Een eigendomstitel is het bewijs dat u eigenaar bent van het onroerend goed dat u overdraagt.
Toelichting
U moet uw onroerende goederen in principe openbaar verkopen.
In een aantal gevallen kunt u van dit principe afwijken. U kunt uw gronden en gebouwen namelijk onderhands verkopen aan:
- woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden volgens de voorwaarden die de Vlaamse Codex Wonen en het Besluit Vlaamse Codex Wonen bepalen. Bedoeld zijn de verkopen van:
- sociale koopwoningen en kavels
- sociale huurwoningen
- bescheiden koopwoningen en kavels
- middelgrote koopwoningen en kavels
- SHM’s en Vlabinvest apb
- gemeenten, autonome gemeentebedrijven, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden of OCMW’s. Deze instanties moeten de grond of het gebouw aankopen voor doeleinden die te maken hebben met het sociaal woonaanbod, het bescheiden woonaanbod of de realisatie van gemeenschapsvoorzieningen die een identificeerbare band hebben met nabijgelegen, bestaande of nog te realiseren sociale woningen. Is dit niet het geval dan kunt u niet onderhands verkopen aan deze instanties.
- initiatiefnemers van en partners in projecten zoals beschreven in het boek 4, deel 1, titel 2, hoofdstuk 2, afdeling 3 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen
- om het even welke persoon of instantie, om:
- woonprojecten te verwezenlijken via een publiek-private samenwerking (PPS), of
- woonprojecten te verwezenlijken waarbij een mix wordt gerealiseerd van sociale koopwoningen, sociale huurwoningen of sociale kavels, en woningen van de privésector
- om het even welke persoon of instantie, op voorwaarde dat:
- de onroerende goederen in kwestie niet meer van nut zijn voor huisvesting (zoals restgronden en voortuinstroken), en,
- een openbare verkoop niet de venale waarde oplevert of de kosten van een openbare verkoop niet in verhouding staan tot de venale waarde.
Restgronden en voortuinstroken
Restgronden zijn gronden die door hun omvang of ligging niet meer voor sociale huisvesting van nut zijn. Restgronden kunt u verkopen aan de aanpalende eigenaars. Hebben zij interesse om deze grond aan te kopen, dan kunnen zij een bod doen. Wie het hoogste bod doet, kan de grond kopen.
Ook voortuinstroken zijn gronden die niet meer van nut zijn voor sociale huisvesting. Sociale huurwoningen die vroeger verkocht werden aan de huurder, werden al eens zonder de bijhorende voortuinstroken verkocht. In theorie moesten deze gronden naar het openbaar domein van de gemeente zijn overgedragen. In een aantal gevallen is dit nooit gebeurd. Deze voortuinstroken kunt u rechtstreeks verkopen aan de eigenaar van de woning waarmee de voortuin een onlosmakelijk geheel vormt. De verkoop kan tegen een symbolische prijs gebeuren.
Kennisgevingsformulier
U moet Wonen in Vlaanderen informeren over uw verwervingen en vervreemdingen.
Verkoopt u een grond of een woning, dan informeert u Wonen in Vlaanderen hierover. Is de grond of de woning geen sociale/middelgrote koopwoning, sociale/middelgrote kavel, sociale huurwoning of niet-residentiële ruimte, dan gebruikt u hiervoor het formulier kennisgeving grondverwijdering. U vindt dit formulier op de documentenpagina.
U stuurt dit formulier binnen de maand na de ondertekening van de akte naar kennisgevingen.vastgoed.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie). De geregistreerde verkoopakte moet u niet nasturen.
Documenten bij verkoop
Dit document beschrijft de kadastrale perceelgegevens. Het somt voor elk perceel alle rechten op van elke eigenaar of rechtenhouder.
De stedenbouwkundige inlichtingen bevatten informatie over de afgeleverde vergunningen, eventuele verkavelingsvoorschriften,...
Het bodemattest geeft de informatie weer die beschikbaar is rond de bodemkwaliteit. Een oriënterend bodemonderzoek kan deze informatie aanvullen.