Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Geluidshinder Geluidshinder

Metadata: Geluidshinder

Bron

Departement Omgeving

Definities

Geluidshinder wordt gedefinieerd als het aandeel respondenten in de steekproef van de Burgerbevraging Leefomgevingskwaliteit Vlaanderen dat aangeeft gehinderd te zijn door geluid. De mate van hinder voor verschillende geluidsbronnen wordt bevraagd.

Opmerkingen bij de kwaliteit

Voor de Burgerbevraging Leefomgevingskwaliteit Vlaanderen werd gebruik gemaakt van een toevalssteekproef van 20.000 inwoners van het Vlaamse Gewest tussen 17 en 85 jaar op basis van het Rijksregister. Er werden 7.652 vragenlijsten voor meer dan 90% ingevuld. Deze werden verder geanalyseerd. Dit geeft een netto responsgraad van 38,3%.

Dankzij de combinatie van online en papieren vragenlijsten (mixed mode design) werden ook personen die geen of onvoldoende toegang tot digitale middelen hebben mee opgenomen in de bevraging. De vragenlijst werd zo opgesteld dat hij makkelijk in te vullen is via de smartphone (mobile first). De combinatie van deze elementen zorgt ervoor dat de resultaten een uniek representatief beeld geven van de hinderbeleving door de inwoners van het Vlaamse Gewest.

De gehanteerde vragenlijst werd opgesteld onder toezicht van een expertengroep. Hierbij werd voortgebouwd op de vragenlijsten van de vroegere SLO-surveys (Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek van het Departement Omgeving). Er is ook inspiratie opgedaan bij gelijkaardige enquêtes die elders worden uitgevoerd (bv. het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het RIVM in Nederland). De generieke vragen (onder andere rond leefkwaliteit en de socio-economische variabelen) zijn waar mogelijk afgestemd met de vragenlijst van de Gemeente- en Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Ten opzichte van de laatste SLO-survey (2019, data over 2018) zijn een aantal wijzigingen in de vragenlijst aangebracht:

- aangepaste vraagstelling omwille van het ‘mobile first’-principe

- bijkomende vragen over de leefomgeving/leefkwaliteit, hinder op openbaar domein, (slag)schaduw en socio-economische status

- actualisatie van een aantal antwoordcategorieën (bijvoorbeeld hinderbronnen)

- gewijzigde aanpak (routing) van de bevraging van de hoofd- en subcategorieën van hinder

Er werd geen weging uitgevoerd op de netto steekproef van 2023. De impact van een weging werd onderzocht maar er was geen statistisch significant verschil tussen de resultaten van de hoofdvragen bij al dan niet toepassing van een weging. In de vorige bevragingen werd wel een weging toegepast.

Door de grote methodologische verschillen tussen de bevraging in 2023 en de vorige onderzoeken (Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek) zijn vergelijkingen in de tijd niet mogelijk. De Burgerbevraging Leefomgevingskwaliteit Vlaanderen 2023 wordt daarom als een nulmeting gezien.

Naar de statistiek