voortdurend in vraag te stellen en te verbeteren
Bewaken van de voortgang in tijd en van de kwaliteit van eigen processen of die van collega’s of medewerkers
Niveau 3 – Ontwikkelt systemen om de voortgang te bewaken- Stelt procedures op om de voortgang van zijn taken en verantwoordelijkheden te bewaken
- Stelt procedures op om de voortgang van gedelegeerde taken te bewaken
- Definieert processen om anderen te checken op hun voortgang ten aanzien van langetermijnresultaten
- Definieert duidelijke criteria op basis waarvan de voortgang en de kwaliteit van het proces beoordeeld zullen worden
- Is proactief in het benoemen van factoren die mogelijk tot risico’s of vertragingen kunnen leiden en zet systemen op om dit te vermijden