Gedaan met laden. U bevindt zich op: Veiligheidsgevoelens en mijdgedrag Veiligheid

Veiligheidsgevoelens en mijdgedrag

Gepubliceerd op 10 september 2024 • Volgende update: september 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Driekwart van de inwoners voelt zich zelden of nooit onveilig in de buurt

In het voorjaar van 2024 gaf 33% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder aan dat ze zich nooit onveilig voelen in de buurt of wijk waarin ze wonen, 43% voelde zich zelden onveilig. Tegelijk voelde 24% zich soms, vaak of altijd onveilig.

Of men al dan niet bepaalde plekken mijdt in de woonplaats, zegt ook iets over de mate waarin men er zich veilig voelt. In 2024 gaf 42% aan nooit bepaalde plekken in zijn of haar gemeente of stad te mijden, 33% deed dat zelden. Daartegenover staat dat 25% soms, vaak of altijd bepaalde plekken mijdt.

De mate waarin men zich onveilig voelt schommelt in de periode 2021-2024. Tussen 2021 en 2022 is het aandeel dat zich zelden of nooit onveilig voelt beperkt gedaald. Ook het aandeel dat zelden of nooit plekken mijdt, lag iets lager in 2022 dan in 2021. In 2023 lagen de cijfers opnieuw op ongeveer hetzelfde niveau als in 2021, maar in 2024 weer op het niveau van 2022.

Vergelijkbare cijfers over veiligheidsgevoelens en mijdgedrag voor de periode vóór 2021 zijn niet beschikbaar.

Alleenstaanden en inwoners van de grootsteden voelen zich minder veilig, hoogeschoolden voelen zich veiliger

Er zijn geen noemenswaardige verschillen naar geslacht en leeftijd wat betreft het aandeel dat zich zelden of nooit onveilig voelt.

Naar huishoudpositie blijken personen die alleen wonen zich minder vaak veilig te voelen dan de andere huishoudgroepen.

Bij de hooggeschoolden is het aandeel dat zich zelden of nooit onveilig voelt merkelijk hoger dan de laag- en middengeschoolden.

De inwoners van grootsteden voelen zich vaker minder vaak veilig dan de andere groepen naar urbanisatiegraad. Inwoners van het overgangsgebied en het platteland voelen zich het minst vaak onveilig. 84% van de inwoners van de gemeenten van het platteland en 81% uit het overgangsgebied geeft aan zich zelden of nooit onveilig te voelen.

Mannen, 35-49-jarigen, hogergeschoolden en inwoners van het platteland of overgangsgebied vermijden minder vaak plaatsen

Mannen vermijden minder vaak bepaalde plekken in hun stad of gemeente omdat ze zich er onveilig voelen dan vrouwen. Bij mannen mijdt 78% zelden of nooit bepaalde plekken, bij vrouwen ligt dat aandeel op 71%.

De 35- tot 49-jarigen voelen zich veiliger dan de 65-plussers. 79% van de 35-49-jarigen geeft aan zich zelden of nooit plaatsen te mijden, bij de 65-plussers is dat 71%.

Naar huishoudpositie blijken personen die samenwonen met een partner en kinderen minder vaak bepaalde plekken te mijden dan personen die alleen wonen.

Hooggeschoolden mijden minder vaak bepaalde plekken dan midden- en laaggeschoolden.

De inwoners van groot- en centrumsteden geven minder vaak aan zelden of nooit bepaalde plaatsen te mijden dan inwoners van dee stedelijke rand, het overgangsgebied en het platteland.

Bronnen