Functiebeschrijving: GIS analist medior (Klasse B)
Context van de functie binnen de organisatie
De Vlaamse ICT-vereniging is een kosten- en kennisdelende organisatie, die strategische digitaliseringsfuncties ter beschikking stelt van haar leden-overheidsorganisaties. Het doel is om deze leden te ondersteunen bij de uitvoering en afstemming van hun digitaliseringsbeleid op de behoeften en doelstellingen van de overheidsorganisatie. De vereniging richt zich op cruciale expertise die een brug slaat tussen de bedrijfsvoering en digitalisering.
De vereniging hanteert hierbij een hoge mate van flexibiliteit, waarbij de ter beschikking gestelde profielen kunnen doorstromen tussen de verschillende leden.
Binnen deze context wordt de functie ingezet bij de leden van de Vlaamse ICT-vereniging. Hierbij wordt veel belang gehecht aan strategisch en klantgericht denken, waarbij de functie een essentieel onderdeel zal zijn van de organisatie in een duurzaam partnership op (middel)lange termijn.
Doel van de functie
De GIS-analist is verantwoordelijk voor de integratie van geografische informatie(systemen) in uiteenlopende digitale toepassingen en processen binnen de organisatie. Hij/zij ondersteunt de besluitvorming en dienstverlening door het beschikbaar stellen van ruimtelijke data in de vorm van interactieve kaarten, dashboards en geo(web)services. De GIS-analist analyseert de noden van interne en externe gebruikers, bepaalt welke geografische data en datalagen nodig zijn, en structureert deze op een gestandaardiseerde, bruikbare en duurzame manier. Daarbij wordt gestreefd naar maximale interoperabiliteit, herbruikbaarheid en nauwkeurigheid van de data.
De GIS-analist draagt bovendien bij aan de ontwikkeling van een datagedreven werking binnen de organisatie door het combineren en analyseren van geografische en thematische gegevens. Hij/zij speelt een actieve rol in de opbouw en het beheer van een kwalitatieve geo-informatiearchitectuur die beantwoordt aan de geldende (open) standaarden, regelgeving en beleidsdoelstellingen.
Aansturing
Rapporteert hiërarchisch aan |
| |
---|---|---|
Rapporteert functioneel aan |
| |
Stuurt hiërarchisch aan | Niet van toepassing | |
Stuurt functioneel aan |
| Niet van toepassing |
Dimensies van de functie
Heeft kennis van het product waarvoor hij/zij verantwoordelijk is.
Draagt de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de volledige productlevenscyclus, van concept en ontwikkeling tot operationele uitrol en beheer.
Onderzoekt en analyseert de behoeften, uitdagingen en verwachtingen van klanten, stakeholders en eindgebruikers.
Biedt hands-on ondersteuning aan eindgebruikers en onderhoudt heldere, doeltreffende communicatie met hen en met (externe) dienstverleners.
Bewaakt de inhoudelijke, technische en functionele waarde van het product en detecteert opportuniteiten voor verdere ontwikkeling of innovatie.
Beheert producten met een mate van complexiteit, afhankelijkheden en strategische zichtbaarheid binnen de organisatie.
Rapporteert over de voortgang aan de programmamanager en brengt verbetervoorstellen proactief aan.
Volgt het budget op en stuurt bij waar nodig om financiële doelstellingen te behalen.
Autonome beslissingsbevoegdheid
De functiehouder beslist binnen de voorhanden zijnde procedures en methodes welke hij zal toepassen om de hem toevertrouwde taken af te werken met het beoogde resultaat. Een foutieve keuze kan dit resultaat in gedrang brengen.
Resultaatgebieden
Doel: Zorgen voor een stabiele, performante en toekomstgerichte integratie van GIS-functionaliteiten in diverse toepassingen.
Deelactiviteiten :
- Documenteren, evalueren en onderhouden van de GIS-systeemomgeving, inclusief databanken, services en applicaties.
- Actief opvolgen van technologische evoluties en best practices die het gebruik en beheer van GIS verbeteren.
- Opstellen van ruimtelijke SQL-query’s ten behoeve van gebruikers, met focus op de PostGIS-extensie binnen PostgreSQL (basiskennis vereist of bereidheid tot aanleren op korte termijn).
- Visualiseren van ruimtelijke gegevens via digitale kaarten, webservices en applicaties, met inzet van o.a. QGIS, GeoServer, SLD-styling, en basiskennis van HTML, XML en CSS.
- Opzetten en opvolgen van gegevensuitwisseling en -integratie met externe partijen, o.a. via ETL-processen en scripting.
- Dagelijks beheer van bestaande GIS-componenten zoals GeoServer, PostgreSQL/PostGIS-databanken en QGIS-projecten.
- Testen, evalueren en bijsturen van nieuwe GIS-toepassingen en -services op basis van vooraf bepaalde functionele en technische criteria.
- Coördineren en ondersteunen van opleidingen voor interne gebruikers van het GIS-platform.
- Opstellen en actualiseren van duidelijke documentatie, handleidingen en technische fiches van eigen datalagen, services en toepassingen.
- Rekening houden met juridische aspecten zoals GDPR, auteursrechten en contractuele verplichtingen bij het beheer van GIS-data en toepassingen.
Doel : Aansturen en coördineren van diverse GIS-gerelateerde projecten, van initiatie tot oplevering, met aandacht voor planning, middelen, en kwaliteitsbewaking.
Deelactiviteiten :
- Structureren van het projectverloop door het definiëren van duidelijke fasen, mijlpalen en deliverables.
- Analyseren welke projectonderdelen intern gerealiseerd kunnen worden en welke in aanmerking komen voor externe uitbesteding.
- Inschatten van de benodigde doorlooptijd, personeelsinzet en bijkomende middelen of investeringen om het project succesvol te realiseren.
- Evalueren en aftoetsen van offertes van externe leveranciers aan het beschikbare budget en de vereisten zoals vastgelegd in het technisch lastenboek.
Doel : De toekomstige noden en vereisten inzake GIS identificeren en vertalen naar concrete gegevensstructuren, toepassingen en integraties.
Deelactiviteiten:
- In kaart brengen welke data en datalagen noodzakelijk zijn om interne en externe gebruikers optimaal te ondersteunen, en bepalen hoe deze gestructureerd moeten worden binnen databanken, applicaties of digitale diensten.
- Uitvoeren of coördineren van businessanalyses met het oog op de implementatie of integratie van nieuwe GIS-functionaliteiten.
- Proactief inspelen op toekomstige informatiebehoeften en ontwikkelingen binnen ICT en ruimtelijke data, om tijdig passende oplossingen voor te bereiden.
Doel : Relevante interne en externe brongegevens in kaart brengen, beoordelen op bruikbaarheid en ontsluiten voor gebruik binnen GIS-toepassingen en datadiensten.
Deelactiviteiten :
Een beeld vormen van beschikbare databronnen door actieve deelname aan externe infosessies, overlegmomenten en het opvolgen van metadatacatalogi en informatieplatformen.
Onderzoeken via welke kanalen en onder welke voorwaarden gegevens van externe partijen kunnen worden verkregen en hergebruikt.
Relevante gegevens uit beschikbare bronnen identificeren, analyseren en met elkaar vergelijken op vlak van inhoud, kwaliteit, actualiteit en bruikbaarheid.
Beoordelen welke bewerkingen of transformaties nodig zijn om interne en externe gegevens optimaal af te stemmen op de noden van eindgebruikers.
Zorgen voor een correcte integratie van gegevensbronnen in het GIS, inclusief het publiceren van INSPIRE-conforme datasets en het respecteren van afspraken rond datakwaliteit en hergebruik.
Actief meewerken aan het versterken van datagedreven werking binnen de organisatie door het ontsluiten van betrouwbare, goed gedocumenteerde brondata.
Contacten
- Verschillende contacten met complexe info
- 1-op-1 onderhandelingen
- Vertegenwoordigen van de organisatie
- Interne samenwerking binnen teams
- Klant- of cliëntondersteuning
- Externe samenwerking met partners
Functioneringscriteria
Welke opleiding, ervaring en vaktechnische compenties heb je nodig voor deze functie?
Hoger onderwijs van het lange type (master), bij voorkeur in een ICT-gerelateerde richting.
minimaal niveau CEFR level B2
Vereiste ervaring (in een gelijkaardige functie/vakdomein waarvan x in een relevante sector) + inwerkperiode (periode nodig om op zelfstandige wijze de functie te kunnen uitvoeren)
In een gelijkaardige functie
In een relevante sector
Inwerkperiode
< 3 maanden
X
3 m – 1j
X
1j – 4j
X
4j – 7j
>7 jaar
Aanduiding met ‘X’ welke van toepassing zijn.
Vaktechnisch ICT competentiedomein
(Dit zijn domeinen waarbinnen vaktechnische competenties zich situeren, eerder dan specifieke competenties. Hierbij is ook geen definitie, noch niveaubepaling. Het is eerder een overzichtelijke aanduiding in welke richting de vaktechnische competenties zich moeten situeren. Het focust enkel op deze domeinen die onontbeerlijk zijn binnen de functie, niet op alle domeinen die nuttig zouden kunnen zijn.)
Business intelligence & databeheer
X
IT-strategie en planning
Bedrijfsprocesanalyse
Bedrijfsprocesverbetering
Beveiliging & risicobeheer
Programma- / projectmanagement
X
Informatiemanagement
X
Architectuurbeheer
Bedrijfsrelatiebeheer
Infrastructuur en operaties
Klantenservice (Helpdesk)
X
Applicatieontwikkeling en -beheer
Sourcing management
Leveranciersbeheer
ICT-personeelszaken
ICT-financiën
Cloudbeheer / databasebeheer
DevOps-praktijken
Gegevensprivacy & naleving
Kunstmatige intelligentie & machine learning
Verandermanagement
Gebruikerservaringsontwerp
X
Netwerkkennis
Gedragscompetenties
Op deze gedragscompetenties word je geëvalueerd.
Handelen in overeenstemming met de belangen, waarden en normen van de organisatie
Niveau 2 – Handelt in het belang van de organisatie
- Draagt actief bij aan de doelen en waarden van de organisatie
- Overweegt de gevolgen van zijn voorstellen en acties voor de organisatie
- Blijft consequent handelen, ook in lastige of onzekere situaties
- Zegt wat hij doet, is open over de door hem gehanteerde waarden en normen
- Wekt vertrouwen in zijn objectiviteit en integriteit
Een bijdrage leveren aan een gezamenlijk resultaat in een team of project, ook als dat niet meteen van persoonlijk belang is
Niveau 1 – Informeert, pleegt overleg en werkt mee
- Stemt zijn inbreng/prioriteiten/aanpak af op de behoeften van de groep
- Deelt kennis, informatie en ervaringen en vraagt anderen naar hun mening
- Biedt hulp aan bij problemen, ook al valt de taak niet onder zijn opdracht
- Houdt rekening met de gevoeligheden en met de verscheidenheid van mensen
- Draagt bij aan een positieve werksfeer en teamgeest (toont enthousiasme, geeft complimenten, …)
Een probleem duiden in zijn verbanden en op een efficiënte wijze op zoek gaan naar aanvullende relevante informatie
Niveau 2 – Legt verbanden en ziet oorzaken
- Benadert het probleem of vraagstuk vanuit verschillende gezichtspunten
- Legt verbanden tussen verschillende soorten informatie
- Benoemt de oorzaken van problemen
- Detecteert onderliggende problemen
- Integreert nieuw gevonden informatie met bestaande informatie
Meningen uiten en zicht hebben op de consequenties ervan, op basis van een afweging van relevante criteria
Niveau 2 – Neemt standpunten in en overziet de consequenties daarvan
- Komt tot een gefundeerd oordeel op basis van een brede en afgewogen analyse
- Betrekt consequenties en mogelijke neveneffecten van standpunten in zijn overwegingen
- Neemt standpunten in op basis van onvolledige maar voldoende informatie
- Neemt bij vragen of problemen een duidelijk standpunt in
- Motiveert en beargumenteert zijn standpunt
Vernieuwen om producten, diensten, processen en structuren te creëren die tegemoet komen aan toekomstige uitdagingen
Niveau 2 – Werkt actief mee aan het vernieuwen van de werking van de entiteit
- Zoekt actief naar mogelijke vernieuwingen die zijn functie en takenpakket overstijgen
- Denkt buiten bestaande kaders en durft experimenteren en improviseren
- Komt met ideeën voor nieuwe producten, processen, diensten …
- Ziet toepassingsmogelijkheden van nieuwe processen, technieken en methodes en introduceert die
- Zoekt verbinding met anderen die vernieuwing aanbrengen en bouwt mee aan oplossingen voor de toekomst
Wensen en behoeften van de verschillende belanghebbenden binnen en buiten de organisatie onderkennen en er adequaat op reageren
Niveau 2 – Optimaliseert de dienstverlening aan belanghebbenden binnen afgesproken kaders
- Onderzoekt de wensen, behoeften en verwachtingen van belanghebbenden via gericht systematisch onderzoek (tevredenheidsenquêtes, mondelinge enquêtes, …)
- Verleent nazorg en onderneemt concrete acties naar aanleiding van specifieke feedback van belanghebbenden
- Gaat kritisch na op welke punten de dienstverlening kan worden verbeterd en formuleert hiertoe concrete voorstellen
- Zet nieuwe mogelijkheden op het vlak van dienstverlening meteen om in de praktijk
Onderneemt acties om de dienstverlening aan specifieke doelgroepen te optimaliseren, rekening houdend met hun beperkingen en behoeften (bv. handicap, kinderen, …)
Handelen met aandacht voor kwaliteit en gericht op het voorkomen van fouten
Niveau 2 – Blijft onder verhoogde druk kwaliteitsvol werk afleveren
- Blijft onder tijdsdruk op details letten
- Combineert snelheid met nauwkeurigheid, combineert kwantiteit met kwaliteit
- Kiest de exacte methode of procedure op basis van de gevraagde nauwkeurigheid
- Gebruikt hulpmiddelen om zijn werk te controleren
- Maakt gebruik van instrumenten of technieken om fouten te vermijden