Gelijke behandeling (of non-discriminatie) is een van de fundamenten van onze democratische samenleving. Toch ondervinden mensen discriminatie op basis van hun persoonlijke kenmerken. Vlaanderen voert daarom een antidiscriminatiebeleid, dat het gelijkekansenbeleid aanvult en werkt aan een warm Vlaanderen voor elke inwoner.
Meld discriminatie
Heb je discriminatie meegemaakt? Neem contact op met het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI). Daar kan je terecht voor een laagdrempelige, krachtdadige en kwaliteitsvolle behandeling van je melding.
Het VMRI is een onafhankelijke instelling die actief strijdt tegen discriminatie en zich inzet voor gelijke kansen voor iedereen. Wanneer je een melding maakt, zoekt het VMRI een oplossing via bemiddeling. Lukt dat niet, dan kan een gespecialiseerde geschillenkamer een niet-bindend oordeel vellen en aanbevelingen formuleren tegen de discriminerende partij. Meer informatie kan je terugvinden op de website van het VMRI(opent in nieuw venster).
Valt de discriminatie onder de federale bevoegdheid (bv. ontslagrecht)? Dan kan je als slachtoffer van discriminatie een klacht indienen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen(opent in nieuw venster) of bij Unia(opent in nieuw venster).
Beschermde kenmerken van personen
In Vlaanderen is het verboden om te discrimineren op basis van de volgende persoonlijke kenmerken:
- Burgerlijke staat en gezinssamenstelling
- Financieel vermogen
- Geloof of levensbeschouwing
- Geslacht: inclusief genderidentiteit, genderexpressie, zwangerschap, moederschap of geslachtsverandering
- Gezinsverantwoordelijkheden, zoals ouderschapsverlof, zorgverlof of tijdskrediet
- Gezondheidstoestand en handicap
- Leeftijd
- Nationaliteit, afkomst, huidskleur of etnische achtergrond
- Politieke en syndicale overtuiging
- Seksuele oriëntatie
- Sociale positie
- Taal
Waar geldt het antidiscriminatiebeleid?
Het antidiscriminatiebeleid valt onder de bevoegdheden van het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap, en is van toepassing in de volgende domeinen:
- Arbeidsbemiddeling en wedertewerkstelling
- Beroepsopleiding en omscholing, inclusief praktijkstages
- Deelname aan economische, sociale, culturele of politieke activiteiten
- Gezondheidszorg
- Onderwijs
- Sociale bescherming en voordelen
- Toegang tot goederen en diensten, waaronder huisvesting, mobiliteit en energie
- Werk en tewerkstelling: van aanwerving en promotiekansen tot loon- en arbeidsvoorwaarden
In al deze domeinen verbiedt het decreet elke vorm van discriminatie, zowel in de publieke als in de private sector. Dat gaat over directe en indirecte discriminatie, intimidatie en seksuele intimidatie, weigeren van redelijke aanpassingen of de opdracht geven tot discriminatie.
Onderzoek
ABB voert onderzoek naar alle domeinen die in haar werking zitten, waaronder ook het antidiscriminatiebeleid. Zo werd het Gelijkekansendecreet in 2020 geëvalueerd. Op de pagina ‘cijfers en onderzoek’ kan je meer lezen over deze evaluatie.
Regelgevend kader
De Vlaamse overheid aan een tolerante samenleving waar iedereen volwaardig en gelijkwaardig kan deelnemen. Terwijl het gelijkekansenbeleid voornamelijk proactief is, heeft het gelijkebehandelingsbeleid eerder een reactieve invalshoek. Het gaat over het - juridisch - bestrijden van feitelijke discriminaties. Het kaderdecreet gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid(opent in nieuw venster) vormt hiervoor het wettelijke kader.
Europese en internationale basis
Het Vlaamse antidiscriminatiebeleid vindt haar basis is een aantal Europese richtlijnen die Vlaanderen heeft omgezet in het Vlaamse kaderdecreet inzake gelijke kansen en non-discriminatie. Die Europese richtlijnen(opent in nieuw venster) bepalen:
- het toepassingsgebied (binnen de grenzen van de Vlaamse bevoegdheden);
- de oprichting van een onafhankelijk orgaan dat slachtoffers van discriminatie bijstaat en gelijke behandeling eevordert, analyseert, monitort en ondersteunt.
Daarnaast vertaalt het kaderdecreet ook relevante internationale verdragen die wereldwijd de strijd tegen discriminatie aangaan, zoals:
- Het verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie ·(opent in nieuw venster)
- Het verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld ·(opent in nieuw venster)
- Het verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Het verdrag inzake de rechten van personen met een handicap(opent in nieuw venster)